Στελέχη ενός από τους μεγαλύτερους μεταλλουργικού ομίλου της Κίνας έχουν χάσει την επαφή με τον ιδρυτή της εταιρείας και πιστεύουν ότι βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία για ανάκριση, όπως λένε στο Bloomberg  άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο μεγιστάνας He Jinbi ιδρυτής της Maike Metals International Co. του μεγαλύτερου εισαγωγέα επεξεργασμένου χαλκού της Κίνας οδήγησε την εταιρεία προς την χρεοκοπία πριν από μια κρίση ρευστότητας πέρυσι.

“Οι συνάδελφοι δεν είχαν νέα του για τουλάχιστον μία ημέρα και ενημερώθηκαν ότι τον πήρε η αστυνομία για ανάκριση στην πατρίδα του, στην επαρχία Shaanxi”, είπαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο, ζητώντας να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν διευκρίνησαν τον λόγο της κράτησής του. Επίσης η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και η αστυνομία της επαρχίας Shaanxi επίσης δεν απάντησε σε σχόλια.

Η εταιρεία ξεκίνησε να έχει προβλήματα με τις πληρωμές πέρυσι κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19 στην Κίνα. Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η εμπορική της δραστηριότητα είχε σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

Η Maike Metals μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνη για το 1/4 των εισαγωγών χαλκού της Κίνας – καθιστώντας τον He έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες του κλάδου – και η πτώση του έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς σε ολόκληρο τον μεταλλουργικό κλάδο.

Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Κίνας δεν δίστασε να κυνηγήσει υψηλού προφίλ επιχειρηματίες, ειδικά όταν οι αυτοκρατορίες παραπαίουν και καταναλωτές και επενδυτές είναι “παγιδευμένοι” στις εξελίξεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι και ο Hui Ka Yan, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande Group, συνελήφθη από την αστυνομία τον περασμένο μήνα και τέθηκε υπό παρακολούθηση στην κατοικία του.

Διαβάστε ακόμη: