Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες κρατείται η Εύα Καϊλή, που είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες για την υπόθεση QatarGate.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παρέλευση των κρίσιμων 24ώρων μέχρι η υπόθεσή να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, ενδεχομένως την Τετάρτη, το οποίο θα αποφανθεί για την προφυλάκισή της μέχρι τη δίκη, ενώ σήμερα συνέρχεται η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Τα ονόματα των τεσσάρων συλληφθέντων, μεταξύ και αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα καθώς η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και επεκτείνεται, ωστόσο στοιχεία και γεγονότα έχουν διαρρεύσει στον βελγικό Τύπο.

Οι πληροφορίες θέλουν την Εύα Καϊλή να κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες. Στο σπίτι της βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφώρω.

Αλλά τρία άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Καθαρά Χέρια» που διεξήγαγαν από το περασμένο καλοκαίρι υπό άκρα μυστικότητα οι βελγικές αρχές έχοντας πληροφορίες για αλληλεπίδραση του Κατάρ με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε καίριες θέσεις προκειμένου να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις προς όφελος της χώρας.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή:

  • συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
  • ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και
  • διαφθορά

Εύα Καϊλή: Ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες – Ποιοι είναι οι άλλοι

Εκτός από την Εύα Καϊλη οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι:

  • ο πρώην ευρωβουλευτής των ευρωσοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος θεωρείται κομβικό πρόσωπο και ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Να σημειωθεί ότι σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η La Stampa η οικογένεια του Παντζέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.
  • ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντζέρι όπως και
  • ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Άλλα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Πρόκειται για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, που εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, αφέθηκε ελεύθερος, όπως ελεύθερος αφέθηκε αλλά υπό όρους και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Έρευνες στα σπίτια άλλων δύο ευρωβουλευτών

Έρευνα έγινε και στο σπίτι και δεύτερου βουλευτή το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Ταραμπέλα, ο οποίος δεν είναι υπό κράτηση, ήταν παρών στην έρευνα. Όλες οι έρευνες σε βάρος μελών του ευρωκοινοβουλίου έγιναν υπό την επίβλεψη της προέδρου του σώματος, Ρομπερτα Μετσολα.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά.

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Εύα Καϊλή και τους άλλους τρεις συλληφθέντες. Οι λεπτομέρειες, οι πτυχές και οι διαστάσεις του σκανδάλου παραμένουν ακόμα στην αφάνεια προς χάριν της έρευνας ωστόσο οι δονήσεις που έχουν προκαλέσει εντός και εκτός βελγικών συνόρων είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Διαβάστε ακόμη: