Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι στο Μαξίμου αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις πρωτοβουλίες για ανασχηματισμό και το συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για το νέο έτος, τίθεται το ζήτημα της εκλογικής ετοιμότητας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να προκύψει από μια σειρά γεγονότων.

Παρά τη δέσμευσή του να εξαντλήσει την τετραετία, φέρεται αποφασισμένος να στήσει κάλπες σε περίπτωση που διαπιστώσει υπονόμευση εκ των έσω. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία τα λεγόμενα ισχυρά συμφέροντα κλιμακώσουν τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης.

Εκλογικός καταλύτης και το νέο κόμμα Τσίπρα που θα «μπαχαλοποιήσει» την κεντροαριστερά

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών συνδέεται και με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα προκαλέσει ένα μπάχαλο στην Κεντροαριστερά, που είναι έτσι κι αλλιώς κατακερματισμένη.

Αν στηθούν κάλπες πριν συγκροτηθεί ένα μεγάλο αντιπολιτευτικό μέτωπο, τότε η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τους στις πρώτες εκλογές, θα εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 28% ενώ κανένα από τα κατακερματισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα έχει πάνω από 10%. Μία τέτοια εξέλιξη επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει το δίλημμα της ακυβερνησίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συσπείρωση στις δεύτερες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στο αφήγημα ενός νέου πατριωτισμού, ο οποίος δεν προκαλεί τα αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς ώστε να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία

Όμως, η επιστροφή Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία. Οι θέσεις που διατυπώνει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχουν καμία αναφορά στην Αριστερά. Μιλάει για έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν προκαλεί τα αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς.

Μάλιστα οι επικοινωνιολόγοι προειδοποιούν ότι υπό προϋποθέσεις ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πάρει ένα ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ. Αυτοί που είναι απελπισμένοι από την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και το κόστος της ενέργειας, εύκολα μπορεί να μετακινηθούν σε ένα κόμμα Τσίπρα, γιατί πλέον δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

Η αδυναμία συσπείρωσης της ΝΔ οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που είχαν προνομιακές σχέσεις με τη συντηρητική παράταξη. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι βρίσκονται στα κάγκελα με την κυβέρνηση, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Οι πρόωρες εκλογές θα προλάβουν και την δημιουργία κόμματος Σαμαρά

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συνδέεται και με το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν πρέπει να δοθεί χρόνος για να οργανωθεί ο νέος φορέας και γι’ αυτό στο Μαξίμου έχουν αρχίσει οι ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Τσίπρας απελευθερωμένος από τις βουλευτικές «αλυσίδες» του ΣΥΡΙΖΑ πιάνει το νήμα από την αρχή

Ο Αλέξης Τσίπρας απαλλαγμένος πλέον από τις κοινοβουλευτικές και κομματικές του υποχρεώσεις θα επιχειρήσει να πιάσει εκ νέου το νήμα και πολύ σύντομα το νήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αναζητώντας τον σφυγμό της κοινωνίας, αλλά και με έντονη την επιθυμία να ακούσει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην κοινωνία με συστηματικό τρόπο το επόμενο χρονικό διάστημα και πάνω από όλα μόνος του.

Συνομιλητές του, άλλωστε, επισημαίνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έκλεισε το μάτι σε κανέναν, δεν έκανε καμία παρασκηνιακή συνεννόηση με κανέναν, αλλά και ούτε και κάλεσε κανέναν να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, επιλέγοντας τον μοναχικό δρόμο. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας υπήρξε ξεκάθαρος στη δήλωσή του και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας, προαναγγέλλοντας πως θα είναι ο ίδιος που θα πάει να μιλήσει και να ακούσει τους πολίτες.

Θα βγάλει άγνωστα πρόσωπα στο προσκήνιο ακόμη και για πολύ απαιτητικούς πολιτικούς ρόλους

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον κ. Τσίπρα και συνομιλούν μαζί του σε όλη την πολιτική του διαδρομή, η ανανέωση υπήρξε βασική του επιλογή, βγάζοντας στο προσκήνιο άσημα πρόσωπα και ολόκληρες γενιές, ακόμη και για πολύ απαιτητικούς πολιτικούς ρόλους. Βαθιά πεποίθηση του πρώην Πρωθυπουργού αποτελεί ότι νέα πρόσωπα δικαιούνται ευκαιρίες, που ο ίδιος δίνει σε άτομα με δυναμικές θέσεις που μπορούν να μπολιάσουν την κοινωνία με το καινούργιο.

Δίπλα του και οι πιστές «παλιές καραβάνες» όπως ο Μιχάλης Καλογήρου, η Γιάννα Πεππέ, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Ανδρέας Μπούσιος

Πλάι στην νέα γενιά, πάντως, στο «στρατηγείο» του Αλέξη Τσίπρα στη Λεωφόρο Αμαλίας, τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν αποτελούν τον πλέον σταθερό του πυρήνα, καθώς στην επιτελική του ομάδα περιλαμβάνονται: ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, η Γιάννα Πεππέ, ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος, ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης και ο Υπεύθυνος για τα θέματα Τύπου, Ανδρέας Μπούσιος, ενώ θέμα ημερών είναι να γνωστοποιηθεί η νέα επιστημονική του επιτροπή.

Εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να παραδώσουν τις έδρες τους και να ακολουθήσουν τον Τσίπρα

Ταυτόχρονα, επικρατεί αναταραχή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς πολλοί σκέφτονται να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους, και μετά θα εκτεθούν στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιοι του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Τέτοια πρόσωπα μπορεί να είναι η Όλγα Γεροβασίλη (αντιπρόεδρος της Βουλής), Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Καραμέρος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Χρήστος Γιαννούλης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 10 βουλευτές το έχουν αποφασίσει, ή το σκέφτονται σοβαρά. Ένα ντόμινο παραιτήσεων πάντως θέτει σε μεγάλο υπαρξιακό κίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς μαζική φυγή στελεχών θα σήμαινε και πλήρη κατάρρευση του κόμματος.

Ανακοινώνει και την επιτροπή που θα τρέχει το ινστιτούτο του

Το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την έκδοση του βιβλίου του, αναμένεται να ανακοινωθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες και θα αφορά στην επιστημονική ομάδα που «τρέχει» το Ινστιτούτο. Όπως λένε συνεργάτες του, το Ινστιτούτο θα παραμείνει ανεξάρτητο από τις όποιες πολιτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα. Θα είναι ένα κέντρο διακριτό που θα παράγει θέσεις και θα τρέχει επιστημονικές έρευνες, διευρύνοντας μάλιστα τις συνεργασίες του με αντίστοιχα Ιδρύματα και Ινστιτούτα του εξωτερικού.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του θα οργώσει την Ελλάδα

Όσο αφορά στο βιβλίο του, θα είναι έτοιμο και θα δοθεί στην κυκλοφορία τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Θα είναι το όχημα με το οποίο ο κ. Τσίπρας θα οργώσει όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση του, κάτι που θα ενισχύσει τους δεσμούς του με την εκτός κέντρου Ελλάδα, προσδοκώντας ταυτόχρονα να «προσελκύσει» κόσμο και από την επαρχία για το νέο πολιτικό του εγχείρημα.

Διαβάστε ακόμη: