Η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, περιλαμβάνει μία τεράστια περιουσία. Στην τεράστια κληρονομιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων βίλες, σκάφη και έργα τέχνης. Αλλά και άλλα ακίνητα αξίας 600 ή 700 εκατομμυρίων. Πέραν των δικαιωμάτων του στις εταιρείες.

Για τα σκάφη και τη χρήση τους, τα παιδιά του έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία. Το San Maurizio ( κατασκευής 1977), το ιστιοφόρο Principessa Vai via μήκους 42 μέτρων (1965) και το μηχανοκίνητο σκάφος Magnum 70 (1990) θα μοιραστούν μεταξύ τω κληρονόμων. Αλλά υπάρχουν και αεροπλάνα: ένα Hawker 4000, ένα Gulfstream V I-Deas, ένα Hawker 750 και ένα Hawker 800.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι πόσους φόρους θα πληρώσουν οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι. Πώς λειτουργεί η εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η Corriere della Sera εξηγεί ότι όποιος κληρονομεί κινητή και ακίνητη περιουσία καλείται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. Και να υποβάλει τη σχετική δήλωση στον Οργανισμό Εσόδων. Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο νόμος 262 του 2006 προβλέπει φόρους 4% για μεταγραφές υπέρ συζύγου ή συγγενών σε άμεση μεταβίβαση (συμπεριλαμβανομένων των τέκνων). Το τέλος εφαρμόζεται στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων με έκπτωση 1 εκατομμυρίου ευρώ. Πράγμα που καθιστά τα περισσότερα κληροδοτήματα φορολογητέα.

Στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει φόρους 6% για κληροδοτήματα υπέρ αδελφών επί της συνολικής καθαρής αξίας. Η έκπτωση εδώ μειώνεται στο ένα δέκατο: 100.000 ευρώ. Φόρος 6% ισχύει και για μεταβολές υπέρ λοιπών συγγενών μέχρι τέταρτου βαθμού.

Εκπτώσεις και φόρος για την κληρονομιά

Αντίθετα, οι φόροι είναι 8% για όλα τα άλλα θέματα. Αυτά δηλαδή που δεν εμπλέκουν οικογενειακούς δεσμούς. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να είναι και η Μάρτα Φασίνα, η οποία θα έπρεπε έτσι να πληρώσει 8 εκατομμύρια σε φόρους για τα 100 εκατομμύρια που της άφησε ο πρώην σύντροφός της με τον οποίο είχε συνάψει μόνο ένα ‘συμβολικό’ γάμο που δεν έχει νομική ισχύ.

Ο Πάολο Μπερλουσκόνι από την άλλη, αδερφός του «Καβαλιέρε», θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο 6%. Με έκπτωση που φαίνεται μικρή σε σχέση με το ποσό του κληροδοτήματος. Το σύνολο των φόρων, λοιπόν, θα πρέπει να ανέρχεται σε σχεδόν έξι εκατομμύρια ευρώ για αυτόν. Επίσης ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, επί χρόνια συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, που αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο, θα πρέπει να πληρώσει φόρο 8% στα 30 εκατομμύρια που κληρονόμησε .

Πάντως τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα πληρώσουν φόρους για το 61,2% της εταιρείας Fininvest που κληρονομούν από τον πατέρα τους. Και αυτό γιατί ο Ενοποιημένος Νόμος για την Κληρονομιά της Ιταλίας προβλέπει φοροαπαλλαγές. Όπως εξηγεί η Repubblica, προβλέπεται ότι εάν η μεταβίβαση γίνεται σε μέλη της οικογένειας και αφορά ελεγχόμενα συμφέροντα – όπως συμβαίνει με τη μετοχή της Fininvest (που μεταβιβάζεται μέσω των τεσσάρων εταιρειών χαρτοφυλακίου) – οι μεταβιβάσεις «δεν υπόκεινται σε φόρο».

Αυτό, όμως, με την προϋπόθεση ότι ικανοποιείται ένα σημείο. «Το όφελος ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι οι κληρονόμοι συνεχίζουν να ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ή να έχουν τον έλεγχο για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών από την ημερομηνία της μεταβίβασης».

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Στη δημοσιότητα η διαθήκη του

Διαβάστε περισσότερα