Μετά από τρεις εβδομάδες αναστολής, η μετοχή του κινεζικού κολοσσού του κτηματομεσιτικού τομέα Evergrande άρχισε ξανά τη διαπραγμάτευση της μετοχής του σήμερα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, καθώς υποχώρησε προς στιγμήν κατά 10% – λογική κίνηση αν σκεφτεί κανείς ότι η προσπάθειά της για πώληση περιουσιακών της στοιχείων στην Hopson Development Holdings έπεσε στο κενό.
Η μετοχή της Hopson σημείωσε άνοδο άνω του 5% ενώ στις πρωινές συναλλαγές η μετοχή της Evergrande Property Services έχανε 9%.
Η καταχρεωμένη Evergrande ήταν σε συνομιλίες με την Hopson αναφορικά με την πώληση της μονάδας υπηρεσιών, ωστόσο η Hopson ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι οι συνομιλίες για την πώληση του 50,1% της Evergrande Property Services ναυάγησαν. Με ξεχωριστή ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την πληροφορία και η Evergrande .
Η συμφωνία θα μπορούσε να αγγίξει τα 20,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 2,58 δολ. ΗΠΑ.
Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία…
Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει σανίδα σωτηρίας για την παραπαίουσα κινεζική Evergrande. που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων σε πωλήσεις στην Κίνα. Η κολοσσιαία εταιρεία ακινήτων βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και απειλεί με «μετάδοση» του προβλήματος όχι μόνο στην υπόλοιπη αγορά ακινήτων της χώρας, αλλά και την οικονομία αυτή καθεαυτή.
Η τρέχουσα κρίση, όμως, μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω εάν η Evergrande δεν καταφέρει να αποπληρώσει χρέος $83,5 εκατ. μέχρι το Σάββατο, οδηγώντας τη -επίσημα- σε χρεοκοπία.
Η εταιρεία έχει ήδη λάβει περίοδο χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή των χρεών της μετά από την αρχική αθέτηση πληρωμής το Σεπτέμβριο. Από τότε έχει αθετήσει επιπλέον αποπληρωμή ομολόγων αξίας $193,3 εκατ.
Αποτυχημένο πλάνο διάσωσης
Το πλάνο διάσωσης, όμως, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του 51% της Evergrande Property Services Group στη μικρότερη εταιρεία ακινήτων Hopson Development Holdings, όπως προαναφέρθηκε, απέτυχαν, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τις αρχές της Guangdong η οποία επιβλέπει την αναδιάρθρωση της Evergrande.
H πιθανή πώληση των κεντρικών γραφείων της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ στη Yuexiu για $1,7 δισ. έχει επίσης σταματήσει για άγνωστο λόγο.
Η κατάσταση στην ευρύτερη κινεζική αγορά ακινήτων η οποία αποτελεί το 25% της οικονομίας της χώρας προκαλεί τεράστιες ανησυχίες. Οι πωλήσεις ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 16,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακολουθώντας μείωση της τάξης του 19,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ντόμινο κρίσης και υποβαθμίσεις
Αρκετές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους, ενώ η πιθανή κατάρρευση της Evergrande θα δημιουργήσει «ντόμινο» κρίσης, παρασύροντας τις μικρότερες, υπερχρεωμένες εταιρείες ακινήτων.
Μέχρι τώρα, στα «θύματα» της κρίσης συμπεριλαμβάνεται η China Properties η οποία αθέτησε πληρωμή ομολόγων αξίας $7,3 δισ. φέτος αλλά και η Fantasia Holdings.
Από την πλευρά τους, οι οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε υποβαθμίσεις εταιρειών. Την προηγούμενη εβδομάδα, η S&P Global υποβάθμισε τόσο την Greenland όσο και την Sinic Holdings.
Σύμφωνα με τον Terry Chan, αναλυτή της S&P Global Ratings, «εάν χρεοκοπήσει η Evergrande μπορεί να υπάρξει μετάδοση του φαινομένου σε άλλες εταιρείες, στις τιμές των ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία».
Σύμφωνα με ανάλυση 25.000 εταιρειών από την S&P, ο εταιρικός τομέας της Κίνας αποτελεί το 31% του συνολικού εταιρικού χρέους του πλανήτη, ενώ το χρέος του κυμαίνεται στα $27 τρισεκατομμύρια.
Το κερδοσκοπικό μοντέλο των εταιρειών ακινήτων που γιγαντώθηκαν λόγω τριών δεκαετιών άκρατου δανεισμού, έχει βρεθεί υπό το μικροσκόπιο των αρχών και δη του Προέδρου Xi Jinping.
Οι «τρεις κόκκινες γραμμές» του 2020, επέβαλλαν πλαφόν του ποσοστού χρέους των εταιρειών σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ροές, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.
Παρ’ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε «ένεση» ρευστότητας ύψους $15,6 δισ την Τετάρτη, υποστηρίζοντας τις υγιείς εταιρείες ακινήτων και προσπαθώντας να περιορίσει την κρίση, σύμφωνα με τον Angus Coote της αυστραλιανής Jamieson Coote Bonds. Από την πλευρά του, ο Helge Berger, στέλεχος του ΔΝΤ, υπογράμμισε πως «τα ευρύτερα ρίσκα στην οικονομία έχουν μέχρι τώρα περιοριστεί, αλλά οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση».