H ξαφνική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ανέκοψε μια μεγάλη πτώση του κόμματος που θα είχε χωρίς αυτόν και τα σαράντα χιλιάδες μέλη που πήγαν να ψηφίσουν για να τον υποστηρίξουν.

Τα ποσοστά του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές Αττικής και τον Δήμο Αθήνας ήταν τόσο απογοητευτικά που δεν εμπνέουν καμμιά ελπίδα για ανάκαμψη.

Το κόμμα χάνει ψήφους που φεύγουν προς το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ που στον Δήμο Αθήνας ξεπέρασε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί στην πολιτική σκηνή την δεύτερη θέση.

Το ποσοστό που πήρε ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι χαμηλότερο από αυτό του Νάσου Ηλιόπουλου και παλιότερα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το ερώτημα είναι αν αυτή η πορεία μπορεί να αναστραφεί.

Τα ποσοστά που πήρε ο Ιωακειμίδης είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που έφεραν άλλοτε τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με αυτά που πήρε το 2019 (19%).

«Το σημερινό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί» δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και έσπευσε να υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο με την ίδια μαζοχιστική διάθεση που έδειχνε το κόμμα του με την πρόταση της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

«Μίλησα με το φίλο Χάρη Δούκα για να του ζητήσω συνάντηση αύριο το πρωί, ώστε να συζητήσουμε για το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας» είπε.

«Όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή προεκλογικά, δεν θα μείνω απαθής, θα πάρω θέση και καλώ το ίδιο να κάνει και ο κύριος Σοφιανός και ο κύριος Παπαδάκης, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική διοίκηση στην Αθήνα».

Ο Νίκος Σοφιανός έσπευσε να δηλώσει πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει άκυρο και αποχή κλείνοντας απότομα την πόρτα αφού «δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη.

Θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του οποίου όλα αυτά τα χρόνια έδωσε την πλειοψηφία που δεν είχε ο κ. Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξει τις επιλογές που ακολούθησε με τα έργα, τα οποία δουλεύουν για τα συμφέροντα των λίγων».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα και ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα για μια «μεγάλη προοδευτική παράταξη».

«Υπάρχουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία θα κυβερνήσει τον τόπο. Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό. Αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να κάνουμε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ”ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ανανέωση χθες”.

Αν η ανανέωση είναι ο Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου μάλλον ο νέος πρόεδρος πήρε μια απάντηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά επιμένει πως «η ανανέωση του χθες αρχίζει αύριο».

«Από αύριο χτίζουμε τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα νέα στελέχη με τις αξίες τις δικές μας γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν».

Μοιάζει και λίγο με αγγελία για νέα στελέχη -άρα την ευθύνη για την πτώση έχουν οι Ιωακειμίδης και Ζαχαριάδης -που υποστήριξε- και όχι ο ίδιος ως νωπός πρόεδρος.

Μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι με δεκάξι λευκά στην ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα πολλοί ψάχνουν όχι μόνο για νέα πρόσωπα, αλλά και για… νέο πρόεδρο.

Ο από γκάφα σε γκάφα πορευόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν έχει εδραιώσει τη θέση του ως ηγέτης -που αμφισβητείται ήδη- και πολλοί ενόψει του συνεδρίου μελετούν αν προβλέπεται από το καταστατικό η… ανάκληση προέδρου.

Πιθανόν θα πρέπει να βιαστούν πριν ο πρόεδρος που έχει δηλώσει πως θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αμερικάνικο κόμμα βάλει στη θέση του Άρη Βελουχιώτη -που θαυμάζει όπως λέει- τον…. Μπάτμαν που είναι… αριστερός -όπως είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη- και επιπλέον ταιριάζει πιο πολύ σε ένα «σύγχρονο κόμμα».

Διαβάστε ακόμη: