Ο καιρός παραμένει ζεστός και ο Απρίλιος μπαίνει με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη.

Στο μεταξύ, επιστρέφει κυρίως στα δυτικά η αφρικανική σκόνη, αν και σε μικρότερες συγκεντρώσεις ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά της. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε βαθμιαία θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Καιρός σήμερα: Νέα επεισόδια αφρικανικής σκόνης μέχρι και τα τέλη Μαΐου

Πάντως, νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Καιρός σήμερα: Οι 70 περιοχές με τη μέγιστη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών

Μάλιστα, οι πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες (28-31/03/2024) στη χώρα, σύμφωνα με το meteo.gr, αποτέλεσαν σε πολλές περιοχές τιμές ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι 70 περιοχές στην Ελλάδα, όπου η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας που σημειώθηκε τις τελευταίες τέσσερις μέρες του Μαρτίου, αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα που πέρασε.

Η επιλογή των σταθμών έγινε από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αρχή λειτουργίας από το 2010 και πριν. 70 σταθμοί σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Μάρτιο, από τους 128 που λειτουργούν αδιαλείπτως από πριν το 2010.

Καιρός σήμερα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός τη Δευτέρα 1/4

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 2/4

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία στα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 3/4

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ο καιρός την Πέμπτη 4/4

Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Ο καιρός την Παρασκευή 5/4

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε ακόμη: