Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί το νέο success story του Χρηματιστηρίου και της αγοράς, η πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, για πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και προσέλκυση ισχυρών ιδιωτικών κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων!

Στη «μεγάλη εικόνα» η κυβέρνηση βλέπει τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα, ενός σχήματος υγιούς και πιστοληπτικά αξιόπιστου που θα αποτελέσει την ατμομηχανή για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την απορρόφηση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Και το story του «Εθνικού Πρωταθλητή» περνάει μέσα από στάδια σύνθετα, ενέργειες καλά συντονισμένες και ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, αφού προηγουμένως έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα!

Σε placement από το ΤΧΣ του 30% της Εθνικής το Α΄ εξάμηνο!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση εκ των έσω όσον αφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις, το project ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας μπαίνει μπροστά αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ, δηλαδή μετά τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση εντός του Α΄ εξαμήνου 2022!

Αξιόπιστοι κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το success story της Εθνικής περιλαμβάνει πλέον την διάθεση με placement από το ΤΧΣ, όχι του 20% των μετοχών της τράπεζας όπως αναμενόταν, αλλά του 30%!!!

Το οποίο θα κατευθυνθεί σε ισχυρούς και αξιόπιστους παίκτες της Ελλάδας και του εξωτερικού τους οποίους εμπιστεύεται η κυβέρνηση.

Και έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αναγνωριστικές επαφές με υποψήφιους επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, από την Goldman Sachs που αποτελεί και τον συντονιστή – στρατηγικό σύμβουλο της κυβέρνησης στο κορυφαίο αυτό project, όσο και από τον Αλ. Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να έχει επιφορτιστεί το πιο βαρύ και πιο σοβαρό μέρος υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου…

Τα Plan A, Plan B, οι Άραβες, ο Πατέλης, ο Ρουμπάτης και ο Ολλανδός του Ελλάκτορα!

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο κεντρικοί σχεδιασμοί όσον αφορά στην εύρεση αξιόπιστων επενδυτών για το πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή, με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται με μεγάλη μυστικότητα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Plan A προβλέπει τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής σε Άραβες επενδυτές οι οποίοι έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους κολοσσιαίους Άραβες επενδυτές φέρεται να έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αλέξης Πατέλης, ο ρόλος του οποίου εξελίσσεται ως κομβικός!

Κατά τις ίδιες απόλυτα αξιόπιστες πηγές την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη εμπιστευτικές συζητήσεις πρώτον με το Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia, ένα από τα μεγαλύτερα Sovereign Wealth Funds στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1971 και διαχειρίζεται assets ύψους 431 δισ. δολαρίων!!!

Το FIP του Μπιν Σαλμάν και το ADIA του Άμπου Ντάμπι

Πρόκειται, επί της ουσίας, για την φυσική συνέχεια των συζητήσεων του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχη Μπιν Σαλμάν, του πανίσχυρου άνδρα του αραβικού κόσμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, κατά την οποία υπήρξε η δέσμευση του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας!

Δεύτερον, με το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), το τεράστιο sovereign wealth fund ιδιοκτησίας του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, το οποίο ιδρύθηκε το 1976 και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 649 δισ. δολαρίων!!!

Σημειώνεται ότι την εκπροσώπηση του μεγάλου κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι στη χώρα μας έχει αναλάβει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος μετά το πέρασμά του από την Λεωφόρο Κατεχάκη ασχολήθηκε επιχειρηματικά επιτυχώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φέρεται να εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις προσωπικές σχέσεις που είχε «χτίσει» όταν ήταν επικεφαλής των εν Ελλάδι μυστικών υπηρεσιών!

Οι αναγνωριστικές επαφές της Goldman Sachs με επιχειρηματίες και εφοπλιστές

Κατά τις ίδιες πηγές το Plan B το έχει αναλάβει η Goldman Sachs, η οποία κατά το διάστημα που προηγήθηκε πραγματοποίησε διερευνητικές επαφές με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτορα και οι κορυφαίοι εφοπλιστές Αθ. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις και στο μέτρο του εφικτού βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στο φιλόδοξο project, αποκτώντας μέρος τού προς διάθεση πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας!

Εναλλακτική λύση ο Χόλτερμαν, αν δεν κάτσουν οι Άραβες

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, το ένα σχέδιο δεν αναιρεί το άλλο, υπό την έννοια ότι ακόμη και αν συμφωνήσουν οι Άραβες, ενδεχομένως να δοθεί και ένα μικρό πακέτο μετοχών στους επιχειρηματίες της Goldman Sachs, οι οποίοι επιπροσθέτως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου που θα επακολουθήσει σε δεύτερη χρονική στιγμή!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ολλανδός του Ελλάκτορα, που έχει πλέον την αποδοχή του Μαξίμου, θεωρείται και είναι ο εκφραστής της δεύτερης λύσης, του Plan B, εάν δεν μορφοποιηθούν στην πράξη οι συζητήσεις με Άμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία!


Ποια σχήματα θα «κατέβουν» στην Αττική οδό: Θα συμμετάσχουν Macquarie (με έλληνα μεγιστάνα), CVC, KKR και όλοι οι εργολάβοι

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία και πρόκειται να προχωρήσει σε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές!

Όπως αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το Radar, ο διαγωνισμός της παραχώρησης της Αττικής Οδού «βγαίνει» χωρίς να περιλαμβάνεται το κατασκευαστικό αντικείμενο των επεκτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,5 δισ., οι οποίες θα προκηρυχθούν από το υπ. Δημοσίων Έργων είτε ως αυτόνομα έργα (ΣΔΙΤ) είτε ως μίνι παραχώρηση!

Πάντως, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης έως την Εθνική Οδό και τον κόμβο Καλυφτάκη προκηρύχθηκε ήδη ως δημόσιο έργο προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ!

Και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες και οι προκηρύξεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο και η σύνδεση του οδικού άξονα με τα δύο λιμάνια, ενώ κομβική θεωρείται η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την λεωφόρο Βουλιαγμένης, η σύνδεση δηλαδή της Κατεχάκη με το project του Ελληνικού, διά μέσου της σήραγγας της Ηλιούπολης, της μεγαλύτερης αστικής σήραγγας στη χώρα!

Το πράσινο φως του Μαξίμου πήρε ο Δ. Πολίτης

Επί του προκειμένου τώρα, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, ο οποίος σημειωτέον πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού προσωπικά για να προωθήσει τον διαγωνισμό χωρίς να περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις (που προκάλεσε την αντίδραση των εργολάβων), σε δηλώσεις του προσδιόρισε το πιθανό έσοδο γύρω στα 2 δισ. ευρώ!

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες, τραπεζίτες και διεθνείς συντονιστές υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός θα πιάσει τίμημα πάνω από 3 δισ. αν αναλογιστεί κανείς πως η αποκρατικοποίηση της Εγνατίας είχε έσοδο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie έπιασε το ποσό ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ!

Επί του προκειμένου τώρα, οι πληροφορίες λένε πως ήδη τα υποψήφια σχήματα ετοιμάζονται για να κατέβουν στον διαγωνισμό, με τις συζητήσεις και τις επαφές μεταξύ κορυφαίων funds και μεγαλοεπιχειρηματιών να βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό!

Μάλιστα, κάποια σχήματα φέρονται να έχουν «κλειδώσει»!!!

«Κατεβαίνουν» τα ξένα funds, έχουν «κλειδώσει» συμμαχίες!

Απόλυτα αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό θα συμμετάσχει το αυστραλιανό fund Macquarie, εκ των μεγαλύτερων του πλανήτη, το οποίο κατά τις πληροφορίες έχει έρθει σε συμφωνία με ισχυρούς εγχώριους παράγοντες – επιχειρηματίες!

Μετά βεβαιότητας, κατά τις ίδιες πηγές, στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και τα κορυφαία funds KKR και CVC, με το τελευταίο να έχει αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δράση στη χώρα μας σε πλήθος τομέων!

Θα συμμετάσχουν όλοι οι εργολάβοι! Σε εξέλιξη διεργασίες…

Από τον εργοληπτικό χώρο οι πληροφορίες λένε πως οι μεγάλοι όμιλοι θα κατέβουν όλοι!

Ο Γ. Περιστέρης θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό με την ΓΕΚ Τέρνα, συνεπικουρούμενος από Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ γίνονται συζητήσεις για τη συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα και μεγάλων funds!

Η Ελλάκτωρ, ο Άβαξ και η γαλλική Egis, που διαχειρίζονται σήμερα την παραχώρηση, θα κατέβουν μαζί, ενώ οι πληροφορίες φέρουν το κοινοπρακτικό σχήμα να συζητάει και με δύο μεγάλα εξειδικευμένα γαλλικά funds!

Επίσης, σε αναζήτηση ισχυρών συμμάχων βρίσκονται η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη και ο όμιλος Μυτιληναίου!

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε πως η Ιντρακάτ πιθανόν να ενταχθεί σε πολύ ισχυρό σχήμα μαζί με κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία που ήδη έχει έλθει σε συμφωνία με γνωστό fund!

Ο Μυτιληναίος, αν δεν διαμορφώσει αυτόνομο κοινοπρακτικό σχήμα θεωρείται πολύ πιθανό να ενταχθεί στη συμμαχία Άκτορα – Άβαξ, καθώς και με τους δύο ομίλους διατηρεί άριστες σχέσεις και έχει διαρκή συνεργασία!


Οι 2 υπουργοί, το ΣΔΟΕ και το ξέπλυμα!

Κουίζ 1: Δύο προβεβλημένοι υπουργοί δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα»!

Οι 2 υπουργοί αν και θεωρητικά δουλεύουν για κοινό σκοπό, υπό την «ίδια στέγη» και προς την ίδια κατεύθυνση, οι πληροφορίες λένε πως μεταξύ τους υπάρχει μεγάλη καχυποψία, διάσταση απόψεων και επί της ουσίας έχουν πάψει να επικοινωνούν, ακόμη και να μιλάνε!

Και το γεγονός τούτο, του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στις μεταξύ τους σχέσεις, αναπόφευκτα επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης σε έναν βαθμό!

Κουίζ 2: Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ σε κινήσεις λογαριασμών εισηγμένων επιχειρηματιών

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω, με ακρίβεια, πρόσωπα και πράγματα, ότι ο ΣΔΟΕ διενεργεί την ώρα τούτη έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών συγκεκριμένων εισηγμένων επιχειρηματιών, αναζητώντας αποδείξεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος!

Και αναζητείται μεταξύ άλλων η νομιμότητα της προέλευσης κεφαλαίων. Αν προέρχεται από παράνομες ή όχι δραστηριότητες!

Με τις υποθέσεις αυτές είχε ασχοληθεί αρχικά, πριν μερικούς μήνες, η Αρχή για το ξέπλυμα, που έλεγξε κινήσεις λογαριασμών και περιουσιακά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συμπεράσματα παραπομπής των υποθέσεων στον εισαγγελέα!

Στις μέρες μας το ζήτημα επανήλθε, αυτή τη φορά στις φορολογικές αρχές μετά από ανώνυμες καταγγελίες! Και ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη…