Ο Πεπ Μπιέλ ανεξαρτήτως οπαδικών γυαλιών είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή αυτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Πραγματικά θα απότελέσει super deal, συνδυάζοντας επένδυση, όνομα, προέλευση, προοπτική, χρηματιστηριακή αξία και στατιστικά. Και κακά τα ψέμματα, deal όπως αυτό με τον Ισπανό παικταρά – «πολυεργαλείο» της Κοπεγχάγης, μόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να κάνει για τον Ολυμπιακό.

Εκτός από το οικονομικό, είναι άκρως σημαντικά η τεχνογνωσία που διαθέτει, η σχέση που έχει κτίσει με τα κορυφαία παγκοσμίως μανατζερικά Γραφεία αλλά πλέον ότι διαθέτει (ως ενεργός ιδιοκτήτης) και κλαμπ στην Πρέμιερ Λιγκ. Γιατί η «συνύπαρξη» κάτω από την ομπρέλα της οικογένειας Μαρινάκη, Ολυμπιακού και Φόρεστ μόνο καλό μπορεί να κάνει στους «ερυθρόλευκους».

Βέβαια, σε αυτό το μεταγραφικό καλοκαίρι έχουν έρθει στο ελληνικό Big 5 μερικά σούπερ ονόματα, δεν λέω: Βίντα στην ΑΕΚ (με 1.5 εκατ. τον χρόνο), Μπερνάρ στον Παναθηναϊκό (με 3.6 εκατ. στη διετία), Ζερβινιό στον Άρη και φυσικά Βρσάλικο στον Ολυμπιακό (με 1.7 εκατ. τον χρόνο). Επιτρέψτε μου όμως, να είμαι κάθετος: κανένας δεν συγκρίνεται με τον Πεπ Μπιέλ, αυτή είναι η πραγματική «βόμβα» του καλοκαιριού στη Σούπερ Λίγκα.

O Ζερβινίο είναι 35άρης, ο Βίντα είναι 34 χρονών, Βρσάλικο και Μπερνάρ 30άρισαν. Όλοι τους ήρθαν σαν ελεύθεροι και όλοι μπορεί να έχουν σούπερ ντούπερ βιογραφικά αλλά πλέον η καριέρα τους είναι σε καθοδική πορεία. Και επίσης τέτοιες μεταγραφές είδαμε και θα ξαναδούμε στα μέρη μας.

Ο Πεπ Μπιέλ όμως, αφήνει Τσάμπιονς Λιγκ για να έρθει στον Ολυμπιακό. Κόστισε πριν από μία τριετία 5.000.000 ευρώ στην Κοπεγχάγη, που είναι μακράν η πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της. Και ένα κλαμπ που αγοράζει παίκτες από την Ελλάδα (Ζέκα, Οικονόμου, Σωτηρίου, Ρόμπιν Όλσεν) αλλά πρώτη φορά πουλάει το αστέρι της σε ελληνικό κλάμπ αφού συνηθίζει να τα διοχετεύει σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία( Γουίντ, Ντάραμι, Σκοβ, Βάβρο).

Κάθε χρόνο, από το 2019, ο Ισπανός μέσος εξελισσόταν, γινόταν καλύτερος ενώ αυτό το καλοκαίρι η ομάδα του δέχτηκε τρεις επίσημες προτάσεις (οι  δύο από κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ) αλλά ζήτησε 10 και 12 εκατομμύρια. Η χρηματιστηριακή αξία του Μπιέλ είναι στα 6.000.000 και βρίσκεται στο limit up της. Και το σημαντικότερο είναι παίκτης που με το καλημέρα σου ανεβάζει επίπεδο…


Το γεγονός ότι η «βόμβα Μπιέλ» πυροδοτήθηκε από τον Ολυμπιακό στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δεν αποτελεί σύμπτωση. Νωρίτερα δεν θα μπορούσε αυτός ο παίκτης να έρθει στην Ελλάδα και τους «ερυθρόλευκους».

Σημαντικό ρόλο ασφαλώς και έπαιξε το μεγάλο μανατζερικό Γραφείο που έχει τον Ισπανό μέσο. Ο λόγος για την ICM Stellar Sports που το προηγούμενο διάστημα… βοήθησε στο να κάνει η Νότιγχαμ Φόρεστ τέσσερις σπουδαίες μεταγραφές. Του διεθνή Άγγλου τερματοφύλακα Χέντερσον (δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και των Ομάρ Ρίτσαρντς (8.500.000), Μούσα (10.000.000), Μόργκαν Γκίμπς Γουάιτ. Ο τελευταίος στοίχισε στον Βαγγέλη Μαρινάκη 29.500.000 ευρώ από την Γούλβς (των… Μέντες, Ποντένσε, Σα) και είναι μακράν η πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της Φόρεστ. Στις 20 Αυγούστου έκλεισε, λοιπόν, ο Γκιμς Γουάιτ στην Νότιγχαμ και δέκα ημέρες αργότερα και ο «ομόσταβλός» του (στη Stellar) Μπιέλ στον Ολυμπιακό!

Για να συμφωνήσει πάντως να πουλήσει τον Πεπ Μπιέλ στον Ολυμπιακό η Κοπεγχάγη έπρεπε να περάσει στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά να βρει τον αντικαταστάτη του! Έτσι, λοιπόν, πρώτα αγόρασε τον (μέχρι χθες συμπαίκτη του Τάσου Μπακασέτα στην Τράμπζονσπορ) Αντρέας Κορνέλιους με 6.000.000 ευρώ και πλέον είναι… άνετη να ολοκληρώσει το deal της πώλησης του Μπιέλ στους «ερυθρόλευκους». Ο Κορνέλιους βέβαια είναι κλασικός σέντερ φορ (ο Μπιέλ στην Κοπεγχάγη έπαιζε και… ψευτοεννιάρι), τον οποίο η Κοπεγχάγη το 2017 είχε πουλήσει στην Αταλάντα με το ίδιο ποσό που τώρα τον αγόρασε (6.000.000)


Στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό marketing οι ατζέντηδες, για την ακρίβεια τα μεγάλα Γραφεία, μπορούν να γίνουν πολύτιμοι «συμπαίκτες». Τόσο σε μία πώληση, όσο και στο να γίνει μία μεταγραφή. Για παράδειγμα η… τρελή πώληση αντί 3.000.000 ευρώ του Μιτάι (της ΑΕΚ Β’) στη Λοκομοτίβ Μόσχας ήταν καθαρά μανατζερική «δουλειά» (ιταλικού γραφείου) που μόνο κερδισμένη έβγαλε την «Ένωση».

Από την άλλη, η CAA Base, επίσης από τα κορυφαία γραφεία στον κόσμο, αυτό το καλοκαίρι «έφερε» στον Ολυμπιακό τους δύο σπουδαίους Νοτιοκορεάτες, Ιν Μπεομ Χουάνγκ και Γι Τζο Χουάνγκ. Αντιθέτως, όπως κυκλοφορεί στην ελληνική μανατζερική πιάτσα τουλάχιστον, η Base δεν θέλει να δουλέψει με την ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί είχε «χαλαστεί» από πέρυσι και την υπόθεση του κόουτς Ρεμπρόφ! Συνεχίστηκε με τον Ιν Μπεόμ Χουάνγκ και πάει λέγοντας (ακούγεται πως οι «κιτρινόμαυροι» την πλησίασαν και για τον Ντέλε Άλι).

Και κάτι τελευταίο: αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έχει κάνει δουλειές με τους Λέμιτς, τον Ζάχαβι, τη Base, τη Stellar και στο τέλος, μπορεί και με τον Ζόρζε Μέντες. Ολοι τοπ ατζέντηδες και γραφεία…


Μιας και μιλάμε για μεταγραφικές καραμπόλες και με αφορμή την πώληση του βασικού της φορ Κορνέλιους στην Κοπεγχάγη αντί 6.000.000 ευρώ, η Τράμπζονσπορ έχει πλέον και το χρήμα εκτός από τον χρόνο –αφού και εκεί το μεταγραφικό παζάρι παραμένει ανοικτό τον Σεπτέμβριο– για να επιστρέψει με βελτιωμένη προσφορά στον Ολυμπιακό για τον Μασούρα! Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Όπως η… ελληνική Τράμπζονσπορ ετοιμάζεται να καταθέσει και τρίτη προσφορά στον Παναθηναϊκό για τον Κουρμπέλη. Η πρώτη ήταν 650.000 ευρώ δεν συζητήθηκε καν, η δεύτερη 1.200.000 που απορρίφθηκε ενώ η τρίτη λέγεται πως θα αγγίζει το 1.800.000. Θυμίζω πως ο αρχηγός του «τριφυλλιού», από τον Γενάρη μπορεί να υπογράψει σε ομάδα της αρέσκειάς του, αφού τον Ιούνιο του 2023 λήγει το συμβόλαιό του.

Αν έχω σωστή ενημέρωση η περίπτωση Κουρμπέλη για την Τράμπζονσπορ είναι ανεξάρτητη από αυτή του Σιώπη κι από το ενδεχόμενο να αποχωρήσει για τον Ολυμπιακό (όπως έγραψαν οι Τούρκοι).


Ο Ματίας Αλμέιδα είχε μάθει σε όλες τις προηγούμενες ομάδες του να δουλεύει με έναν από πάνω του αθλητικό ή τεχνικό ή διοικητικό διευθυντή και να μιλάει συχνά, απευθείας με τον ιδιοκτήτη του κλαμπ. Στην ΑΕΚ μάλλον του κακοφάνηκε που έχει τόσο κόσμο να τον… πρήζει ( Γιώργος Κοσμάς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Κονέ, Μπρούνο Αλβες, Κουχάρσκι).

Προφανώς για αυτό και πέταξε το… παράπονό του, στην πρόσφατη συνέντευξη σε Μέσο της πατρίδας του. Μίλησε για… 20 άτομα που συνεργάζεται στην καθημερινότητά του. Μέχρι και την γραμματέα του αθλητικού διευθυντή αλλά και τη γραμματέα της γραμματέας ανέφερε πάνω στην υπερβολή του. Ας το προσέξουν πάντως αυτός στον Οργανισμό. Γενικότερα, ο Αργεντινός μαθαίνω πως είναι τύπος που εξωτερικεύει ότι δεν του αρέσει, δεν θα «μασήσει» δηλαδή. Έτσι λένε αυτοί που τον… ξέρουν καλύτερα.

Όσον αφορά τις μεταγραφές της ΑΕΚ: είναι αλήθεια πως ο Αλμέδια έκοψε / κόβει πολύ κόσμο / υποψηφίους που του προτείνονται. Έτσι είναι και πολύ σωστά γράφεται / λέγεται. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι η απορία του σε κάποιες περιπτώσεις για παίκτες που του προτάθηκαν / προτείνονται. Πως δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος ζητάει.

Βέβαια κι αυτός, ο κόουτς, τους έχει μπερδέψει αφού βάζει πολυσύνθετα (όπως με το συστημα , το 3-5-2 που προσπαθεί να φορέσει στην ομάδα του). Στον μέχρι τώρα απολογισμό πάντως τον Πινέδα έφερε ο Αλμέιδα, τον Βίντα ο Μιλοβάνοβιτς, οι Γκατσίνοβιτς, Γιόνσον, Ελίασον ήταν από πέρυσι στο σκάουτινγκ! Μόνο ο Μουκουντί ήταν φρέσκο, φετινό «προϊόν»…

Τέλος, ρεπορταζιακά, ο Μελισσανίδης φέρεται να έχει δώσει εντολή έως την Δευτέρα να κλείσουν δύο μεταγραφές. Του επιθετικού και του… δεξιού μπακ. Παρότι ο Αλμέιδα δεν καίγεται για κλασικό δεξιό μπακ (στο ρόστερ έχει μείνει με τον Ρότα).


O ΟΦΗ όλο αυτό το διάστημα περίμενε τον Λάζαρο Λάμπρου να μην βρει ομάδα στο εξωτερικό και να επιστρέψει ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ στην Κρήτη. Κάτι που αποδείχθηκε μία ματαιότητα, αφού 31 Αυγούστου ο 25χρονος επιθετικός ανακοινώθηκε από την Εξέλσιορ! Ουσιαστικά έγινε αυτό που ήθελε ο Λάμπρου, που επέμενε να παίξει εκτός Ελλάδας και όχι ως δανεικός ξανά αλλά να «απεγκλωβιστεί» από τον «δικέφαλο».

Γύρισε έτσι στην Ολλανδία, εκεί όπου αγωνίστηκε στο παρελθόν ως δανεικός σε Φορτούνα Σιτάρντ / Τβέντε, εκεί που έχει καλό ονοματάκι και εκεί όπου είναι η έδρα της μεγάλης εταιρίας που τον εκπροσωπεί. Εδώ που τα λέμε θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν η SEG δεν του έβρισκε μία ολλανδική ομάδα πρώτης κατηγορίας, με τις άκρες που διαθέτει αλλά και με τη… μόδα εκεί, με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια…

Ο ΠΑΟΚ από αυτό το deal του Λάμπρου βγαίνει κερδισμένος ουσιαστικά κατά 800.000 ευρώ (ίσως και κάτι παραπάνω). Θα εισπράξει 420 χιλιάρικα ως transfer fee (συν 5% ποσοστό μεταπώλησης) ενώ θα γλυτώσει και το συμβόλαιο του Λάμπρου που για την τρέχουσα σεζόν ήταν 380.000 ευρώ. Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που δεν υπολογιζόταν από τον Ραζβάν Λουτσέσκου…

Διαβάστε ακόμη:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ιδιαίτερος αποχαιρετισμός στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Μεγάλη ενεργειακή κρίση: Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι… ελληνοϊσπανική!

Κλιματική αλλαγή: Ποια μέρη του πλανήτη θα γίνουν ακατοίκητα