search

UNDERCOVER

Η συνάντηση της Ελ. Βρεττού με τον Γ. Πάσχα της ΤτΕ και της Επ. Κεφαλαιαγοράς στο Milos με φόντο την αύξηση κεφαλαίου, την Ellington και τις προβλέψεις των 300 εκατ. που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στα αποτελέσματα 9μήνου *Ξέπλυμα και ΣΔΟΕ «ψάχνουν» την Εύα Καϊλή για αγορά οικοπέδου προβολής 10 στρεμμάτων «πάνω στη θάλασσα» στο Ιστέρνι της Πάρου, αντί του ποσού των 450.000 ευρώ *Επενδυτική Βαθμίδα έρχεται, το Α’ τρίμηνο 2023, προεκλογικό «δώρο» του Αμερικανικού παράγοντα, των κορυφαίων funds και σημαντικών ευρωπαϊκών κύκλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια * Οικογένεια Φαρμάκη: Σόι πάει το βασίλειο – Από τον Νικόλαο στον Επαμεινώνδα και από τη λίστα Λαγκάρντ στο φιάσκο της ΜΚΟ «Human Rights 360» *Η… ανταποδοτικότητα των τραπεζών: Κόστισαν 50 δισ. στον φορολογούμενο, τον βοηθούν με 2 δισ. σκάρτα * Όλα ανοιχτά και στη ΛΑΡΚΟ- Βγαίνει λευκός καπνός σύντομα; * Θετική εισήγηση για τους Servicers – Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα δώσει την οριστική λύση *Στον δρόμο προς την κερδοφορία η Intrakat

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Την ώρα που οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Attica bank είναι ραγδαίες και η Ellington (που μέχρι σήμερα έχει βάλει στην τράπεζα το …ιλιγγιώδες ποσόν των 3 εκατ. ευρώ!!!) κατέθεσε δεσμευτική επιστολή συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας κυρία Ελένη Βρεττού συνέφαγε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Γ. Πάσχα στο δημοφιλές εστιατόριο Milos της οδού Κολοκοτρώνη που στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο!

Ως γνωστόν το ενδιαφέρον της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Attica bank είναι και γνωστό και δεδομένο!

Λέγεται μάλιστα ότι η κυρία Βρεττού υπήρξε προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου! Όπως αντίστοιχα υπήρξε και η επιλογή του Θόδωρου Πανταλάκη!

Υπό αυτό το πρίσμα, την ώρα που η προθεσμία εκπνέει για την εξεύρεση επενδυτή, με την ΑΜΚ να είναι ουσιαστικά «στον αέρα», η συνάντηση Βρεττού – Πάσχα έχει μεγάλη σημασία, καθώς την ώρα τούτη η Διοίκηση της Attica bank δεν έχει ακόμη αποστείλει στην Επ. Κεφαλαιαγοράς τα αποτελέσματα εννεαμήνου όπου έχει δεσμευτεί ότι θα εμπεριέχονται οι προβλέψεις των 300 εκατ. ευρώ που δεν είχαν ενταχθεί τον Ιούνιο ή έστω μεγάλο μέρος αυτών!

Είναι προφανές πως η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στο επενδυτικό κοινό, στην περίπτωση κατά την οποία οι προβλέψεις δεν ενταχθούν στα αποτελέσματα, καθώς η εικόνα δεν θα είναι πλήρης αλλά παραπλανητική προς το επενδυτικό κοινό!

Υπό αυτή την έννοια, η θέση της Προέδρου της ΕΚ κυρίας Βασιλικής Λαζαράκου, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα συμφέροντα των επενδυτών, είναι προφανές ότι έχει καταστεί δύσκολη και πιεστική!

Στον δρόμο προς την κερδοφορία η Intrakat

Σε συνέχεια των οικονομικών στοιχείων 9μήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο Γ΄ τρίμηνο δεν παρουσίασε ζημιές.

Το γεγονός αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι, με την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων με την Intrakat να μπαίνει σε τροχιά κερδοφορίας ακόμα και μέσα στο 2023

Ξέπλυμα και ΣΔΟΕ «ψάχνουν» την Εύα Καϊλή για αγορά οικοπέδου προβολής 10 στρεμμάτων «πάνω στη θάλασσα» στο Ιστέρνι της Πάρου, αντί του ποσού των 450.000 ευρώ

Στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα, του ΣΔΟΕ και των φορολογικών αρχών έχουν περιέλθει στοιχεία, διά μέσω κατάθεσης φακέλου που απεστάλη ανωνύμως, τα οποία αφορούν πιθανολογούμενη αγορά οικοπέδου προβολής στην Πάρο, από την Εύα Καϊλή πιθανότατα μέσω του συζύγου της ή της οικογένειας της, ίσως ακόμη και μέσω τρίτου εταιρικού σχήματος!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, στις Ανεξάρτητες Αρχές καταγγέλθηκε ότι η κυρία Καϊλή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τον Αύγουστο του 2021, με τον γνωστό επιχειρηματία της Πάρου κύριο Κ. Τουλούπα, για την αγορά οικοπέδου 10 στρεμμάτων στην προβεβλημένη περιοχή Ιστέρνι, σχεδόν δίπλα στη θάλασσα αντί του ποσού των 450.000 ευρώ!

Τα σχέδια και τα τοπογραφικά, σύμφωνα με τις ανώνυμες καταγγελίες που περιήλθαν στις Αρχές, τα είχε αναλάβει το επίσης πολύ γνωστό τεχνικό γραφείο της Πάρου «Βαζαίος- Πετρόπουλος»! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στις αρχές έχουν περιέλθει τοπογραφικά, καθώς και διαβιβαστικά από τον κύριο Βαζαίο προς την κυρία Εύα Καϊλή!

Πρόκειται για ένα οικόπεδο σε εξαιρετική τοποθεσία, από τις ακριβότερες του δημοφιλούς νησιού των Κυκλάδων, στην περιοχή Ιστέρνι, πολύ κοντά στην Νάουσα και δίπλα στον όμορφο οικισμό του Αμπελά που εξελίσσεται ραγδαία με εντυπωσιακά beach bar (Aspro) και ξενοδοχεία (Parocks)!

Κατά τις πληροφορίες η τιμή των 450.000 ευρώ είναι απολύτως λογική, ενδεχομένως και να θεωρείται φθηνή με βάση τα σημερινά δεδομένα καθώς το εν λόγω οικόπεδο διαθέτει παλαιά άδεια και χτίζει υπόγειο, ισόγειο, όροφο και πισίνα ή πισίνες!

Το ζήτημα που καλούνται να διερευνήσουν την ώρα τούτη οι φορολογικές αρχές και το ξέπλυμα, είναι κατά ποσόν η καταγγελόμενη αγορά ολοκληρώθηκε, σε ποιο όνομα πραγματοποιήθηκε, τι τιμή ανεγράφη επισήμως στα συμβόλαια και εάν η καταβολή των χρημάτων (του πραγματικού αντιτίμου) δικαιολογείται βάσει των φορολογικών δηλώσεων και του πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της ή όποιου τέλος πάντων έχει εμφανιστεί ως αγοραστής (παρένθετο πρόσωπο) στο βαθμό που οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν!

Επιπροσθέτως θα ελεγχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μηχανικοί – ιδιοκτησία, ως προς την πιθανότητα αποδοχής μαύρου χρήματος και προϊόντος που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα!

Επενδυτική Βαθμίδα έρχεται, το Α’ τρίμηνο 2023, προεκλογικό «δώρο» του Αμερικανικού παράγοντα, των κορυφαίων funds και σημαντικών ευρωπαϊκών κύκλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια!

Σε μία χρονική συγκυρία δύσκολη και επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου η οικονομική κρίση σοβεί, οι σχέσεις με την Τουρκία στηρίζονται σε τεντωμένο σκοινί, η ΕΕ εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης, η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και τα επιτόκια μαζί με το κόστος δανεισμού, ενώ το ζήτημα της Ενέργειας έχει επανέλθει δριμύτερο, όσο δεν κλείνει η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας- Ουκρανίας, εντούτοις το ηχηρό μήνυμα που έρχεται απέξω και προέρχεται από τα μεγάλα ξένα funds και πηγές μέσα από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, θέλει τη χώρα μας να αποσπά τις κρίσιμες και καθοριστικές αναβαθμίσεις και να ανακτά την Επενδυτική Βαθμίδα κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 και σε κάθε περίπτωση πριν τις εθνικές εκλογές που αναμένονται την Άνοιξη!

Οι πληροφορίες φέρουν το Big 4 των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης (DBRS, Moodys, S&P, Fitch) να συνεκτιμά θετικά την μία και μόνη συνολική αναβάθμιση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανακτήσει την Επενδυτική Βαθμίδα, παρά το γεγονός ότι το Γ’ τρίμηνο του ΑΕΠ στη χώρα μας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, ωστόσο οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνους της Ευρωζώνης!

Επιπροσθέτως την ώρα τούτη η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους έως και το 2030, άρα δεν κινδυνεύει από πιστωτικό γεγονός, ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως εξυγιανθεί και μπορεί να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας!

Στην λήψη της απόφασης για την Επενδυτική Βαθμίδα προσμετράται θετικά και η έξοδος από την Εποπτεία που πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου, ενώ ο όποιος προβληματισμός των ξένων οίκων εντοπίζεται στην πιθανότητα διαμόρφωσης σκηνικού πολιτικής αβεβαιότητας!

Και για το λόγο αυτόν θεωρείται ότι πιθανόν ο «Αμερικανικός Παράγοντας» να θελήσει να «ενισχύσει» το κύρος και την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και να του παράσχει ένα προεκλογικό δώρο μέσω του οποίου το κόστος δανεισμού της χώρας θα μειωθεί, τα ομόλογα θα είναι απολύτως ασφαλή για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και η οικονομία θα αφήσει πίσω της επιτέλους την κατηγορία Junk στην οποία είχε ενταχθεί με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται!

Η πρόσφατη τοποθέτηση της Goldman Sachs ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα, κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 θα ανακτήσει την Επενδυτική Βαθμίδα, αλλά και διάφορες αντίστοιχες προσεγγίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από funds και θεσμικούς φορείς έρχονται να πιστοποιήσουν την αίσθηση που υπάρχει ότι η Επενδυτική Βαθμίδα θα ανακτηθεί ακόμη και μετά από «παρέμβαση» των ξένων, Αμερικανών, ισχυρών Funds αλλά και σημαντικών Ευρωπαϊκών κύκλων!

Από την άλλη πλευρά δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το πολιτικό σκηνικό έχει καταστεί και πάλι ασαφές, ομιχλώδες!

Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, υπό το βάρος των επιθέσεων που δέχεται σχεδόν καθημερινά η κυβέρνηση από τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα πολιτικά κόμματα, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη δεν είναι στενά συνδεδεμένο με το κατά πόσον τα «σκάνδαλα» και οι «υποκλοπές» είναι ζητήματα πραγματικά ή «κατασκευασμένα» αλλά ότι πανίσχυρα κέντρα εξωθεσμικής εξουσίας θέλουν να «κοντύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να οδηγήσουν τη χώρα σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, στην ουσία κυβερνήσεις – οπερέτες, όπου τα συμφέροντα θα κινούν τα νήματα!

Υπό την οπτική γωνία αυτή έχει δημιουργηθεί στην αγορά ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο σε κάθε περίπτωση επηρεάζει την εξέλιξη της επενδυτικής βαθμίδας, αν θα την ανακτήσουμε ή όχι κατά το Α’ εξάμηνο 2023 όπως αναμένεται, ενώ τα πρώτα σημάδια της πολιτικής αυτής ανασφάλειας έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Χρηματιστήριο, τόσο όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα όσο και την τάση της αγοράς και τον όγκο των συναλλαγών!

Ούτως ή άλλως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε αγορά 20-25 μετοχών, χωρίς βάθος, χωρίς όγκο συναλλαγών και χωρίς μεγάλα deals μπροστά που μπορούν να δώσουν κατεύθυνση!

Μόνο το deal της ΔΕΗ με την Enel Ρουμανίας παίζει αυτή τη στιγμή καθώς και η Τέρνα Ενεργειακή με την First! Κατά τα άλλα, πιθανολογείται κύμα αποχώρησης ισχυρών επιχειρήσεων από το ΧΑ με προορισμό Λονδίνο και Νέα Υόρκη!

Ενώ τα deals στο χώρο των τραπεζών είναι φούμαρα της αυλής του Μαξίμου, μην τυχόν και δημιουργηθεί από το μηδέν επενδυτικό κλίμα!

Υπό αυτό το κλίμα και υπό την εξέλιξη των γεγονότων, «τις παρακολουθήσεις» αλλά και το Qatargate όπου εμπλέκεται η Εύα Καϊλή (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και πιθανόν και άλλα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, το «δώρο» της Επενδυτικής Βαθμίδας πριν από τις εθνικές εκλογές ίσως και να αποτελέσει το ιδανικό «φάρμακο» για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια και οι κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργούς μαριονέτες όπου τα νήματα θα κινούν τα ισχυρά εξωθεσμικά συμφέροντα, η Διαπλοκή και οι Ολιγάρχες!

Οικογένεια Φαρμάκη: Σόι πάει το βασίλειο! Από τον Νικόλαο στον Επαμεινώνδα και από τη λίστα Λαγκάρντ στο φιάσκο της ΜΚΟ «Human Rights 360»!

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τις δραστηριότητες της άγνωστης στους πολλούς ΜΚΟ «Human Rights 360», που προκάλεσε τελικά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο μία οικογένεια με πολυσχιδή δράση που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δημοσιότητα, όχι πάντοτε με θετικό πρόσημο.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον ιδρυτή και ιθύνοντα νου της οργάνωσης Επαμεινώνδα Φαρμάκη, ο οποίος τυγχάνει γιος του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ και συνομιλητή της Χούντας, όπως λέγεται, Νικόλαου Φαρμάκη που απεβίωσε το 2017.

Η εν λόγω ΜΚΟ, άλλωστε, έχει έντονο οικογενειακό χαρακτήρα, καθώς στη μητέρα του Επαμεινώνδα, Άννα Πετροπούλου, προκύπτει ότι ανήκει το 95% της επίμαχης οργάνωσης που μίλησε πρώτη για «νεκρό παιδί» στην υπόθεση του Έβρου και κατηγόρησε επανειλημμένα την Ελλάδα για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών, προσφέροντας βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής προπαγάνδας.

Πλέον, όμως, ελέγχεται για περίεργες διαδρομές χρημάτων που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά από τα οποία ο Επαμεινώνδας φέρεται να έχει αποκομίσει όφελος άνω των 200.000 ευρώ.

Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά που η οικογένεια συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.

Στο μέσο της βαρύτατης χρηματοοικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα, είχε δημοσιοποιηθεί, ως γνωστόν, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που προκάλεσε πλείστες όσες συζητήσεις και αδιάκριτα βλέμματα για τους 2.059 μεγαλύτερους ή μικρότερους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Μεταξύ αυτών ο μακαρίτης, πλέον, Νικόλαος Φαρμάκης, αλλά και ο γιος του Επαμεινώνδας. Μάλιστα, ως ιδιότητα του πρώτου αναγραφόταν αυτή του… «συνταξιούχου» εφοπλιστή, ιδιότητα αν μη τι άλλο πρωτότυπη, για να μην πούμε μοναδική. Ο γιος του περιοριζόταν σε αυτήν του μέλους και γραμματέα διοικητικού συμβουλίου.

Πράγματι, όπως είναι γνωστό, ο Ν. Φαρμάκης είχε διατελέσει στενός σύμβουλος του αείμνηστου επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του τελευταίου και μέχρι τον θάνατό του το 2001.

Αμέσως μετά, ο Ν. Φαρμάκης παρήγγειλε ένα δεξαμενόπλοιο σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας, πληρώνοντας μάλιστα τοις μετρητοίς, το οποίο παρέλαβε το 2003.

Στην εκδήλωση, μάλιστα, που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την παραλαβή του εν λόγω πλοίου, το οποίο είχε το όνομα «Princess Marie Chantal», πατέρας και υιός Φαρμάκης έλαβαν αμφότεροι τη θέση τους πίσω από το ταμπελάκι με την ένδειξη owner, δηλαδή ιδιοκτήτης.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την απόκτηση του παραπάνω πλοίου, για δικούς τους προφανώς λόγους, επέμεναν ότι δεν έχουν την εφοπλιστική ιδιότητα…

Δίχως να προβληματίζεται, πάντως, από τα παραπάνω εφοπλιστικά παράδοξα, ο πατέρας Φαρμάκης πέρασε πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου στις δικαστικές αίθουσες, όπου κατέθετε πάντοτε ως βασικός μάρτυρας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στις πολύκροτες δίκες του τελευταίου με τον αείμνηστο αδερφό του Κωνσταντίνο με αντικείμενο τη μυθική περιουσία του πατέρα τους.

Την ίδια περίοδο, οι περίοικοι του Κολωνακίου τον έβλεπαν σχεδόν καθημερινά να κατηφορίζει την οδό Βουκουρεστίου, πάντα ευθυτενής και καλοντυμένος, προκειμένου να εισέλθει στην πολυτελή λιμουζίνα με οδηγό που τον περίμενε για να τον παραλάβει με άγνωστο προορισμό.

Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα ευρήματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών που συνεχίζεται, να αρχίσουν σύντομα και οι επισκέψεις του υιού Φαρμάκη, υπό άλλη ιδιότητα, στην οδό Ευελπίδων.

Η… ανταποδοτικότητα των τραπεζών/Κόστισαν 50 δισ. στον φορολογούμενο, τον βοηθούν με 2 δισ. σκάρτα

*** Για το θέμα των τραπεζών και τις διαχρονικές τους ευθύνες, με την αγαστή σύμπραξη βεβαίως και του πολιτικού συστήματος, θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι. Μένοντας στα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, θυμίζω ότι στα πλαίσια της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης του (σάπιου) τραπεζικού συστήματος, η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου – δηλαδή, η σωτηρία των τραπεζών, με αύξηση του δημόσιου χρέους – υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες καταστάσεις του ΤΧΣ, αλλά και την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδας.

*** Τώρα, που ο Έλληνας φορολογούμενος, με την ιδιότητα του δανειολήπτη, είναι αντιμέτωπος με αυξημένες δόσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων και χρειάζεται τη στήριξη των τραπεζών, αυτές κατέληξαν στο να πάρουν πάνω τους το 50% του ποσού της δόσης που αντιστοιχεί στην αύξηση των επιτοκίων, ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ! Δηλαδή, ενός αριθμού δανειοληπτών, που δεν πρόκειται να υπερβεί τις 30.000, κατά ορισμένους δεν θα ξεπεράσει καν τις 27.000 περιπτώσεις. Μιλάμε για …τρομερή ανταπόδοση της σωτηρίας τους με κρατικό χρήμα, χρήμα των φορολογουμένων, η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς, θα καλύψει δάνεια περί τα 2 δισ. ευρώ.

*** Όσο για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και το μικρό μόνον κλείσιμο της ψαλίδας, σε σχέση με τα επιτόκια χορηγήσεων (άγγιξε σχεδόν τις 5 μονάδες!) κάποιες αποσπασματικές κινήσεις, για τα προσχήματα, ακόμα και από μικρές τράπεζες, που έχουν σαφώς μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας. Αλλά και για τις προμήθειες, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή να…μπινελικωνόμαστε! Καμία ουσιαστική κίνηση μείωσής τους, γιατί άλλωστε, εκεί είναι τα πολλά λεφτά και τζάμπα – οι νές επενδύσεις σε ασφαλείς τεχνολογίες μπορούν να περιμένουν…

Όλα ανοιχτά στην Attica Bank

*** Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, το τοπίο στην Attica Bank παρέμενε θολό. Όλες οι ενδείξεις μέχρι τώρα συγκλίνουν στο ότι μάλλον πάμε για άλλες εξελίξεις, χωρίς την ίδια να μετέχει στην αύξηση. Μολονότι θα καταθέσει επιστολή συμμετοχής στην αύξηση! Για πόσα λεφτά δηλαδή; Με άλλα …3 εκατ. που μέχρι τώρα έχει βάλει όλα κι όλα;

Αλλά, υπάρχει ένας γόρδιος δεσμός, που ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς και τώρα αποτελεί μόνιμο εμπόδιο σε κάθε απόπειρα να δοθεί λύση στο διαρκές δράμα της τράπεζας. Πρόκειται για τα τιτλοποιημένα δάνεια της τράπεζας, τα οποία κατέχει τα τελευταία χρόνια και επί της ουσίας “απομυζά” την τράπεζα, όντας ταυτόχρονα και…υποψήφιος στρατηγικός εταίρος, κατέχοντας (;) μέχρι τώρα ποσοστό κάτω του 10%.

*** Επειδή όμως έχουν παραβιαστεί όλες οι προθεσμίες και έχουν καταστρατηγηθεί συμφωνίες, είναι ώρα να υπάρξει ένα τέλος σε όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία. Γιατί οι ευθύνες βαραίνουν και την ίδια την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της τράπεζας και την Τράπεζα Ελλάδας και τα ταμεία – ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και ΤΑΠΙΛΤΑΤ παλαιότερα – για το διαχρονικό αμάρτημα στην “τράπεζα των μηχανικών”. Λύσεις υπάρχουν. Ας αναληφθούν επιτέλους και οι αναλογούσες ευθύνες.

