Μπορεί η Evergrande να τη “γλίτωσε” προσωρινά (ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξακολουθεί να είναι πολύ υπαρκτός), όμως μία-μία οι κινεζικές εταιρίες ακινήτων χάνουν πληρωμές.

Στην πραγματικότητα, η κινεζική αγορά ακινήτων είναι ένα καζάνι που βράζει και ένα ντόμινο χρεοκοπιών δεν είναι ζήτημα του αν, αλλά του πότε, όπως έχουμε αναλύσει.

Έτσι, και δεύτερος κολοσσός μετά την Evergrande κρέμεται από μια κλωστή. Οι μετοχές της Kaisa Group Holdings τέθηκαν σε αναστολή στο Χονγκ Κονγκ, μετά την είδηση ​​ότι είχε χάσει μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Και η είδηση αυτή ήρθε καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα ακινήτων της Κίνας, μετά τις αναταραχές από την υπερχρεωμένη Evergrande. Η μετοχή της Kaisa τέθηκε σε αναστολή, συμπαρασύρονται και τις άλλες μονάδες της — Kaisa Capital, Kaisa Health, Kaisa Prosper.

Kaisa Group Holdings Προς χρεοκοπία κι άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Ανησυχίες για τη ρευστότητα στην αγορά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Kaisa έχασε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τα προβλήματα ρευστότητας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων για τα ομόλογα της Evergrande – η εταιρεία αρχικά δεν έκανε δύο πληρωμές, αλλά κατάφερε να τις καλύψει εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλες πληρωμές τόκων που οφείλονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μερικές άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων βρέθηκαν επίσης στο προσκήνιο επειδή υποχρεώθηκαν σε αθέτηση υποχρεώσεων ή δεν κάλυψαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Προς χρεοκοπία κι άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Καμπανάκι χρέους έως το τέλος του 2022

Η Fitch Ratings και η S&P Global Ratings υποβάθμισαν την Kaisa την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν τη μείωση των ταμειακών ροών της εταιρείας.

Μεταξύ των κινεζικών ομίλων ακινήτων, η Kaisa είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδότης υπεράκτιων ομολόγων υψηλής απόδοσης σε δολάρια, σύμφωνα με τη Natixis. Η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Kaisa είχε ξεπεράσει δύο από τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας για τους κατασκευαστές ακινήτων που είχε περιγράψει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Natixis.

Σύμφωνα με την Fitch, η Kaisa έχει μεγάλο ποσό χρέους οφειλόμενο από τώρα έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τον Δεκέμβριο και περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ξαναρχίζει στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρίας Evergrande

Το «μπαμ» έρχεται: Οικονομική κρίση «Made in China»

Evergrande: Αθέτησε και τρίτη πληρωμή ομολογιούχων – Φόβοι για «ντόμινο»