Kάποτε στην Ελλάδα τις ονόμαζαν… «μεταγραφές αεροδρομίου». Για τον κόσμο που μαζευόταν, προκειμένου να αποθεώσει τον ξένο σούπερ σταρ που έφερνε η ομάδα τους στη χώρα μας…
Στον 21ο αιώνα όμως, με την «εκτόξευση» του διαδικτύου και την πάροδο των χρόνων, όλο αυτό άρχισε να ξεφτίζει. Κάποια στιγμή άλλωστε οι πραγματικά μεγάλοι ποδοσφαιριστές, έστω και σε κάπως προχωρημένη ηλικία (πάνω από 30), σταμάτησαν να έρχονται στα μέρη μας, οπότε και ο όρος «μεταγραφή αεροδρομίου» κάπου… εκφυλίστηκε!
Για να φτάσουμε στη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2022, για την ακρίβεια στον Σεπτέμβριο, που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα του Ολυμπιακού σαν ο μήνας που ο Πρόεδρός του έφερε δύο παγκόσμιους ποδοσφαιρικούς αστέρες, που –και τότε και τώρα– αποτελούν ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ της έννοιας «μεταγραφές αεροδρομίου»! Κοινώς μεταγραφές ΑΛΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!
Γιατί κακά τα ψέματα, τον 34χρονο Μαρσέλο και τον 31χρονο Χάμες Ροντρίγκες –φίλοι και συμπαίκτες / «γκαλάκτικος» έως πριν από δύο χρόνια στο κορυφαίο κλαμπ της υφηλίου, τη Ρεάλ Μαδρίτης– ο μέσος Έλληνας οπαδός μέχρι τον Αύγουστο μπορούσε ΜΟΝΟ να τους… ονειρεύεται με την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας ή να τους παίρνει μαζί στο play station και στο Football Manager!
Τον Ιούλιο του 2004, στην ακμάζουσα οικονομικά Ελλάδα, ο Σωκράτης Κόκκαλης έφερνε στον Ολυμπιακό τον Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ από αγωνιστικής πλευράς σε παγκόσμια εμβέλεια, από πλευράς αίγλης και αίσθησης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ήταν η μεγαλύτερη «μεταγραφή» που είχε γίνει ποτέ στην χώρα μας. Ever! Και πριν και μετά… Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο όμως, που… τρελάθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης!
Ο Σεπτέμβρης του ’22, λοιπόν, θα περάσει στην ιστορία σαν ο «χρυσός Σεπτέμβρης» του Βαγγέλη Μαρινάκη! Ως τέτοιος θα μνημονεύεται, ανεξάρτητα από τα εκ υστέρων «κατορθώματα» των δύο Λατίνων σούπερ σταρ, Μαρσέλο και Χάμες, στα χορτάρια των ελληνικών γηπέδων. Γιατί;
Γιατί τον μήνα αυτό και σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων, ο ιδιοκτήτης και μέγας οπαδός του Ολυμπιακού, κατάφερε να φέρει στο μεγάλο λιμάνι και τους Πρωταθλητές Ελλάδας όχι ΕΝΑΝ αλλά ΔΥΟ Ριβάλντο! Κοινώς έκανε το απίστευτο πραγματικότητα! Πληρώνοντας και στους δύο καθαρές αποδοχές που συνολικά θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 5.500.000 ευρώ έως το ερχόμενο Ιούνιο!
Στο διά ταύτα: ανεξάρτητα από χρωματιστά οπαδικά γυαλιά, ΜΟΝΟ ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορούσε σήμερα να φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δύο τέτοιους ΜΥΘΙΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ. Και λόγω της… Πρεμιερλιγκάτης Νότιγχαμ (λέω εγώ αλλά κι αυτοί που πραγματικά ξέρουν) και φυσικά επειδή είναι «ομοτράπεζος» παραγόντων και ατζέντηδων που αποτελούν τους κορυφαίους «παίκτες» στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή! Κι ασφαλώς γιατί είναι… επιθετικός παίκτης. Τόσο απλά…
Ο Μαρσέλο βάσει βιογραφικού, τίτλων (συνολικά 26 στο παλμαρέ του, με 5 Τσάμπιονς Λιγκ), διάρκειας, προσωπικότητας (ο πρώτος ξένος παίκτης που έγινε πρώτος αρχηγός στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης), εμπορικής αξίας / μάρκετινγκ είναι «μεταγραφή» ανώτερη κι από του Ριβάλντο!
Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει 58.400.000 followers στο Instagram και 12.800.000 στο Τwitter! Χοντρικά δηλαδή ο «αφάνας» ακολουθείται από πάνω από 71.000.000 ανθρώπους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και είναι ιδιαίτερα αγαπητός.
Μιλάμε πως οι ακόλουθοί του μόνο στο twitter είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ελλάδας ενώ το account στο @marcelotwelve αριθμεί 5.5 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας (για να έχετε συγκριτικό μέτρο του Ολυμπιακού μετράει 576.000 ακόλουθους).
Γενικότερα ο λογαριασμός του Μαρσέλο στο Instagram είναι από τους κορυφαίους μεταξύ των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως και όπως αντιλαμβάνεστε, ό,τι θα ανεβάζει τους επόμενους μήνες από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό θα… πηγαίνει άμεσα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη! Και στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ παίζουν σημαντικό ρόλο κι αυτά…
Μία από τα ίδια, πάνω κάτω, ισχύουν και για τον Χάμες Ροντρίγκες! Παικταράς που αν δεν είχε πάει στο Κατάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο κι αν το μεταγραφικό παράθυρο στην Ελλάδα (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη) για πρώτη φορά δεν παρέμεινε ανοικτό μέχρι 15 Σεπτέμβρη, δεν θα φορούσε τώρα κι αυτός τα «ερυθρόλευκα». Άντε, αν δεν είχε και τον Ζόρζε Μέντες ατζέντη. Και που στο Instagram… ακολουθεί τον Μαρτσέλο, με account που έχει 50.000.000 followers.
Ο Χάμες στα 31 του χρόνια και προερχόμενος από μία σεζόν που δεν θέλει να θυμάται στο Κατάρ (για αυτό έκανε αγώνα να φύγει από εκεί), είναι όντως «νέος Ριβάλντο». Αριστεροπόδαρο «δεκάρι» κι αυτός όπως ακριβώς ο Ριβάλντο, σε καθοδική πορεία αλλά τεράστια κλάση όπως ακριβώς και ο Βραζιλιάνος, επίσης «μυθική» μεταγραφική επιτυχία.
Επικοινωνιακό επίτευγμα πως μέσα σε 12 ημέρες όλη η ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) υφήλιος ασχολείται ξανά με τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ως boostάρισμα μοναδικό / μαγικό για το κλαμπ και τον πρόεδρο – ιδιοκτήτη του. Με σούπερ αντίκτυπο για αυτό και στην κορυφαία «ποδοσφαιρική κοινωνία» της Πρέμιερ Λιγκ (λόγω της παρουσίας του στη Φόρεστ).
Αγωνιστικά και επειδή ήδη άρχισε μια… κουβέντα είτε για το που θα χωρέσει ενώ υπάρχουν τόσα «10άρια» / μεσοεπιθετικοί στο ρόστερ, είτε για την κατάστασή του (επειδή είχε όντως κάποιους τραυματισμούς που τον πήγαν πίσω και την… περιπέτεια του Κατάρ), ο Χάμες Ροντρίγκες μπορεί να… παίξει όπου θέλει στον Ολυμπιακό. Όπως ακριβώς και ο Μαρσέλο!
Γιατί έχει τέτοια ποιότητα, τόσες παραστάσεις και τόση αξία ο Κολομβιανός, που θα του επιτρέψουν να… ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως είχε κάνει άλλωστε και ο «Ρίμπο», για τον οποίο επίσης έλεγαν διάφορα όταν είχε έρθει. Προσοχή, δεν λέω βέβαια πως θα πάρει μόνο του… Πρωταθλήματα και Γιουρόπα (κι άλλα τέτοια γραφικά). Υπάρχει διαφορά, οκ…
Ο Χάμες, λογικά, προορίζεται για «δεκάρι», για πίσω από τον σέντερ φορ. Μπορεί και ως αριστερός ακραίος συγκλίνοντας προς τα μέσα ακόμη και ως εσωτερικός μέσος, σε ματς με πιο εύκολους αντιπάλους κι απέναντι σε κλειστές άμυνες.
Ασφαλώς και δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα το «που θα χωρέσει ο Χάμες», όταν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μεγάλο ποιοτικό έλλειμα στην δημιουργία φάσεων και εκτελέσεων/γκολ. Για το ελληνικό πρωτάθλημα μια χαρά θα χωρέσει ο Χάμες παίζοντας πίσω από τον Ελ Αραμπί ή τον Ουί Τζό Χουάνγκ, με τους Πεπ Μπιέλ δεξιά – Μαρσέλο αριστερά και τους Ιν Μπέομ Χουάνγκ και Εμβιλά στον άξονα…
Πάμε και σε νούμερα / αριθμούς που ζαλίζουν για τον Χάμες Ροντρίγκες:
- Στα 31 του χρόνια έχει χρηματιστηριακή αξία 13.000.000 ευρώ ενώ είχε κάνει limit up, το 2015, στα 80.000 ευρώ!
- Μέχρι τώρα στην καριέρα του έχουν δοθεί συνολικά 150.630.000 σε transfer και loan fee! Τα περισσότερα βέβαια από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν τον Ιούλιο του 2014 τον αγόρασε 75.000.000 ευρώ από την Μονακό (οι Μονεγάσκοι μόλις ένα χρόνο πριν είχαν σκάσει, για να τον πάρουν, 45 εκατομμύρια στην Πόρτο).
- Έχει παίξει μία διετία ως δανεικός στη Μπάγερν από τη Ρεάλ, η οποία εισέπραξε ως διετές ενοίκιο (loan fee) 15.000.000 ευρώ το 2017.
- Έχει κατακτήσει συνολικά 8 πρωταθληματικούς τίτλους στη μέχρι τώρα καριέρα του. Πρωτάθλημα στην Αργεντινή με τη Μπάνφιλντ, στην Πορτογαλία με την Πόρτο (3), στην Ισπανία με τη Ρεάλ (2), στη Μπουντεσλίγκα με τη Μπάγερν (2). Έχει πανηγυρίσει 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Γιουρόπα Λιγκ, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 2 νταμπλ (με Πόρτο και Μπάγερν). Και στο Μουντιάλ του 2014 ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ( ακολούθησαν ο Μίλερ με 5 και οι Μέσι / Νεϊμάρ απο 4 τέρματα), κατακτώντας το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης! Γενικά από τις 7 ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ο Χάμες δεν πήρε τίτλους στις 3, Μονακό – Έβερτον – Αλ Ραγιάν! Και στις τρεις όμως, δεν κάθισε δεύτερη σεζόν.
- Στην Αλ Ραγιάν του Κατάρ πήγε 22 Σεπτεμβρίου, του περασμένου χρόνου, αγορά 8.000.000 ευρώ από την Έβερτον. Με 3ετες συμβόλαιο (ως το 2024) και καθαρές ετήσιες αποδοχές 6.000.000 ευρώ. Βέβαια την πρώτη του σεζόν πήρε και δώρο υπογραφής άλλα 6.000.000 προκειμένου να δελεαστεί και να συναινέσει στην μετακίνηση του στο Κατάρ. Δηλαδή για την πρώτη του σεζόν στην Αλ Ραγιάν ο Κολομβιανός σούπερ σταρ εισέπραξε 12.000.000 ευρώ. Και μετά ήθελε να φύγει αφού δεν… άντεχε εκεί.
Στον λιγότερο από χρόνο που έμεινε στο Κατάρ ο Χάμες και έπαιξε στην Αλ Ραγιάν, κατέγραψε μόλις 15 συμμετοχές αλλά με 5 γκολ και 7 ασίστ!
Η κατάσταση την τρέχουσα σεζόν στην ομάδα είναι πολύ κακή. Ουραγός στο πρωτάθλημα με μόλις 1 βαθμό έπειτα από 7 αγωνιστικές, απολύθηκε ο προπονητής, με τον Χάμες να έχει ξεκαθαρίσει από τον Ιούλιο στην διοίκηση πως ήθελε να φύγει / επιστρέψει στην Ευρώπη. Και για να το πετύχει πίεζε με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας να παίξει, μένοντας εκτός αποστολών, ακόμη και προσποιούμενος τον τραυματία!
Είναι αλήθεια πως ο Χάμες Ροντρίγκες στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου στην Τουρκία, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε φτάσει πολύ κοντά στον δανεισμό του στη Γαλατά.
Ο Μέντες είχε συμφωνήσει με τους Τούρκους και την Αλ Ραγιάν οι μεν να του πληρώσουν τα 2,5 εκατ. και οι δε τα υπόλοιπα από τα 6.000.000 του συμβολαίου του στην καταριανή ομάδα. Τελευταία στιγμή όμως, η Αλ Ραγιάν απαίτησε και loan fee, η Γαλατά αρνήθηκε και πήγε στον ελεύθερο (και πιο φτηνό, στο 1.900.000 το χρόνο) Μάτα, με αποτέλεσμα ο Χάμες να βλέπει πλέον ως… ευρωπαϊκό μονόδρομο την ελληνική Super League.
Και κάπως έτσι φτάσαμε αυτός ο σούπερ παίκτης στο να έρθει Ελλάδα, ως δανεικός στον Ολυμπιακό! Σε ένα ακόμη μεγάλο deal του «χρυσοδάκτυλου» Πορτογάλου ατζέντη Ζόρζε Μέντες με τον Βαγγέλη Μαρινάκη
ΥΓ1: Σημαντική λεπτομέρεια πως ο Ολυμπιακός κυνηγούσε τον Χάμες Ροντρίγκες απο τον Αύγουστο! Με την απόκτηση του Πεπ Μπιέλ πάγωσε και επανήλθε η πλευρά του Χάμες Ροντρίγκες προς τον Ολυμπιακό. Με την δουλειά να προχωράει απο την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» ξεφορτώθηκαν (έστειλαν δανεικό στην Σταντάρ Λιέγης) των –ίδιων θέσεων μεσοεπιθετικό– Ζινκερνάγκελ.
ΥΓ2: Ο ΠΑΟΚ δε μπορούσε να «παίξει» για τον Χάμες λόγω οικονομικής πολιτικής και ταβάνι στα συμβόλαια το 1.2 εκατ. ενώ ο Μέντες πολύ δύσκολα θα συνεργαζόταν με τους Αλαφούζο / Μελισσανίδη.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο διεθνής Τύπος «αποθεώνει» την Ειρήνη Παππά – Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της
- Αποκάλυψη: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την Alpha Ocean κατέχει το 7.91% της Παγκρήτιας Τράπεζας
- Ενεργειακή κρίση: Η βιομηχανία «γυρίζει» 30 χρόνια πίσω στη χρήση μαζούτ και νάφθα!
- Γ. Οικονόμου: «Ατυχής η διατύπωση του Πέτσα, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν πολίτη χωρίς στήριξη»