Όλα ανοιχτά και στη ΛΑΡΚΟ/ Βγαίνει λευκός καπνός σύντομα;

*** Είναι φαίνεται η ημέρα καταγραφής των ανοιχτών πληγών. Κανένα νεότερο ακόμα για τη ΛΑΡΚΟ και την απόφαση για τον παράλληλο διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, που αφορά σε μεταλλεία και μεταλλευτικά δικαιώματα σε πέντε νομούς της χώρας. Ο πρώτος διαγωνισμός έχει προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ και πάνω από πέντε μήνες αναμένεται να υπάρξει λύση για την πολύπαθη, αλλά χρυσοφόρο εταιρεία, αλλά ακόμα τέτοια δεν υπάρχει.

*** Και οι μεν εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρία και ταυτόχρονα το έτοιμο μετάλλευμα που παραμένει αχρησιμοποίητο, υπολογίζεται ότι θα έφερνε γρήγορα έσοδα άνω των 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα τιμήματα των προσφορών προκαλούν, με ποσά που χαρακτηρίζονται έξω από κάθε λογική, καθώς μιλάμε για νικέλιο και σιδηρονικέλιο, για κοβάλτιο κλπ., μεταλλεύματα δυσεύρετα σήμερα διεθνώς, αλλά η Ελλάδα έχει την…πολυτέλεια να τα κακομεταχειρίζεται επί δεκαετίες, μέχρι και σήμερα. Πέραν όλων των άλλων, το έχω αναφέρει ξανά, υπάρχει και άλλο πρόβλημα με το Δημόσιο, καθώς δικηγόροι της εκκαθαρισθείσας εταιρείας και κάποιοι πιστωτές της έχουν προσφύγει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων.

*** Όλα τα προαναφερόμενα θα πάρουν τον δρόμο τους, αν επαληθευτούν χθεσινοβραδινές πληροφορίες που θέλουν την υπόθεση να κλείνει “εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος”, πληροφορίες που προέρχονται από αρμόδιες πηγές. Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινο το σενάριο του σύντομου τέλους της υπόθεσης αυτής, αλλά ελπίζω οι πηγές μου να αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο και κυρίως ότι έχουν σωστή πληροφόρηση.

Θετική εισήγηση για τους Servicers – Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα δώσει την οριστική λύση

*** Όχι ότι δεν αναμενόταν, αλλά πολλοί ήλπιζαν ακόμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα ταχθεί υπέρ των δανειοληπτών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό των κατοικιών τους από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, για λογαριασμό funds και τραπεζών. Πλην όμως χθες διοχετεύθηκε εντέχνως ότι ο εισηγητής (ή, η εισηγήτρια) του θέματος προς την Ολομέλεια του σώματος, που θα συνεδριάσει αργότερα, κάνει θετική εισήγηση υπέρ των servicers. Αν η εισήγηση γίνει τελικά δεκτή, αυτό σημαίνει το τέλος των ανακοπών από τους δικηγόρους και τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης.

*** Θυμίζω ότι ο διοικητής της ΤτΕ, σε μία ασυνήθιστη παρέμβαση που ξένισε πολλούς, έχει προεξοφλήσει θετική για τους διαχειριστές απόφαση του Αρείου Πάγου, προκαλώντας και την έντονη αντίδραση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει και ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν δικαστές και όχι τραπεζίτες και funds.

ΚΟΥΙΖ

Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, μόλις είδε τη σούμα των εξόδων εισαγωγής της (μίας) εταιρείας του στο Χρηματιστήριο και την (πολύ μικρή κατά τον ίδιο) αποτίμηση που του έδιναν τράπεζες και σύμβουλοι, τα ακύρωσε όλα και τώρα προσανατολίζεται στην αναζήτηση οχήματος, υπολογίζοντας ότι και φθηνότερα του έρχεται και η αποτίμησή του θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη με αυτή τη διαδικασία;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο, ωραίο καιρό θα έχει, εκμεταλλευτείτε τον. Την καλημέρα μου…

Διαβάστε ακόμη: