Η νομική εκπρόσωπος του πολιτικού, Γιούλια Τρεγκούμποβα, ανακοίνωσε τη σύλληψή του, μέσω του ιστοτόπου OVD.

Στην ανάρτησή του, η οποία στάθηκε αφορμή για την σύλληψη, ο Γκόζμαν έγραψε: «πως ο Αδόλφος Χίτλερ είναι το απόλυτο κακό, αλλά ο Ιωσήφ Στάλιν ακόμη χειρότερο. Τα Ες –Ες είναι εγκληματίες, αλλά και η NKVD ακόμη χειρότερη, επειδή οι τσεκίστες σκότωναν τους δικούς τους.

Ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο κατά της ανθρωπότητας. Οι Κομμουνιστές κήρυξαν έναν καθολικό πόλεμο ενάντια στον δικό τους λαό» (σ.σ. NKVD ήταν η συντομογραφία της υπηρεσίας ασφαλείας επί Στάλιν, τσεκίστες ονομάζονταν οι εργαζόμενοι σε αυτήν).

Ο Γκόζμαν ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τον συνάντησαν στο νοσοκομείο. Ο ίδιος αρνήθηκε να τούς ακολουθήσει στο τμήμα, λέγοντας ότι δεν κρατά τα χαρτιά του και πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο, όπου είχε ραντεβού. Ένας από τους αστυνομικούς, αρχικά εισήλθε μαζί του στο νοσοκομείο και εν συνεχεία, αποχώρησε. Ο Γκόζμαν επικοινώνησε με τη δικηγόρο του, την περίμενε και αργότερα, πήγε στην αστυνομία, μιλώντας στην ιστοσελίδα SOTA.

Την 25η Ιουλίου, στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε εγγραφή, στην οποία αναφερόταν ότι ο Γκόζμαν καταζητείται σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Την ίδια ημέρα, τον συνέλαβαν στο μετρό της Μόσχας και στην συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Γκόζμαν κατηγορείται, επίσης, ότι δεν είχε δηλώσει τη δεύτερή του υπηκοότητα (του Ισραήλ).

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να τού επιβληθεί ποινή υποχρεωτικής εργασίας έως 400 ωρών ή πρόστιμο ύψους 400.000 ρουβλίων (6.565 ευρώ), είτε πρόστιμο του ύψους των ετήσιων μισθών του.

Αργότερα, ο πολιτικός ανακοίνωσε ότι και η σύζυγός του είχε κατηγορηθεί για το ίδιο θέμα.

Το 2021, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ψήφισε νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που απαγορεύει την εξίσωση των Κομμουνιστών με τους ναζί. Ο εν λόγω διοικητικός νόμος, προβλέπει επιβολή ποινής φυλάκισης έως 15 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ρούβλια (32.83 ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταίο «καμπανάκι» για όσους δεν τις υπέβαλλαν ακόμη, έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Πογκμπά: Ο αδερφός και οι φίλοι του τον απείλησαν με όπλα και τού ζήτησαν 13 εκατ. ευρώ!