Πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σύντομα (η σιγουριά θα τους φάει) εμφανίζεται και η Isabel Schnabel, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, διαμηνύοντας πως αποκλείεται να αυξηθούν τα επιτόκια μέσα στο 2022.

Αν είχα 1 ευρώ για κάθε φορά που κεντρικός τραπεζίτης λέει “αποκλείεται” (και μετά διαψεύδεται)…

Φυσικά αυτό δεν έρχεται ως έκπληξη, αφού όπως έχουμε πει η ΕΚΤ πλέον δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά “ουρά” της Fed. Εφόσον η Fed δίνει τον dovish ρυθμό (dove= χαλαρή νομισματική πολιτική, χαμηλά επιτόκια με κόστος τον υψηλό πληθωρισμό ενίοτε), η ΕΚΤ ακολουθεί. Δεν έχει δική της βούληση, δεν ενδιαφέρεται να προσαρμόσει τις πολιτικές με βάση τις ανάγκες της Ευρώπης.

Όπως και να ‘χει, η ΕΚΤ λέει “μην περίμενετε να αυξήσουμε τα επιτόκια, μην ανησυχείτε για τον πληθωρισμό, θα πέσει“.

ΕΚΤ : “Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πέσει κάτω από το 2%”

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Isabel, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται την ανησυχία των πολιτών για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά πολύ δύσκολα θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη χρονιά καθώς οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να καταπνίξει την ανάπτυξη.

«Ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί ολοένα και περισσότερες ανησυχίες μεταξύ των πολιτών και λαμβάνουμε τις ανησυχίες αυτές πολύ σοβαρά» σημείωσε η κα. Schnabel σε συνέδριο.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει αισθητά κατά την επόμενη χρονιά και θα πέσει σταδιακά κάτω από τον στόχο του 2%, το οποίο σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα συντρέχουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων του χρόνου» πρόσθεσε.

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια

Tapering, πληθωρισμός και άλλα ψέματα της Fed