Σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα των αγορών την τελευταία διετία επιχειρεί να απαντήσει ο Edward Stanley της Morgan Stanley, σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα meme, στο οποίο απεικονίζεται ο Άτλας να κρατά ψηλά την υδρόγειο. Αλλά αντί για γη είναι ολόκληρο το χρηματιστήριο και αντί για τον Άτλαντα επί του παρόντος είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
«Για τους ταύρους, είναι ένας γύρος νίκης και μια ελπίδα για περισσότερα. Για τις αρκούδες, μια προειδοποίηση για τα τρέχοντα επίπεδα συγκέντρωσης της αγοράς σε μια χούφτα μετοχές», αναγνωρίζει ο Stanley σε άρθρο τους στους Financial Times.
Οι μετοχές εταιρειών που επιτρέπουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι παραγωγοί τσιπ, έχουν εξαιρετική απόδοση τους τελευταίους 18 μήνες. Ωστόσο, ο απόηχος της εποχής dotcom συνεχίζει να συζητείται ασταμάτητα.
Το να βαλτώσουμε σε αυτή τη συζήτηση, όμως για τον Stanley, σημαίνει ότι παρεξηγούμε την αξιοπιστία του νόμου του Amara. Πήρε το όνομά του από τον φουτουριστή Roy Amara, που ανέφερε ότι τείνουμε να υπερεκτιμούμε τον αντίκτυπο των τεχνολογιών βραχυπρόθεσμα και να τις υποτιμούμε μακροπρόθεσμα.
Οι οικονομικοί αναλυτές υποτιμούν συνήθως την υιοθέτηση τεχνολογιών γενικού σκοπού — μία από τις οποίες είναι αναμφίβολα η τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνα της Morgan Stanley δείχνει ότι οι αρχικές προβλέψεις για τα μεγέθη της αγοράς του Διαδικτύου, του cloud, των smartphone ή των υπολογιστών μετά από 10 χρόνια ήταν λανθασμένες κατά περίπου 40% — με αξιοσημείωτη συνέπεια. Η άποψή της είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα διαφέρει, εκτός από το ότι οι εκτιμήσεις είναι πιθανώς ευρύτερες από οποιονδήποτε από αυτούς τους προδρόμους.
Σύμφωνα με τον Stanley, η εκτίμηση ήταν ότι οι τεχνολογίες δεδομένων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα διαχέονταν σε όλες τις οικονομίες, ξεκλειδώνοντας την παραγωγικότητα σχεδόν σε κάθε κλάδο. Αυτό συμβαίνει τώρα. Το κόστος αναζήτησης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μειώθηκε κατά 90% από το 2021. Αυτός ο αποπληθωρισμός επιταχύνει την υιοθέτηση και έχει κυματιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία.
Οι «δεύτερες σκέψεις»
Ωστόσο, η αχίλλειος πτέρνα για τους ταύρους τεχνητής νοημοσύνης είναι η ίδια με αυτή που τροφοδοτεί τις αρκούδες της τεχνητής νοημοσύνης: δεν υπάρχει απλός τρόπος παρακολούθησης της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης ούτε της επιτυχίας, ή αλλιώς, της εφαρμογής της.
Η αγορά δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να τιμολογήσει οποιαδήποτε κέρδη υιοθεσίας πριν από την παράδοση. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη έχουν υποαποδώσει στην ευρύτερη αγορά. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι απίθανο ότι πολλές, αν όχι οι περισσότερες, από αυτές τις εταιρείες που υιοθετούν δεν θα επωφεληθούν από την άνοδο της παραγωγικότητας.
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε μια μέτρηση που να καλύπτει όλα τα επίπεδα για να παρακολουθούμε τα ποσοστά υιοθέτησης ή αποτυχίας έργων, των οποίων εκτιμούμε ότι ο αριθμός θα είναι υψηλός, τα παραδείγματα υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν να εμφανίζονται πυκνά και γρήγορα, εξηγεί ο Stanley.
Για παράδειγμα έφερε τη L’Oréal, η οποία ανέφερε πρόσφατα πώς μια εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη έφερε αύξηση 63 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό μετατροπής των ερωτήσεων σε πωλήσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιπωλήσεων. Ξεκινώντας εμπορικά τον Απρίλιο, η εφαρμογή κάνει εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων ομορφιάς στον χρήστη.
Ένα κορυφαίο πρόγραμμα κωδικοποίησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη εξοικονομεί στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης έως και 55 τοις εκατό του χρόνου τους. Μια fintech σημείωσε βελτίωση 82% στην ταχύτητα ανάλυσης εξυπηρέτησης πελατών τον πρώτο μήνα χρήσης ενός προγράμματος AI. Η λίστα συνεχίζεται.
Με φθηνά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν ζωντανή μετάφραση με οπτική επαφή και συγχρονισμό χειλιών για να παρέχουν απρόσκοπτες παρουσιάσεις σε σχεδόν οποιαδήποτε γλώσσα. Φανταστείτε τις συνέπειες για τη αγορά και τη σταθερότητα των πελατών των πλατφορμών ροής βίντεο. Μια εταιρεία logistics το χρησιμοποίησε μάλιστα τον περασμένο μήνα, μεταφράζοντας την κυκλοφορία των κερδών της σε πέντε γλώσσες ταυτόχρονα. Ένα τέχνασμα για κάποιους, ίσως, αλλά που αλλάζει το παιχνίδι για μια εταιρεία που εξυπηρετεί πελάτες σε 174 χώρες. Τα συμπληρωματικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας δεν επαινούνται αρκετά.
Η συγκέντρωση της αγοράς
Προς το παρόν, η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις εταιρείες ενεργοποίησης AI ως το μοναδικό story στις αγορές. Αλλά ο βραχυπρόθεσμος σκεπτικισμός γύρω από τις αποτιμήσεις των δυνάμεων στις πρώτες θέσεις των θεμάτων κινδυνεύει να χάσει το «δάσος» της παγκόσμιας οικονομίας.
Η άποψη της Morgan Stanley είναι ότι ο συνδυασμός της επιτάχυνσης της ανάπτυξης τεχνολογίας AI και της ανάγκης αντιμετώπισης εκτεταμένων προκλήσεων παραγωγικότητας σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά θέματα αυτής της δεκαετίας.
Οι αγορές, φυσικά, θα κρίνουν τα θέματα γρήγορα και σκληρά όταν ξεφύγουν. Αυτό δεν είναι μοναδικό στο AI. Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, ωστόσο, αυτό το θέμα περικλείεται καλύτερα στο ρητό: «Οι απαισιόδοξοι ακούγονται έξυπνοι… οι αισιόδοξοι βγάζουν χρήματα».
Διαβάστε ακόμη:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε λουκέτο στο left.gr – Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι
- Καιρός σήμερα: Έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τον Μάρτιο – Οι 70 «κόκκινες» περιοχές
- Ιωάννα Σαρρή: Συγκλονίζει η σύντροφος του Γιώργου Σαμπάνη – «Έχω πάρεση Bell και φοβάμαι»
- Αστυπάλαια: Ιδανικό νησί για διακοπές το 2024 χωρίς μαζικό τουρισμό – Προβάλλεται σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία