Μπορεί οι προβλέψεις σε επίπεδο μετεωρολογίας να μην θεωρούνται αξιόπιστες πέραν των ολίγων ημερών, αλλά οι πρώτες ενδείξεις στην οικονομία και το χρηματιστήριο δείχνουν ότι οδεύουμε σε καλοκαιρινή περίοδο υψηλών θερμοκρασιών ικανών να σπάσουν τα …κοντέρ!

Κατά πρώτον η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρακτορείο Bloomberg ότι το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας θα κλείσει εντός ολίγων εβδομάδων ή ακόμη και ημερών δίνει το στίγμα.

Συνήθως ο Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών, αυτή τη φορά είναι απόλυτος.

Έτσι μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι έχει ήδη λάβει τα …σήματα για την επικείμενη και επίσημη ανάκτηση από την χώρα της κρίσιμης επενδυτικής βαθμίδας.

Η επίδραση αυτής της καταλυτικής εξέλιξης στην αγορά θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα ήδη διαμορφώνονται συνθήκες, οι οποίες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο με καύσιμα ανόδου ικανά να διατηρήσουν ακόρεστο το ενδιαφέρον για πολλές εβδομάδες και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Τότε πρόκειται να επιχειρηθεί το νέο μεγάλο βήμα, που δεν είναι άλλο από την διάθεση στην αγορά και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές – υπάρχουν διάφορα σχέδια προς τούτο – των πακέτων μετοχών που διατηρεί σήμερα το ΤΣΧ σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Αν όλα πάνε καλά θα έχει προηγηθεί η συνολική αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσω του τραπεζικού κλάδου. Εμβρυουλκό κίνηση αποτελεί η εξαγορά του πακέτου μετοχών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου διοίκηση της Eurobank θα ζητήσει από τους μετόχους της ( ουσιαστικά από την Fairfax του Πρέμ Γουότσα ) να αγοράσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 1,4% των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ, σε ένα πλαίσιο τιμών από 1,10 ευρώ έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή.

Βάσιμα μπορεί να υποτεθεί ότι η ανακοίνωση αυτή θα δώσει ώθηση στην μετοχή κατά τις επόμενες εβδομάδες και αν δεν μεσολαβήσει κάτι ιδιαίτερα αρνητική η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί τελικά στα 1,9 ευρώ.

Έτσι όμως αλλάζουν τα δεδομένα για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων του κλάδου σε υψηλότερα επίπεδα

Αυτό γιατί αν η τιμή της μετοχής της Eurobank, φτάσει στα 1,9 ευρώ τότε η συνολική της αποτίμηση από 5,42 δισ. που είναι σήμερα, θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 7 δισ. ευρώ.

Συνέπεια η Fairfax θα έχει πληρώσει περί τα 100.000 εκατ. ευρώ για το 1,4% των μετοχών αλλά η συνολική αξία του ποσοστού μετοχών που κατέχει στην Eurobank θα έχει εκτιναχθεί από το 1,82 δις ευρώ σήμερα στα 2,35 δις ευρώ θα έχει δηλαδή αποκομίσει υπεραξίες 500 εκατ. ευρώ!

Συνέπεια: Η αγορά θα σπεύσει να «βελτιώσει» κατά το αναλογούν ποσοστό και τις μετοχές των άλλων συστημικών τραπεζών και να αναπροσαρμόσει τις τιμές τους κατά 30% περίπου.

Όλα αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για την πώληση των πακέτων μετοχών Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank σε ανάλογα ύψη.

Στο μεταξύ θα έχουμε φθάσει ήδη στο Σεπτέμβριο οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της μερικής – κατά τις πληροφορίες μας – εξόδου του ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τριών τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα