Οι επενδυτές άκουσαν αυτό που ήθελαν από την Fed, και το πάρτι συνεχίζεται… Ράλι για εμπορεύματα, πάνω από τα $81 το πετρέλαιο, breakout ο χρυσός – Ψηφίζεται το πακέτο Μπάιντεν – Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η αμερικανική αγορά, στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed.

Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε, αφού οι επενδυτές έλαβαν ξεκάθαρο μήνυμα από τον Πάουελ: δεν πρόκειται να αυξήσουμε επιτόκια (προς το παρόν), ο πληθωρισμός αυξάνεται αλλά δε μας νοιάζει (περισσότερη ρευστότητα, περισσότερη κατανάλωση) – Wall Street είσαι, όχι Main Street… Ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα της πλέμπας, όχι δικό μας, ε;

Βέβαια η Wall Street βασίζεται στη Main Street. Και ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται στο σπιράλ πληθωρισμού δε θα τελειώσει καλά για τους από πάνω…

Το πάρτι συνεχίζεται

H FOMC είχε ξεκάθαρα dovish χαρακτήρα (της σχολής Μπερνάνκι ο Πάουελ γαρ), δηλαδή συνεχίζεται να ευνοείται η χαλαρή νομισματική πολιτική, τα μηδενικά επιτόκια και ας καλπάζει ο πληθωρισμός (άλλος θα πληρώσει τη νύφη άλλωστε).

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Μετά τη FOMC τα πονταρίσματα έπεφταν βροχή στον S&P

Ο Πάουελ βέβαια εξακολουθεί να πουλάει το παραμύθι του παροδικού πληθωρισμού, αλλά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τη Wall Street. Η Wall Street αλλωστε ξέρει την αλήθεια. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ακούσει από τα χείλη της μαριονέτας αυτό που είναι βαλμένη σε αυτήν τη θέση να πει. Και το είπε.

Όταν έχεις τυπώσει και ρίξει 10άδες τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά στη χρονιά της πανδημίας, το να ανακοινώσεις ένα ψευτο-tapering μιας δήθεν μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης κατά $15 δισ. το μήνα, δε λέει και τίποτα. Είναι κοροϊδία. Δεν υπάρχει tapering, δεν υπάρχει φρένο στο τζάμπα χρήμα που διοχετεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια σε μετοχές και άλλες “βαλβίδες απουσμπίεσης” (βλέπε Bitcoin).

Ράλι στα commodities

Έτσι η αγορά, παίρνοντας νέα παράταση ζωής, οδηγείται σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 μάλιστα να ξεπερνά το ορόσημο των 4.700 μονάδων! Την ίδια ώρα το πετρέλαιο εκρύγνηται πάνω από τα 81 δολ/βαρέλι ενώ ο χρυσός επιτέλους ξεκολλάει από τη μιζέρια του τελευταίου εξαμήνου σπάζοντας την αντίσταση των 1.800 δολαρίων/ουγγιά. Ανοδικά και πολλά ακόμη μέταλλα/βιομηχανικά αγαθά, δείγμα της τρομακτικής ανόδου τιμών που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Μεγάλη αποκλιμάκωση για το αμερικανικό 10ετές στο 1,45, στο 1,15 το EUR/USD, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση στην Ασία, εν μέσω ντόμινο default στους κινεζικούς κολοσσούς ακινήτων. Μετά την Evergrande, και η Kaisa βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Έρχεται γενναίο πακέτο επενδύσεων από Μπάιντεν

Κι όταν λέμε γενναίο εννοούμε εξωφρενικά ακριβό. Στο μεταξύ ενθαρρυντικά χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ενώ σήμερα δίνεται το “οκ” (ή όχι) από το Κογκρέσο για τα πακέτα Μπάιντεν, ο οποίος ελπίζει να τα δει να υιοθετούνται για να δοθεί ώθηση στην προεδρία του, που περνάει σκληρές δοκιμασίες τον πρώτο της χρόνο.

Πρόκειται για «ιστορικά» σχέδια νόμου που θα οδηγήσουν σε «μεταμόρφωση» των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα επενδύσεων για την επισκευή του οδικού δικτύου, των λιμανιών, των γεφυρών και άλλων ετοιμόρροπων υποδομών, προβλέπει δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων –ποσού ίσου με όλο το ΑΕΠ της Ισπανίας– και υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Το δεύτερο, ακόμη πιο γιγαντιαίο, με πτυχές που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα, που βαπτίστηκε Build Back Better («Ανοικοδομούμε καλύτερα»), προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων τη μείωση του κόστους της βρεφονηπιακής φροντίδας και την επένδυση 550 δισ. δολαρίων για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη ως το 2030.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Η Moderna έχασε την πρώτη θέση στις επιδόσεις του S&P

ΗΠΑ: Ανεργία 4,6% και 531 χιλ. νέες θέσεις εργασίας

Θετικά είναι τα νέα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς οι προσλήψεις σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,6%.

Οι προσλήψεις ανέκαμψαν καθώς τα κρούσματα COVID-19 μειώθηκαν, ενώ το άνοιγμα των περισσότερων σχολείων και η λήξη των επιδομάτων ανεργίας ώθησαν πολλούς Αμερικανούς να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η οικονομία πρόσθεσε 531.000 θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 4,8% σε 4,6%, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσαν ότι τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 450.000 θέσεις εργασίας. Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληη έρχονται λίγες ημέρες μετά το «πράσινο φως» από τη Federal Reserve για την έναρξη του tapering.

Επίσης ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι οι νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 235.000, απεικονίζοντας μια πολύ πιο αισιόδοξη εικόνα της αγοράς εργασίας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας τους τελευταίους δύο μήνες.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν ανακτήσει 18,2 εκατομμύρια, ή το 81%, από τα 22,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Απομένουν 4,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στα προ κρίσης επίπεδα.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

ΕΥΡΩΠΗ

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος καθώς οι παράγοντες που τροφοδοτούν την άνοδο παραμένουν προσωρινοί, αν και ο ρυθμός της επιβράδυνσης θα είναι βραδύτερος απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos όπως μεταδίδει το Reuters.

“Ο πληθωρισμός το επόμενο έτος αναμφισβήτητα θα επιβραδύνει, αλλά η ένταση της πτώσης ενδεχομένως δεν θα είναι αυτό που περιμέναμε πριν από μερικούς μήνες”, δήλωσε μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ (CBDC)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι το ψηφιακό της ευρώ θα είναι αρκετά ελκυστικό για τους χρήστες, ώστε να μην παραγκωνιστεί από άλλα ιδιωτικά μέσα πληρωμής, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Fabio Panetta.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα εξετάζει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και σχεδιαστικών ερωτημάτων». Ο Panetta υποστήριξε ότι για να είναι επιτυχημένο το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και φθηνό στη χρήση του τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους.

«Το χρήμα της κεντρικής τράπεζας παρέχει την αξία αναφοράς για όλες τις άλλες μορφές χρήματος στην οικονομία», είπε. Η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας που θα εκδώσει ψηφιακή μορφή του νομίσματός της (CBDC), με αξιωματούχους να δείχνουν στα μέσα

Ο DAX κινείται με οριακά κέρδη 0,04% στις 16.035,79 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται 0,3% στις 7.008,81 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 7.309,71 μονάδες.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Μακροοικονομικά

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, παρουσίασε χαμηλή απόδοση και οι πωλήσεις εκτός τροφίμων ήταν επίσης αδύναμες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι λιανικές πωλήσεις, δείκτης της καταναλωτικής ζήτησης, υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% στις λιανικές πωλήσεις και αύξηση 1,5% από έτος σε έτος.

Μέρος της απώλειας σε μηνιαία βάση, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αναθεωρήσεις, καθώς οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο εκτιμάται πλέον ότι ήταν αυξημένες κατά 1% σε σύγκριση με την αύξηση 0,3% που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Στα ύψη η ενέργεια

Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, τα κρούσματα από κορωνοϊό να αυξάνονται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παρατείνονται, οι καταναλωτές αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί τους επόμενους μήνες, μια τάση που είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Οκτώβριο.

Οι υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται επίσης να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφήνοντας τις οικογένειες με λιγότερα έξοδα για άλλα αγαθά. Η Eurostat ανέφερε ότι οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1% τον μήνα ενώ οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Ωστόσο, οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 1,4% στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και ταχυδρομικών παραγγελιών. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις κατά 2,5%, αλλά η Φινλανδία και η Ολλανδία βρέθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Εταιρικά

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η CaixaBank ανακοίνωσε ότι πούλησε το σύνολο της συμμετοχής της ύψους 9,92% στην αυστριακή Erste Group Bank έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Η ισπανική τράπεζα τόνισε πως η πώληση θα έχει θετική επίπτωση στα μεικτά κέρδη και ζημιές, κατά 54 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 θα αυξηθεί κατά 16 μονάδες βάσης.

Η εταιρεία τόνισε ότι ποσοστό ύψους 5,42% πωλήθηκε στην τιμή των 38 ευρώ ανά μετοχή μέσω placement, ενώ το υπόλοιπο 4,5%, περίπου 19,3 εκατ. μετοχών της Erste Group, πουλήθηκε μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η caixaBank τον προηγούμενο μήνα τόνισε ότι εξετάζει την πώληση της πλήρους συμμετοχής της στην αυστριακή τράπεζα.

Tapering, πληθωρισμός και άλλα ψέματα της Fed

Προς χρεοκοπία κι άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;