Σε πονοκέφαλο για τον όμιλο Λάτση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το μέλλον του μεγάλου project στο Ελληνικό, εξελίσσονται οι χειρισμοί του επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου.

Και αυτό γιατί μετά την αποχώρηση από τη χρηματοδότηση του έργου της Eurobank, ύστερα την αξιολόγηση της προόδου του έργου και των επί μέρους παραμέτρων με καθαρά τραπεζικά κριτήρια είναι αμφίβολο αν και η δεύτερη τράπεζα που έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της , θα διατηρήσει τη θέση της, ή και αυτή σύντομα θα «κουνήσει μαντήλι».

Συγκεκριμένα όπως εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες είναι πολύ δύσκολο και για περισσότερους του ενός λόγου η Τράπεζα Πειραιώς να εξακολουθήσει να παραμένει στο έργο σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι η χρηματοδότηση του – όπως διαφημίστηκε – « μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης» στην Ευρώπη» δεν μπορεί να βασιστεί σε μία μόνη τράπεζα.

Εκ των πραγμάτων επομένως και στην Τράπεζα Πειραιώς θα αρχίσουν – για την ακρίβεια έχουν αρχίσει – να γίνονται δεύτερες σκέψεις.

Αυτό θεωρείται επόμενο: Αν η Eurobank μετά από αναλυτική μελέτη εκτίμησε ότι το επιτελείο της Lamda κρίνεται εντελώς ακατάλληλο να προχωρήσει στην απρόσκοπτη εκτέλεση ενός πολύπλοκου ούτως ή άλλως έργου, είναι δυνατόν ο πολύπειρος Χρήστος Μεγάλου να αποδεχθεί όλο στο βάρος για την Τράπεζα Πειραιώς;

Ως εκ τούτου βάσιμοι είναι οι φόβοι ότι η «Ριβιέρα της Ελλάδας», βρίσκεται προ αδιεξόδου.

Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί: Για παράδειγμα η έξοδος της Eurobank, ματαιώνει και την κατασκευή του συγκροτήματος των κεντρικών της γραφείων που σχεδιαζόταν να εγκατασταθούν στο Ελληνικό μια επένδυση 180 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο περίπου ποσό θα δαπανούσε και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς για το δικά του κεντρικά γραφεία.

Όμως το σχέδιο, μάλλον θα μείνει επί χάρτου.

Άλλωστε εξ αρχής υπήρχαν αντιρρήσεις, τόσο από τους εργαζόμενους στις τράπεζες όσο και από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που θεωρούσαν η εγκατάσταση των δύο τραπεζών στην ακριβότερη οικιστική ζώνη της χώρας, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά από άποψη εικόνας στα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πρόσθετο στοιχείο ότι η εκτίναξη των τιμών στα οικοδομικά υλικά , θα οδηγούσε αναγκαστικά σε αναθεώρηση των αρχικών προϋπολογισμών των δύο τραπεζών για τα συγκροτήματα γραφείων που σχεδίαζαν με το κόστος να υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ έναντι των 180 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Ως προς το συνολικό κόστος του έργου τα αρχικά νούμερα, πλέον δεν βγαίνουν, τα δεδομένα για το κοινοπρακτικό δάνειο των 1,2 δις ευρώ, από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο χρόνια έχουν αλλάξει και συνολικά το έργο πολύ δύσκολα να προχωρήσει αφού η χρηματοδότησή του καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής: Όπως αποκαλύψαμε χθες στην αγορά υπάρχει πλέον μια διάχυτη ανησυχία για την έκβαση του project η οποία αποδίδεται στην ανυπαρξία ικανού μάνατζμεντ που να έχει την εμπειρία και την ικανότητα να σηκώσει στους ώμους του ένα τόσο φιλόδοξο και εμβληματικό επενδυτικό σχέδιο!

Η Lamda Development, το μάζεμα των εκδιωχθέντων, οι άσκοπες συσκέψεις και η αναγκαιότητα ενημέρωσης του βασικού μετόχου!

Στην αγορά πλέον οι αρχικοί ψίθυροι, έχουν γίνει ανοικτές εκτιμήσεις: To σημερινό management , είναι πολύ λίγο.

Τι βιογραφικό και εμπειρία έχει να επιδείξει ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου;

Ο πρώην CFO της Barila και του συχωρεμένου Θωμά Λαναρά δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την εμπειρία, ούτε την ικανότητα και το ειδικό βάρος να τρέξει ένα τέτοιο εμβληματικό project!

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οικιστικό έργο στην Ευρώπη.

Στην πιάτσα πιστεύουν ότι το έργο του Ελληνικού δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ υπό την παρούσα συγκυρία και τα δεδομένα των καιρών!

Και ότι αν κάτι ολοκληρωθεί, αυτό θα είναι η πρόσοψη!

Η μπροστινή εικόνα του Πύργου, της Μαρίνας και των προβεβλημένων αυτόνομων κατοικιών! Τίποτα άλλο!

Όμως και για αυτά , υπάρχουν αμφιβολίες. Προφανώς και έχουν πέσει οι προκαταβολές για το οικιστικό συγκρότημα όμως τα νέα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν και τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ορισμένοι από όσους επενδυτές προσελκύστηκαν από τα …μακέτα του έργου , έχουν αρχίσει να προβληματίζονται.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως πλήρωσαν ακριβά λόγω της προστιθέμενης αξίας των έργων ( αναπλάσεις, δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής και αθλητισμού , μαρίνας, ποταμών και λιμνών και άλλων …θαυμάτων).

Προφανώς και δεν θα δεχθούν να αποπληρώσουν για ένα οικιστικό συγκρότημα – βιτρίνα , στην άκρη του πουθενά !

Τέλος τα έργα και οι ημέρες της παρέας του Αθανασίου , προβληματίζουν σοβαρά και την κυβέρνηση και όσων υπουργών που θέλησαν να εμφανιστούν ως …εμβρυουλκοί του μεγάλου έργου.

Που να βρίσκονται άραγε σήμερα οι μπουλντόζες των Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη;

Αν για παράδειγμα κατά την προεκλογική περίοδο η αντιπολίτευση περιλάβει το Ελληνικό στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που κινδυνεύουν να μείνουν εξαγγελίες, τι θα πουν όλοι εκείνοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που παρέσυραν τον Πρωθυπουργό, να δηλώσει την εμπιστοσύνη του στον manager των …μακαρονιών;

Διαβάστε ακόμη: