Καθαρά πτωτική ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας (29/1) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στοχεύουν στην εξασφάλιση ρευστότητας στο «φόντο» της εν εξελίξει δημόσιας προσφοράς για την είσοδο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α.

Οι traders θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια ώστε να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που μπαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για την IPO είναι ισχυρή και η υπερκάλυψη δεδομένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πωλητές ενίσχυσαν τις κινήσεις τους στο ταμπλό ειδικά κατά την τελευταία ώρα της σημερινής συνόδου, με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε πτωτικό έδαφος και δεν «άγγιξε» τις 1.360 μονάδες ούτε στα υψηλά ημέρας. Στο στόχαστρο των sellers βρέθηκε κυρίως μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν.

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 9,94 μονάδων ή 0,73% στις 1.350,95 μονάδες και κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 10 μονάδων, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.359,50 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.349,61 μονάδες. Ακόμη και με τη σημερινή πτώση, πάντως, το Χρηματιστήριο παραμένει κοντά στο υψηλό 10ετίας των 1.363 μονάδων (Μάρτιος 2014).

Οι εξελίξεις των ημερών

Η επίδραση του January Effect «απλώθηκε» σε όλο του το φάσμα στις ολοκληρωμένες τέσσερις εβδομάδες του μήνα και συνοδεύθηκε από πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων. Τρεις συστημικές τράπεζες (ΠειραιώςEurobank και Εθνική) βγήκαν στις αγορές με ομόλογα, που υπερκαλύφθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές σε κάθε περίπτωση, «σηκώνοντας» συνολικά 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ήρθε να προστεθεί η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές την Τρίτη (30/1) με νέο 10ετές ομόλογο.

Ομόλογο εξέδωσε και η Autohellas (200 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται η Intralot (130 εκατ. ευρώ). Στον ήδη «φορτωμένο» μήνα προστέθηκαν το roadshow των JP Morgan και ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, η παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα (με ρεκόρ κερδοφορίας) της Mytilineos και η ετυμηγορία του γερμανικού οίκου Scope Ratings για το ελληνικό αξιόχρεο. Είχαμε επίσης το placement των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και τα περισσότερα «φώτα» της αγοράς πέφτουν στη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Η IPO του Ελ. Βενιζέλος αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ, που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7 του μήνα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνο Χατζηδάκη, πρόκειται για την πρώτη δημόσια προσφορά άνω του 1 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο μετά την εισαγωγή των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2007.

Στο διεθνές πεδίο, η προσοχή στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) στις 30-31 Ιανουαρίου. Τα επιτόκια προβλέπεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα, αν και οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στις δηλώσεις των αξιωματούχων για τα επόμενα σχέδιά τους όσον αφορά τις πολυαναμενόμενες μειώσεις. Οι ανακοινώσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία της Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να «σπάνε» το ένα record high μετά το άλλο.

Διαβάστε ακόμη: