Δεν έχει σταματημό το ράλι τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. Τον Οκτώβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τα βασικά προϊόντα από σιτάρι έως φυτικά έλαια σκαρφάλωσε 3% σε υψηλό νέας δεκαετίας τον Οκτώβριο, απειλώντας ακόμη υψηλότερους λογαριασμούς παντοπωλείου για τα νοικοκυριά που έχουν ήδη καταπονηθεί από την πανδημία.
H παραπάνω εξέλιξη κλιμακώνει την ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό και τον κίνδυνο επιδείνωσης της παγκόσμιας πείνας που βρίσκεται σε πολυετές υψηλό.
Τα κέρδη στις τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο οφείλονταν κυρίως στο υψηλότερο κόστος για τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σε έκθεσή του την Πέμπτη. Ο δείκτης τροφίμων του FAO, o οποίος καταγράφει τις διεθνείς τιμές στα τρόφιμα, διαμορφώνεται στις 133,2 μονάδες τον Οκτώβριο από 129,2 τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία του Οκτωβρίου ήταν τα υψηλότερα για τον δείκτη από τον Ιούλιο του 2011. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε 31,1%. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών στη συγκομιδή και της ισχυρής ζήτησης.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω αύξησης 5% στις τιμές των δημητριακών που έφθασαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τον FAO.
Οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 9,6% φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή, σύμφωνα με τον FAO.
Αντίθετα οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε αυξήσεις έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με τον FAO.
Έλλειμμα σε δημητριακά
Η κακοκαιρία έπληξε τις σοδειές σε όλο τον κόσμο φέτος, το κόστος μεταφοράς εκτινάχθηκε στα ύψη και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν συνταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από τις φάρμες στα σούπερ μάρκετ.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ενεργειακή κρίση αποδείχτηκε επίσης πονοκέφαλο στους αγρότες, προκαλώντας προβλήματα στα θερμοκήπια και κίνδυνο για υψηλότερους λογαριασμούς λιπασμάτων. Η άνοδος τιμών θυμίζει τις διατροφικές κρίσεις του 2008 και του 2011.
Ο FAO υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισεκ. τόνους από 2,800 δισεκ. που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα. Αυτό αντανακλά κυρίως τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή δημητριακών στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν μια αυξανόμενη πρόβλεψη για την παραγωγή δευτερευόντων δημητριακών.
Η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ αλλά θα υπολείπεται της προβλεπόμενης ζήτησης με αποτέλεσμα μια πτώση στις προβλέψεις αποθεμάτων δημητριακών, ανέφερε ο FAO. Η ζήτηση υποστηρίχθηκε από την πρόβλεψη για αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών σε νέο ρεκόρ, ενισχυμένη από την αύξηση του εμπορίου δημητριακών.
Τι θα γίνει όταν κοπεί το φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες;