Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τις δραστηριότητες της άγνωστης στους πολλούς ΜΚΟ «Human Rights 360», που προκάλεσε τελικά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο μία οικογένεια με πολυσχιδή δράση που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δημοσιότητα, όχι πάντοτε με θετικό πρόσημο.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον ιδρυτή και ιθύνοντα νου της οργάνωσης Επαμεινώνδα Φαρμάκη, ο οποίος τυγχάνει γιος του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ και συνομιλητή της Χούντας, όπως λέγεται, Νικόλαου Φαρμάκη που απεβίωσε το 2017.
Η εν λόγω ΜΚΟ, άλλωστε, έχει έντονο οικογενειακό χαρακτήρα, καθώς στη μητέρα του Επαμεινώνδα, Άννα Πετροπούλου, προκύπτει ότι ανήκει το 95% της επίμαχης οργάνωσης που μίλησε πρώτη για «νεκρό παιδί» στην υπόθεση του Έβρου και κατηγόρησε επανειλημμένα την Ελλάδα για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών, προσφέροντας βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής προπαγάνδας.
Πλέον, όμως, ελέγχεται για περίεργες διαδρομές χρημάτων που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά από τα οποία ο Επαμεινώνδας φέρεται να έχει αποκομίσει όφελος άνω των 200.000 ευρώ.
Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά που η οικογένεια συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.
Στο μέσο της βαρύτατης χρηματοοικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα, είχε δημοσιοποιηθεί, ως γνωστόν, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που προκάλεσε πλείστες όσες συζητήσεις και αδιάκριτα βλέμματα για τους 2.059 μεγαλύτερους ή μικρότερους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Μεταξύ αυτών ο μακαρίτης, πλέον, Νικόλαος Φαρμάκης, αλλά και ο γιος του Επαμεινώνδας. Μάλιστα, ως ιδιότητα του πρώτου αναγραφόταν αυτή του… «συνταξιούχου» εφοπλιστή, ιδιότητα αν μη τι άλλο πρωτότυπη, για να μην πούμε μοναδική. Ο γιος του περιοριζόταν σε αυτήν του μέλους και γραμματέα διοικητικού συμβουλίου.
Πράγματι, όπως είναι γνωστό, ο Ν. Φαρμάκης είχε διατελέσει στενός σύμβουλος του αείμνηστου επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του τελευταίου και μέχρι τον θάνατό του το 2001.
Αμέσως μετά, ο Ν. Φαρμάκης παρήγγειλε ένα δεξαμενόπλοιο σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας, πληρώνοντας μάλιστα τοις μετρητοίς, το οποίο παρέλαβε το 2003.
Στην εκδήλωση, μάλιστα, που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την παραλαβή του εν λόγω πλοίου, το οποίο είχε το όνομα «Princess Marie Chantal», πατέρας και υιός Φαρμάκης έλαβαν αμφότεροι τη θέση τους πίσω από το ταμπελάκι με την ένδειξη owner, δηλαδή ιδιοκτήτης.
Παρ’ όλα αυτά, μετά την απόκτηση του παραπάνω πλοίου, για δικούς τους προφανώς λόγους, επέμεναν ότι δεν έχουν την εφοπλιστική ιδιότητα…
Δίχως να προβληματίζεται, πάντως, από τα παραπάνω εφοπλιστικά παράδοξα, ο πατέρας Φαρμάκης πέρασε πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου στις δικαστικές αίθουσες, όπου κατέθετε πάντοτε ως βασικός μάρτυρας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στις πολύκροτες δίκες του τελευταίου με τον αείμνηστο αδερφό του Κωνσταντίνο με αντικείμενο τη μυθική περιουσία του πατέρα τους.
Την ίδια περίοδο, οι περίοικοι του Κολωνακίου τον έβλεπαν σχεδόν καθημερινά να κατηφορίζει την οδό Βουκουρεστίου, πάντα ευθυτενής και καλοντυμένος, προκειμένου να εισέλθει στην πολυτελή λιμουζίνα με οδηγό που τον περίμενε για να τον παραλάβει με άγνωστο προορισμό.
Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα ευρήματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών που συνεχίζεται, να αρχίσουν σύντομα και οι επισκέψεις του υιού Φαρμάκη, υπό άλλη ιδιότητα, στην οδό Ευελπίδων.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιος ή ποιοι κρύβονταν πίσω από το «κόλπο» του πατέρα Αντώνιου και της Κιβωτού του Κόσμου!
- Τόλης όπως Χάρης: Γιατί ο Τσίπρας βλέπει τον πρώην τραπεζίτη ως τον νέο Παμπούκη!
- Στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικάνος πρέσβης – Τι λέει για Τσίπρα
- Εύα Καϊλή: Σε ποιες φυλακές κρατείται, πότε αναμένεται η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί