Αλλάζουν καύσιμο οι μεγάλες βιομηχανίες και γυρίζουν πλέον 30 χρόνια πίσω με φθηνότερα αλλά «βρώμικα» καύσιμα όπως μαζούτ, νάφθα, υγραέριο (LPG) και εναλλακτικά καύσιμα!

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη Μότορ Όιλ (που άλλαξε με νάφθα μέρος των ενεργειακών αναγκών που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν με φυσικό αέριο) προχωρά και ο όμιλος Στασινόπουλου με την ELVALHALCOR στη χρήση αυτών των καυσίμων.

Το χορό είχε ανοίξει το AΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που χρησιμοποιεί πλέον πετρέλαιο για τις ανάγκες θέρμανσης του smelter στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

«Η αλλαγή καυσίμου, ενθαρρύνεται και από τις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση σε κλάδους όπως η βιομηχανία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι βιομηχανίες μπορούν να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με αξιοποίηση εναλλακτικού καυσίμου χωρίς να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους και συνακόλουθα να ρισκάρουν να απωλέσουν μερίδια αγοράς στον διεθνή ανταγωνιστικό στίβο της βιομηχανίας» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΒ.

Τα ενεργειακά σχέδια του ομίλου Στασινόπουλου

Στον όμιλο Στασινόπουλου, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει αλματωδώς και προκαλεί ίλιγγο και οικονομική αιμορραγία για τις βιομηχανίες του.

«Μόνο για την ELVALHALCOR στο πρώτο εξάμηνο του έτους το κόστος ενέργειας επιβάρυνε τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά 30 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την αυξημένη ζήτηση και συνακόλουθα τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα» μας λέει στέλεχος του Ομίλου.

Για το λόγο αυτό, η «ναυαρχίδα» ELVALHALCOR ετοιμάζεται για αλλαγή καυσίμου και αντικατάσταση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στους φούρνους τήξης αλουμινίου και χαλκού. Η βιομηχανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά LPG.

«Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη καθώς απαιτούνται ειδικές μελέτες με έμφαση σε θέματα ασφάλειας. Άσε που δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα των ειδικών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την αλλαγή καυσίμου, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε τη διαθεσιμότητα του LPG στην ελληνική αγορά στις ποσότητες που θα απαιτηθεί για τα μεγέθη μιας βιομηχανίας όπως η ELVALHALCOR» υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος σηματοδοτώντας την έναρξη περιόδου μεγάλων δυσκολιών στο ενεργειακό κόστος της εξαγωγικής βιομηχανίας.

Viohalco

Η Βιομηχανία παρεμποδίζεται από το να συνδεθεί με ΑΠΕ

Αλλά και η στροφή της βιομηχανίας προς τις ΑΠΕ παρεμποδίζεται αυτή τη στιγμή όπως μας λένε από τον ΣΕΒ.

«Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναφθούν πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν. Το γεγονός αυτό που οφείλεται σε παθογένειες της αγοράς, δεν επιτρέπει στη βιομηχανία να ξεκινήσει την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων που θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των ενεργοβόρων μεταποιητικών επιχειρήσεων» τονίζει το στέλεχος του ΣΕΒ.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με πλήθος παρεμβάσεων στον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα και τον πρόεδρο της ΡΑΕ Θ. Δαγούμα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναφθούν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση μεταξύ ενός αγοραστή (βιομηχανία ή προμηθευτής) με κάποιον παραγωγό συμβατικής μονάδας ή μονάδας ΑΠΕ, χωρίς η ενέργεια να περάσει υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο και χωρίς οι συναλλαγές να γίνουν στην οριακή τιμή (ΟΤΣ), ενώ είναι προφανές ότι η τιμή που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του συμβολαίου δεν συναρτάται με την ΟΤΣ» λένε και από την ΕΒΙΚΕΝ.

«Έτσι δυστυχώς, ο παραγωγός και ο αγοραστής στο τέλος του μήνα θα πρέπει να εκκαθαρίζουν μεταξύ τους, βάσει της συμφωνίας τους ανά ώρα, τις συναλλαγές που έγιναν μέσω του χρηματιστηρίου, ήτοι ο παραγωγός να επιστρέφει στον αγοραστή το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της τιμής της ΟΤΣ και της συμφωνημένης τιμής στην περίπτωση που η ΟΤΣ είναι υψηλότερη από την συμφωνημένη τιμή και ο αγοραστής να επιστρέφει αντίστοιχο ποσό όταν η συμφωνημένη τιμή είναι υψηλότερη από την ΟΤΣ» συμπληρώνουν στο ΣΕΒ.

Ποιες λύσεις προτείνονται

«Δυστυχώς υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση από το χρηματιστήριο ενέργειας να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, ήτοι να υπάρχει η δυνατότητα τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση να μην περνούν υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο, μια ρύθμιση, που εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες ευρωπαϊκές αγορές και αποτελεί αίτημα της βιομηχανίας στη χώρα μας από την έναρξη λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς» επισημαίνουν από τον όμιλο Στασινόπουλου που είναι βασικοί βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, η ΕΒΙΚΕΝ έχει καταθέσει από την πλευρά της τρεις προτάσεις:

1. Να υποχρεωθεί το χρηματιστήριο να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει την σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή ή και η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του χρηματιστηρίου.
2. Σε αντίθετη περίπτωση να εξαιρεθούν της επιβολής πλαφόν εκείνες οι ΑΠΕ, οι οποίες θα υπογράψουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια με υποχρεωτική φυσική παράδοση με βιομηχανίες για ΑΠΕ που τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.
3. Να εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις στο πλαίσιο του Green Pool και θα εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο.

Οι προτάσεις ακόμη συζητιούνται, από το καλοκαίρι…

Διαβάστε ακόμη: