Αξιοσημείωτα ψύχραιμη είναι η (πρώτη) αντίδραση των αγορών στα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, καθώς, όπως φαίνεται, το επενδυτικό σύστημα – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν φοβάται γενικευμένη σύρραξη, ενώ και η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν το Σάββατο, κρίνεται ήπια και χωρίς διάθεση άμεσης κλιμάκωσης.

Το πρώτο γενικό συμπέρασμα που φαίνεται ότι εξάγουν οι συντελεστές των αγορών είναι ότι η επίθεση του Ιράν, η πρώτη στην ιστορία από το έδαφός του στο Ισραήλ, δεν οδηγεί σε κλιμάκωση, καθώς το ίδιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τα αντίποινά του για το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ χθες το βράδυ δεν κατέληξε σε απόφαση για άμεσα αντίποινα και η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση.

Η τιμή του πετρελαίου δεν εκτινάχτηκε, όπως θα αναμενόταν και σταθεροποιείται στα 90 δολ. το βαρέλι, ενώ οι αγορές της Μέσης Ανατολής που λειτούργησαν χθες κινήθηκαν σταθεροποιητικά και μάλιστα στο Τελ Αβίβ – παρά τις αρχικές πιέσεις – καταγράφηκε μικρή άνοδος.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με ελεγχόμενες απώλειες που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπουν σε πανικό ή ξεπούλημα, ενώ οι πρώτες συναλλαγές στα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 έδειχναν μικρή άνοδο (+0,3%), ύστερα από την πτώση της Παρασκευής που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κάνουν την έκπληξη σήμερα κινούμενοι οι περισσότεροι ανοδικά, δείχνοντας ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40 και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Κλείνει η «μαύρη τρύπα» της κρίσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών με εντυπωσιακές αποδόσεις

Αρνητική εξαίρεση το Χ.Α. – Οι λόγοι

Στον αντίποδα, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το απότομο πτωτικό γύρισμα της Παρασκευής που αιφνιδίασε τους συμμετέχοντες, υπερβάλει στην πτώση και σήμερα, δείχνοντας ότι η ψυχολογία έχει τρωθεί σημαντικά.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της ημέρας πτωτικά, φτάνοντας αρχικά να «βουτά» έως το -1,80% και στις 1.375,44 μονάδες, όμως στην πορεία καταγράφεται κάποια διάθεση μετριασμού των απωλειών.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.380 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,40%, ενώ πολύ αυξημένες είναι οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά είναι μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, πολύ ευάλωτη στις αναταράξεις, ενώ είναι και εξαιρετικά ρηχή, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση ρευστοποιήσεων από κάποια funds, οι κλυδωνισμοί είναι μεγάλοι.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επαναφέρουν τον καταλύτη του πολιτικού ρίσκου καθώς οι δημοσκοπήσεις κλιμακώνονται προκαλώντας διαρκή σενάρια και τοξικές διαρροές από διάφορα κέντρα, που αποπροσανατολίζουν την οικονομία και όλη την επενδυτική κοινότητα.

Τα ποσοστά της κυβέρνησης στις τελευταίες μετρήσεις βαίνουν μειούμενα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανασφάλεια της αγοράς και την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν.

Από την άλλη πλευρά, το προφίλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ισχυρότατο και όπως φαίνεται δεν έχει αντίπαλο, τουλάχιστον σε βαθμό που θα διατάρασσε την ηγεμονία της κυβέρνησής του.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές πάντα λειτουργούν ως (ανώδυνη και… δωρεάν) ευκαιρία εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των πολιτών, είναι κάτι που θεωρείται εντός προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: