Με την ονομαστική ψηφοφορία από την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η πρόταση εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και καταψηφίστηκε από 142.

Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του γγ του ΚΚΕ, υπήρξε ένα απρόοπτο περιστατικό. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ένιωσε έναν έντονο πόνο στη μέση του με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να σπεύσουν στο πλευρό του βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής. Ο πρόεδρος Κ. Τασούλας προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να παρασχεθούν στον γγ του ΚΚΕ οι πρώτες βοήθειες και λίγο αργότερα συνέχισε την ομιλία του καθισμένος.

Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η 4ετία της ΝΔ, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την τραγωδία στα Τέμπη, την εξωτερική πολιτική, την «παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών» στη χώρα αλλά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ιδιαίτερη μνεία στα εθνικά θέματα έκανε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας κατά τη δευτερολογία του στην τελευταία μέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. O κ. Στίγκας σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Εμείς οι Σπαρτιάτες είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων. Βγαίνουμε μπροστά, δυναμικά με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι μόνο για να μην ζήσουμε ξανά μέρες ντροπής όπως στις Πρέσπες, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να σταθούμε στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Στίγκας και έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Ελύτη: «Την άνοιξη αν δεν μπορείς να τη βρεις την φτιάχνεις». Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης».

Δριμεία κριτική για τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις άσκησε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, επισημαίνοντας πως το κόμμα του αντιστέκεται «στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη δευτερολογία της για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της, υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών. Τέλος δήλωσε πως η «Πλεύση Ελευθερίας» δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ομιλίες υπουργών και βουλευτών

Από τις 9 το πρωί, από το βήμα της Ολομέλειας μίλησαν υπουργοί και βουλευτές επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Έμφαση στις δυνατότητες λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων από τον υπουργό Παιδείας. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή «πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος» . Έκανε λόγο για 4.000 έως 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών τον χρόνο καθώς και για αυξήσεις και στις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών.

«Θα επιδιώξουμε, όπως εμπράκτως αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία, την εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον την εθνική συνεννόηση και κατανόηση στις βασικές επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως βασική προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο όραμα μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, και που μοιράζεται με όλους, πιο ισόρροπα, ολοένα πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα