Στο παρά πέντε απέφυγε τη χρεοκοπία ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande, καθώς πλήρωσε τελικά τους τόκους σε δολαριακό ομόλογο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Evergrande κατέβαλε το ποσό των 83,5 εκατ. δολ. σε λογαριασμό  της Citibank, η οποία είναι η διαχειρίστρια τράπεζα. Η προθεσμία αποπληρωμής των τόκων λήγει το Σάββατο 23 Οκτωβρίου. Η επόμενη πληρωμή έχει προθεσμία στις 29 Οκτωβρίου.

Τα ομόλογα τις Evergrande σε δολάριο καταγράφουν ράλι, με τους τίτλους λήξης Απριλίου 2022 και 2023 να σημειώνουν άλμα άνω του 10%.  Η μετοχή του κινεζικού κολοσσού ακινήτων ενισχύεται 8%. Στον απόηχο της αποφυγής χρεοκοπίας, o δείκτης ακινήτων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 4%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης real estate CSI300 σημειώνει άλμα 6,5%.

Προσωρινή ανακούφιση στους επενδυτές

Τα νέα για την καταβολή των τόκων σκόρπισαν ανακούφιση στους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για το ευρύτερο αντίκτυπο μιας χρεοκοπίας της Evergrande στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Κινέζου αξιωματούχοι ωστόσο έχουν διαβεβαιώσει ότι σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα των πιστωτών θα προστατεύονται.

Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, καθώς το πλάνο διάσωσης αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του 51% της Evergrande Property Services Group στη μικρότερη εταιρεία ακινήτων Hopson Development Holdings απέτυχαν, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τις αρχές της Guangdong η οποία επιβλέπει την αναδιάρθρωση της Evergrande.

H πιθανή πώληση των κεντρικών γραφείων της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ στη Yuexiu για $1,7 δισ. έχει επίσης σταματήσει για άγνωστο λόγο.

Η κατάσταση στην ευρύτερη κινεζική αγορά ακινήτων η οποία αποτελεί το 25% της οικονομίας της χώρας προκαλεί τεράστιες ανησυχίες. Οι πωλήσεις ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 16,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακολουθώντας μείωση της τάξης του 19,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.