Ο στασιμοπληθωρισμός δείχνει και επίσημα τα δόντια του στην Ευρώπη, με τα πρώτα τρανταχτά στοιχεία του Σεπτέμβρη να επιβεβαιώνουν (και με το παραπάνω) τους χειρότερους φόβους.

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει αύξηση τιμών συνοδευόμενη από στασιμότητα στην παραγωγή. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η άνοδος των τιμών παραγωγών (που μεταφράζεται σε άνοδο τιμών καταναλωτή) έπιασε ρεκόρ, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα κατέρρευσε σε χαμηλά 6μηνου.

Πλέον είναι αισχρότητα για τους αξιωματούχους και μόνο να αναφέρονται με τον όρο πληθωρισμό (ο οποίος μπορεί να είναι καλός ενίοτε), αντί για το πραγματικό του όνομα.

Άνοδος-ρεκόρ στις τιμές παραγωγού

Ειδικότερα: Άνοδο – ρεκόρ σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) εκτίμησε ότι οι τιμές παραγωγής στα εργοστάσια αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 16% σε ετήσια βάση. Το άλμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία άνοδο 2,2% και άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν απότομα εν μέσω ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πιο οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτόξευση-ρεκόρ 40% του ενεργειακού κόστους στην Ευρωζώνη

Εκτόξευση 40% στο ενεργειακό κόστος

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 7,7% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 40,7% από έτος σε έτος, επιταχύνοντας την άνοδό τους.

Ωστόσο, οι συνολικές τιμές του κλάδου εξαιρουμένης της ενέργειας αυξήθηκαν μόνο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, με επιβράδυνση από τους προηγούμενους μήνες. Η άνοδος των βιομηχανικών τιμών αντικατοπτρίζει την άνοδο των τιμών καταναλωτή που αυξήθηκαν στο μπλοκ ετησίως κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία υπολόγισε άνοδο 4,1% τον Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού συνήθως μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να συνεχίσει να αυξάνονται γύρω στο 2%. Οι υπουργοί Οικονομικών των τραπεζών και της ευρωζώνης αναμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα περάσει τους επόμενους μήνες και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022.

Εκτόξευση-ρεκόρ 40% του ενεργειακού κόστους στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλά 6μηνου η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Οκτώβριο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα υλικοτεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, οδήγησαν τις τιμές παραγωγής σε αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα.

Οι περιορισμοί αίρονται στο νομισματικό μπλοκ, αλλά οι ελλείψεις πρώτων υλών στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζουν την ανάπτυξη και η κλειστή ζήτηση που απελευθερώνεται στον κλάδο των υπηρεσιών μειώνεται.

Ο Flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) της IHS Markit, ένας ενδεικτικός δείκτης της συνολικής οικονομικής κατάστασης, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στο 54,2 τον Οκτώβριο από 56,2 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου των 54,6 τον Οκτώβριο από 56,4, μια βαθμίδα χαμηλότερη από την προκαταρκτική εκτίμηση του 54,7, αλλά παραμένει άνετα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, η ζήτηση αποδυναμώθηκε και ο νέος επιχειρηματικός δείκτης υποχώρησε στο 55,1 από 55,3.

Tapering, πληθωρισμός και άλλα ψέματα της Fed