Με την  ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισέρχεται στην δεύτερη τετραετία της υπό άκρως ευνοϊκό κλίμα ,τόσο εγχώριο όσο και διεθνές. Αυτό επιβεβαιώνεται από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά εξαμήνου, οι αναλυτές περιγράφουν τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δείχνει έτοιμη να αδράξει την πρωτόγνωρη ευκαιρία επεκτείνοντας τις δραστηριότητές σε πεδία που ουδείς φανταζόταν πριν από λίγο καιρό .

Καταγράφοντας την κορυφαία απόδοση στον κόσμο το ελληνικό χρηματιστήριο με κέρδη 37,5% κατά το πρώτο εξάμηνο άφησε στη δεύτερη θέση τον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ Nasdaq με κέρδη 31,50% θυμίζοντας το προεκλογικό 2019, όταν στο σύνολο της χρονιάς το ελληνικό χρηματιστήριο είχε τερματίσει στην κορυφή του κόσμου, με άνοδο 49,5%.

Απάντηση στο ερώτημα αν η συνέχεια θα είναι ανάλογη του 2019, δηλαδή σταδιακά θα υπάρξει «εξάτμιση» του ενδιαφέροντος , ή αντίθετα θα διαμορφωθούν συνθήκες για ακόμη καλύτερες επιδόσεις , είναι δύσκολο προς το παρόν να δοθεί.

Είναι γνωστό ότι στις αγορές επενεργούν πολλοί σταθμισμένοι αλλά και αστάθμητοι παράγοντες. Σαφώς και οι τελευταίοι δεν «σηκώνουν» πρόβλεψη ή έστω προσέγγιση.

Όμως , η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει όλα τα «εργαλεία» και έχει τις προϋποθέσεις να διεκπεραιώσει θετικά τις πλευρές εκείνες στις οποίες πόνταραν αναλυτές και αγορά, δίνοντας την τεράστια ώθηση στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Δεν απαιτούν άλλωστε πολλά, αρκεί να τηρηθούν τα βασικά χρονοδιαγράμματα και να γίνουν πράξη , όσα προεκλογικά εξαγγέλθηκαν.

Από την άποψη αυτή το δείγμα γραφής που δόθηκε από τον πρωθυπουργό προχθές Πέμπτη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων κρίνεται επαρκές , αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Οι αγορές είναι απαιτητικές και πέραν των δειγμάτων γραφής απαιτούν συνεχείς επιβεβαιώσεις.

Το πρώτο crash test στην Βουλή δείχνει… μοναξιά Μητσοτάκη – Η δειλία Τσίπρα, τα καρφιά Φάμελλου στους ηγετίσκους του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη Ανδρουλάκη στα έδρανα και η μετριότητα των υπολοίπων – Τα «επίφοβα» ζευγάρια του υπουργικού συμβουλίου!

Εξετάσεις διαρκείας

Θεωρείται ως εκ τούτου δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στον ερευνητικό «φακό» των αναλυτών κατά τους προσεχείς μήνες. Υπό αυτά τα δεδομένα η επενδυτική βαθμίδα η εξασφάλιση της οποίας δεν πρόκειται να βραδύνει θα αποτελέσει μόνο το πρώτο βήμα, για το άλμα στο μέλλον ή την καθήλωση στο παρόν, γιατί είναι πασίδηλο ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο ώστε επιστροφή στο παρελθόν, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει.

Εγγύηση προς τούτο αποτελεί το γεγονός πως η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει απομακρυνθεί.

Τα θεμελιώδη των εισηγμένων συνεχίζουν να βελτιώνονται, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με αρκετές από τις εισηγμένες να δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις όπως φαίνεται και από τις συνεχείς αναβαθμίσεις – αναλύσεις ξένων οίκων.

Στα θετικά έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια της πρώτης δανειακής σύμβασης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές.

Παράλληλα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία θα οδηγήσει το 2024 στην αναβάθμιση και του ελληνικού χρηματιστήριου, με επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2015, ίσως να είναι πραγματικά το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την άλλη και λόγω εποχής είναι αναμενόμενη μια κάποια θερινή …ραστώνη , ίσως και αναγκαίας για να εκτονωθεί διαγραμματικά η αγορά.

Γιατί η Eurobank εκτινάσσει κατά 30% τις τιμές των μετοχών των τραπεζών

Κίνηση έκπληξη απο τη Eurobank

Όλα αυτά ενισχύονται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: Μετά την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση και τιμολόγηση νέου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ , με απόδοση 7,25%.

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από περισσότερους από 70 διαχειριστές κεφαλαίων, με την πλειοψηφία να διατίθεται σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας (σωρευτικά 53%), καθώς και διαχειριστές κεφαλαίων (37%).

Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 1,0 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 2,5 φορές τον αρχικό στόχο έκδοσης 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης η Mytilineos ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές.

Η εταιρεία συγκέντρωσε 500 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4%, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τη λιανική, τους ιδιώτες επενδυτές που κάλυψαν τα 450 από τα 500 εκ. της έκδοσης. Ενδεικτικό ότι οι τράπεζες πήραν μόνο το 8% των ομολόγων που είχαν αιτηθεί.

Κίνηση που ως τώρα δεν έχει αναλυθεί επαρκώς αποτελεί η απόφαση της Eurobank να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο εξυπηρέτησης των νέων αγορών.

Πρόσφατα η Eurobank αύξησε το μερίδιό της στην κυπριακή «Ελληνική Τράπεζα» στο 29,2% και έχει ως στόχο να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της σύντομα.

«Έχουμε να παίξουμε έναν περιφερειακό ρόλο τόσο ως ελληνική τράπεζα, όσο και μέσω της κυπριακής θυγατρικής μας, λόγω της εγγύτητας που έχει η Κύπρος σε αγορές όπως η Ινδία, το Ισραήλ, το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία», τόνισε ο Ιωάννου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γραφείο αντιπροσωπείας «σε ορισμένες από αυτές τις χώρες».

Ταυτόχρονα, η Eurobank θα ήθελε «κάποια στιγμή να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Οι μεγάλοι «παίκτες» και οι διεργασίες στις τράπεζες: Δύο συστημικές τράπεζες (η μία υπό ιδιωτικοποίηση) ενδιαφέρονται για το σχήμα Attica bank- Παγκρήτια - Ενδιαφέρον μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας για το 10% της Alpha bank - Η σχέση με τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα και ο παράγων Optima - Απόφαση Μητσοτάκη: Χωρίς τον Μυλωνά θα προχωρήσει η πώληση του 20% της Εθνικής!

To μεγάλο σχέδιο για τις τράπεζες

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και όσο εξαρτάται από τις εγχώριες εξελίξεις φαίνεται να έχει ως βασικό της στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετούν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Βουλή.

Το πακέτο είναι «σφικτό» και χωρίς «εκπλήξεις» παρά τις προσδοκίες για αυξημένες παροχές που είχαν καλλιεργηθεί με τον υπερβάλλοντα δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται σε πάνω 2 δισ. ευρώ για το 2023.

Από το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συμμετοχές του στις τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο «τρέχει» αυτή την περίοδο διαγωνιστική διαδικασία για 45 εταιρείες συμβούλων (30 οικονομικούς και 15 νομικούς), η οποία, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Τυχόν καθυστερήσεις θα οφείλονται στην υποχρέωση των νομικών εκπροσώπων να έχουν προηγουμένως ‘περάσει’ από το Ελεγκτικό Συνέδριο» σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες , προσθέτοντας, ωστόσο, πως εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει ευελιξία.

BofA

Bull Market βλέπει η BofA

Καλύτερες προοπτικές που …σνομπάρουν τους καθ΄έξιν καταστροφολόγους αναμένει για τη Wall Street η Bank of America εκτιμώντας ότι έρχονται καλύτερες εποχές.

Αυτό γιατί ο δείκτης Sell Side Indicator της BofA, ο οποίος παρακολουθεί το κλίμα προς τις αμερικανικές μετοχές σε μηνιαία βάση με βάση τις συστάσεις για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται στην τράπεζα και το Bloomberg, αυξήθηκε κατά 0,33 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν 53% τον Ιούνιο.

Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Νοέμβριο για την ένδειξη του κλίματος και συνέπεσε με το ράλι του Ιουνίου κατά 6,5% για τον δείκτη S&P 500, τον καλύτερο μήνα από τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης κλίματος κυμαίνεται σε απόσταση 2 ποσοστιαίων μονάδων από ένα αντίθετο σήμα “αγοράς” το τελευταίο έτος, με το τρέχον επίπεδο να υποδηλώνει άνοδο τιμών 16% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας.

Αυτό θα οδηγούσε τον S&P 500 να διαπραγματεύεται στις 4.800 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους ή στις 5.200 μονάδες σε ένα χρόνο από τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.

Επιπρόσθετο θετικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι ο S&P 500 σημείωσε ράλι 16% το πρώτο εξάμηνο του 2023, αναφέρει ότι ο δείκτης κλίματος της μόλις που κινήθηκε και βρίσκεται 0,16 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το σημείο όπου ξεκίνησε το έτος.

Διαβάστε περισσότερα