Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου να πλήττεται από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ήρθε να προστεθεί στην ανησυχία για τα αμερικανικά επιτόκια.

Οι κινεζικές μετοχές ήταν οι μοναδικές που υπεραπέδωσαν, ανακάμπτοντας από χαμηλό άνω του ενός μήνα, καθώς το Πεκίνο υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη.

Η Wall Street σημείωσε πτώση την Παρασκευή, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για μείωση των επιτοκίων και των αδύναμων κερδών των μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο, τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών καταγράφουν σήμερα μικρή άνοδο.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,2%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να κατοχυρώνουν κέρδη κοντά στα πρόσφατα υψηλά.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα στοιχεία που έδειξαν ανάκαμψη των βασικών παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού μέχρι τον Φεβρουάριο -που υποδηλώνει βελτίωση των κεφαλαιακών δαπανών- δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στην τόνωση του κλίματος. Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο -που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα- αποτελούν βασικό σημείο εστίασης για τις ιαπωνικές αγορές, σημειώνει το Investing.com.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,8%, καθώς τα εμπορικά στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν.

Ο ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,5%, παρά το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών των μετάλλων έδωσε ώθηση σε ορισμένες μετοχές ορυχείων.

Ψυχραιμία στην αγορά πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μικρές απώλειες μετά το ιρανικό χτύπημα κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, το οποίο έδειξε την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα αντίποινα του Ισραήλ.

Οι τιμές του αργού είχαν εκτιναχθεί σε υψηλό πέντε μηνών νωρίτερα τον Απρίλιο, καθώς οι αγορές φοβούνταν τυχόν διαταραχές στην παραγωγή της Μέσης Ανατολής από μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα, έδειξαν μια κάπως υποτονική αντίδραση στα ιρανικά χτυπήματα- υποδεικνύοντας ότι οι φόβοι για επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τιμές του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκ πλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ που λήγουν τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 0,3% στα 90,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate σημείωσαν πτώση 0,3% στα 85,73 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: