Για τον Ζοσέ Μπότο, δεν είναι η πρώτη αλλά η τρίτη φορά, σε αυτό το πρώτο του 9άμηνο ως αθλητικός διευθυντής με υπέρ–αρμοδιότητες στον ΠΑΟΚ, που βγαίνουν δημοσιεύματα σε άλλες χώρες και τον θέλουν υποψήφιο είτε για κλαμπ του εξωτερικού (Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία). Η τελευταία ομάδα που τον «φλερτάρει» φέρεται να είναι η Σπέτσια της Serie A!

Ο Μπότο έτσι κι αλλιώς έχει καλές δημόσιες σχέσεις, είναι ποδοσφαιρικό προϊόν μιας χώρας (Πορτογαλία) που έχει δημιουργήσει μέσω των ατζέντηδων το κορυφαίο κανάλι μετακίνησης προπονητών, παικτών, στελεχών σε όλο τον κόσμο, είναι καριερίστας και… έξυπνος.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, πως πρότζεκτ σαν κι αυτό που τρέχει στον «δικέφαλο», σε έναν πολύ δύσκολο Οργανισμό (ΠΑΟΚ), με απρόβλεπτο ιδιοκτήτη που είναι μακριά αλλά έχει μεγάλη… αυλή στην Τούμπα, ανά πάσα στιγμή μπορούν να τον κάνουν αναλώσιμο. Από τη μία, λοιπόν, καλλιεργεί το έδαφος για την επόμενη δουλειά του κι από την άλλη, «τονώνει» επικοινωνιακά και το προφίλ του στην Θεσσαλονίκη.


Στο διά ταύτα: ο Μπότο είχε κάνει ένα… τσεκ αντοχής, μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Λέφσκι, όταν ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του ιδιοκτήτη. Τότε και σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Ιβάν απαίτησε από τους Μπότο –Λουτσέσκου να έρθουν πιο κοντά, να «δεθούν», λέγοντάς τους πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το μέλλον τους στον ΠΑΟΚ ως κοινό (αθλητικός διευθυντής και προπονητής).

Και μία σημαντική λεπτομέρεια: στο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μπότο με τον Σαββίδη στον ΠΑΟΚ (μέχρι το 2024) υπάρχει και buy out ύψους 1.200.000 ευρώ. Πληρώνει δηλαδή αυτό το ποσό άμα θέλει και την…κοπανάει ο Πορτογάλος. Θυμίζω πως buy out υπάρχει και στο συμβόλαιο του Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ, αλλά 7.000.000 ευρώ!


Μετά τον Ζινκερνάγκελ ο οποίος από την στιγμή που κόπηκε από την ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού έφυγε για τη Σταντάρ Λιέγης, το ίδιο έκανε και ο Λαζάρ Ραντζέλοβιτς. Παρότι με τον Κορμπεράν ήταν στο βασικό ροτέισον των «ερυθρόλευκων», ο Σέρβος εξτρέμ είχε ξεκάθαρες τάσεις φυγής το τελευταίο διάστημα. Έπρεπε όμως, να έρθει η σωστή πρόταση για τον ίδιο και το κλαμπ.

Τελικά η ουραγός του ρωσικού πρωταθλήματος, Ουράλ, ήταν αυτή που τον έκανε δικό της με μεταγραφή και όχι δανεισμό (όπως θέλανε τουρκικές ομάδες που είχαν δείξει ενδιαφέρον). Ένας ακόμη Σέρβος ποδοσφαιριστής που αυτό το καλοκαίρι μετακινείται στη Ρωσία, αφού γενικότερα λόγω του πολέμου και των διεθνών κυρώσεων το ρωσικό πρωτάθλημα αποτέλεσε ανεπιθύμητο προορισμό για πολλούς ξένους παίκτες.

Εξ ου και οι ρωσικές ομάδες δούλεψαν πολύ αυτό το καλοκαίρι με παίκτες από τις βαλκανικές χώρες. Η Λοκομοτίβ Μόσχας πρόσφατα έδωσε 3.000.000 κι αγόρασε τον Μιτάι από την ΑΕΚ ενώ η Τορπέντο Μόσχας (ουραγός κι αυτή, ισόβαθμη με την Ουράλ) προσέφερε ένα σούπερ συμβόλαιο στον Λε Ταλέκ που δεν υπολογιζόταν και τον πήρε. Επίσης, η Σπαρτάκ ήθελε τον Φερνάντες του Βόλου, η Σότσι τον Φαν Βέερτ, η ΤΣΣΚΑ τον Μπράμπετς του Άρη.


Πάμε και στα οικονομικά στοιχεία αυτής της μεταγραφής. Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Ραντζέλοβιτς στην Ουράλ θα πάρει 500.000 ευρώ καθαρά για τη σεζόν 2022 – 2023 συν υψηλό μπόνους εφόσον η ρωσική ομάδα σωθεί. Στους «ερυθρόλευκους», ο Σέρβος winger είχε αποδοχές στο 300άρι…

Όσον αφορά στα χρήματα που θα εισπράξει ο Ολυμπιακός από την παραχώρηση του Ραντζέλοβιτς, αν πιστέψουμε τους Ρώσους, το ποσό προσεγγίζει το 1.500.000 ευρώ!

Η χρηματιστηριακή αξία πάντως του 25χρονου ακραίου είναι 2.500.000 ευρώ και βάση αυτής, αποτελεί τον πιο ακριβό παίκτη του ρόστερ της Ούραλ. Και κάτι τελευταίο: ήταν μια μεταγραφή και μια ομάδα (Ουράλ) που προέκυψε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για τον Ραντζέλοβιτς και τον Ολυμπιακό, δεν είχε δηλαδή δουλευτεί από πριν.


Όλο το καλοκαίρι το όνομά του κυκλοφορούσε στο μεταγραφικό παζάρι αλλά πρόταση (σοβαρή) δεν ήρθε. Κατά συνέπεια ο Σωκράτης Διούδης, περί αυτού ο λόγος, θα συνεχίσει όπως φαίνεται στον Παναθηναϊκό. Να προπονείται γιατί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν τον υπολογίζει, ενδεχομένως πλέον ούτε σαν τρίτο πίσω από τους Μπρινιόλι και Λοντίγκιν!

Προσοχή: Μιλάμε για έναν 29χρονο κίπερ, με χρηματιστηριακή αξία 1.000.000 ευρώ, εν ενεργεία διεθνή με την Εθνική Ελλάδας αλλά και για ένα συμβόλαιο με καθαρές αποδοχές κοντά στα 400 χιλιάρικα!

Αρχικά, ο ΠΑΟ ζητούσε και transfer fee προς το τέλος, όμως, συμβιβαζόταν με ποσοστό μεταπώλησης και κάποια μπόνους στόχων. Μόνο που το συμβόλαιο που έχει ο Διούδης δεν το έβρισκε πουθενά αλλού (ούτε κάν το πλησίαζαν!) και έτσι αποφάσισε να το εξαντλήσει παραμένοντας στον Παναθηναϊκό κι ας μην παίζει! Γιατί ο Διούδης δεν θέλει να παίζει, έστω στον ΠΑΟ Β’…

Το οξύμωρο είναι πως και ο άλλος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, έχει ξεμείνει χωρίς ομάδα (δεν λέω για αυτόν στα αζήτητα αφού είχε προτάσεις). Δηλαδή οι δύο από την τετράδα των κίπερ της «γαλανόλευκης» (Βλαχοδήμος, Αθανασιάδης, οι υπόλοιποι) δεν κατάφεραν να βρουν ομάδα (μέχρι τώρα). Αν προσθέσουμε και τον Τσιντώτα (ο μοναδικός από τους «κομμένους» που δεν έφυγε και παραμένει στην ΑΕΚ), κάνουν κανονική τριάδα!

Διαβάστε ακόμη: