Στην ανάκαμψη της Ελλάδας και στο γεγονός ότι οι ελληνικές  μετοχές γίνονται ανάρπαστες, αναφέρεται η στήλη Lex των Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα placements των μετοχών των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank  και Alpha Bank, καθώς και στο IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

«Η Ελλάδα είναι ένα απροσδόκητο αγαπημένο παιδί των αγορών. Αλλά η χώρα έχει επιτύχει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, με τους μισθούς να μειώνονται, την ανταγωνιστικότητα να βελτιώνεται και το ΑΕΠ να εμφανίζει υγιή ανάπτυξη», τονίζουν οι FT, σημειώνοντας ότι το ΧΑ έχει ενισχυθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 3,2%, είναι πολύ χαμηλότερη του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου (3,6%) και του βρετανικού (4%).

Η ανάκαμψη έχει ωφελήσει ιδιαιτέρως τις τράπεζες, με δεδομένο ότι ο κλάδος έχει μειώσει το κόστος του πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει ρίξει τα κόκκινα δάνεια στο 5% από 40% και έχει διψήφια απόδοση κεφαλαίου, που πλησιάζει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε συνδυασμό με τις αποτιμήσεις, που διαμορφώνονται στις 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη και σε discount 15% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξηγείται το μεγάλο ενδιαφέρον των αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.

Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και πολύ σταθερές καταθέσεις, επομένως ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις επερχόμενες μειώσεις τους.

Με δεδομένο ότι λειτουργούν σε μία συγκεντρωμένη αγορά με τέσσερις βασικούς παίκτες, δικαιούνται ένα premium έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους, επισημαίνει η στήλη.

«Όλα αυτά, φυσικά, υποθέτουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να τα πηγαίνει καλά. Η χώρα παραμένει καταχρεωμένη και εξαρτώμενη από τα τουριστικά έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά μετά τον Covid. Αλλά με ευρωπαϊκά κονδύλια ίσα με το 17% του ΑΕΠ να προορίζονται για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή της, και μια κυβέρνηση που χαίρει υψηλής εκτίμησης, η χώρα μπορεί να δώσει καλές ειδήσεις και τον επόμενο χρόνο», καταλήγει το άρθρο της στήλης Lex.

Διαβάστε ακόμη: