Σίγουροι ότι μετά την ήπια διόρθωση που σημειώνει κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, θα ακολουθήσει ριμπάουντ με εφαλτήριο τις τραπεζικές μετοχές, εμφανίζονται στην πλειονότητα τους οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου)  επέστρεψαν στην Αθήνα με «γεμάτες τις αποσκευές τους» από το σημαντικό ενδιαφέρον που εισέπραξαν από τους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα.

Στο σύνολό τους οι Έλληνες τραπεζίτες επικεντρώθηκε στις προοπτικές τους για την κερδοφορία, στη διανομή μερισμάτων, στην πορεία των εσόδων, στα κεφάλαια, στη ρευστότητα, στην αναμενόμενη πιστωτική επέκταση, στην πρόοδο του μετασχηματισμού, αλλά και στην πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων με στόχο τη σύγκλιση στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Έμπειρος χρηματιστής τονίζει το “R” ότι το ιδιαιτέρως θετικό επενδυτικό κλίμα που καλλιεργήθηκε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, θα αποτυπωθεί τόσο στη δημόσια προσφορά μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που «τρέχει» μέχρι την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται ευρεία υπερκάλυψη ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν αμέσως μετά εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές με πρωταγωνιστή την Τράπεζα Πειραιώς.

Ως γνωστόν ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου θα ανακοινώσει στις 23 Φεβρουαρίου σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2023, ανάβοντας και τυπικά το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Οι τρεις λόγοι της διόρθωσης

Χθες η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να υποχωρεί στη ζώνη των 1350 μονάδων, εν μέσω επενδυτικής νευρικότητας διεθνώς και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη Δημόσια Εγγραφή για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά πτωτικά από το άνοιγμα της συνεδρίασης και ολοκλήρωσε κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 1.350,95 μονάδες με πτώση -0,73%.

Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πραγματοποίησε πολύ δυνατό ξεκίνημα την προηγούμενη εβδομάδα που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά δεκαετίας.

Από την περασμένη Πέμπτη όμως την σκυτάλη πήραν οι πωλητές με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ακολουθήσει ήπια διορθωτική πορεία

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την μικρή διόρθωση σε τρεις κυρίους λόγους:

Αρχικά η προσοχή των επενδυτών προφανώς και παραμένει στραμμένη στη μεγάλη δημόσια εγγραφή του Ελ. Βενιζέλος που ολοκληρώνεται την Πέμπτη και φαίνεται να προκαλεί αναπόφευκτες κινήσεις άντλησης ρευστότητας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την συμμετοχή στο IPO του διεθνούς αερολιμένα.

Ήδη η αξία της ζήτησης για τα 57 εκατ. μετοχές «Ελ Βενιζέλος» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – ΔΑΑ), που διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, αντίστοιχα, ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ.

Προηγήθηκε εκτεταμένο πρόγραμμα παρουσιάσεων του «Ελ. Βενιζέλος» σε ξένους επενδυτές και βεβαίως η απόφαση το εύρος της τιμής διάθεσης να βγει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επιδίωκαν αρχικά οι μέτοχοι.

Δεύτερον οι αναλυτές θεωρούν κομβική για την βραχυπρόθεσμη πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς την σημερινή πρεμιέρα που θα κάνει στις αγορές για το 2024 το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων τα οποία και λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες έπειτα από την ανάκτηση του investment grade από τους τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που αποδέχεται η ΕΚΤ, έχουν μπει στο radar των μεγάλων επενδυτών.

Ο τρίτος λόγος που έχει μειώσει προσωρινά το ενδιαφέρον των επενδυτών, είναι η στάση αναμονής ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, των ΗΠΑ (Fed), κατά την οποία δεν αναμένεται κάποια μεταβολή των επιτοκίων αλλά η προσοχή θα στραφεί στην αναζήτηση οποιασδήποτε νέας ένδειξης για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης περικοπής του κόστους δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη: