Η Ουκρανία “κάθεται” πάνω σε έναν ορυκτό θησαυρό αξίας δεκάδων τρισ. δολαρίων… Διαθέτει όλους τους πολύτιμους φυσικούς πόρους που χρειάζεται η σύγχρονη απαιτητική οικονομία υψηλής τεχνολογίας. Γι’ αυτό το λόγο (και για πολλούς άλλους) γίνονται όλα…

…και οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο. Δε θα τον παραδώσουν έτσι εύκολα, αφού πλέον κρίνεται η ίδια η επιβίωση της Δύσης.

Είναι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ρεαλιστικό σενάριο; Οικονομικά, ναι, κι αυτό τα λέει όλα…


Σε νέο, κολοσσιαίο πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. δολαρίων, συμφώνησαν τα κράτη των επτά ισχυρότερων οικονομιών, στην κρίσιμη (και επεισοδιακή) συνεδρίαση των G7 την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, η Σύνοδος για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο θέρετρο Burgenstock στη Λουκέρνη της Ελβετίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου. Πρόκειται όμως για μια σύνοδο “φιάσκο”, αφού οι χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου και οι BRICS απουσιάζουν, κι έτσι δε μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν. Σε αυτές τις χώρες άλλωστε ποντάρει ο Ζελένσκι, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία. Χωρίς τη συνδρομή αυτών, οποιαδήποτε “διάσκεψη για την ειρήνη” είναι απλώς… μια διάσκεψη.

Τουλάχιστον τράβηξαν φωτογραφίες…!

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επίσης κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο που συναλλάσσεται με ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα υποστεί και η ίδια κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει 300 νέες κυρώσεις. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», καθώς η «ισχυρότερη συμφωνία» θα διαφυλάξει «ανθρώπινες ζωές» και περιέχει διατάξεις για «βήματα για βιώσιμη ειρήνη» μετά το τέλος του πολέμου. «Η Ρωσία είναι η πραγματική παγκόσμια απειλή» ανέφερε, ενώ επαίνεσε το «θάρρος» των Αμερικανών πολιτών και των Ουκρανών στρατιωτών που κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η χορήγηση μαχητικών F-16 και άλλου οπλισμού.

Το… «ωραίο» όμως είναι ότι πρόκειται για κεφάλαια της ίδιας της Ρωσίας, αφού αφορούν σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που παραμένουν «παγωμένα» έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος. Στην ουσία η Ουκρανία (ή μάλλον το ΝΑΤΟ) θα χρηματοδοτεί τις πολεμικές της επιχειρήσεις μέσα από την τσέπη του ίδιου του αντιπάλου της.

Μάλιστα ο Ζελένσκι τραβά ακόμη περισσότερο το σχοινί ζητώντας μηχανισμό ουσιαστικά για τη «δήμευση» του συνόλου των παγωμένων ρωσικών assets, αξίας που υπερβαίνει τα $300 δισ.! Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά της Ευρώπης, και φυσικά δεν έλλειψαν οι έντονες διαφωνίες από τη συνεδρίαση των G7.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα του πολέμου, προκύπτουν τα εξής 4 σημεία:

1) Μπορεί να βρισκόμαστε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και τα λοιπά (έτσι δε λέμε;), όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Πρόκειται για κλοπή. Αυτοί θέλουμε να είμαστε; Και τι θα σημαίνει για το μέλλον της Ευρώπης (και της Ε.Ε.) όταν όλη αυτή η ιστορία κάποτε τελειώσει;

Από τη μεριά της Ρωσίας, εγκληματική χαρακτηρίζει η Maria Zakharova την απόπειρα της Δύσης να κλέψει ρωσικά -κρατικά- περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει επώδυνη απάντηση για την Ευρώπη.

«Δεν πρόκειται για κατάσχεση, αλλά για κέρδη που παράγονται» δηλώσε η Μελόνι. Ωστόσο, οικονομικά μιλώντας, είναι κανονική δήμευση, ίσως και το ριφιφί του αιώνα μεταξύ Δύσης-Ανατολής! Κάποιοι θα το πουν «γλέντι». Τώρα, ποιος γλεντάει ποιον, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε χρυσή την ενέργεια και δε μας φτάνει για το νοίκι, ας αναρωτηθούμε καλύτερα…

«Nein» από Γερμανία: «Δε στέλνουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία… ας δώσουν οι άλλοι!»

2) Ευρωπαίοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι το Βερολίνο ζητά, μεταξύ άλλων, ο σχεδιαζόμενος κανόνας περί ευθύνης αντιπροσωπειών να περιοριστεί σε ορισμένα αγαθά ή να διαγραφεί εντελώς από το πακέτο κυρώσεων. Προφανώς η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως γερμανικές αντιπροσωπείες ρωσικών εταιρειών θεωρηθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπεύθυνες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων.

Η Γερμανία βάζει φρένο στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι επειδή δεν το θέλει. Αλλά επειδή δεν «την παίρνει», οικονομικά. Ωραίες ακούγονται οι «κυρώσεις» όταν δεν ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνουν κι ότι αφορούν στην ουσία χρήματά μας (που δε φυτρώνουν σε λεφτόδεντρα), κι όταν χορεύαμε στο ΤικΤοκ εν μέσω πανδημίας. Η Δύση τότε με μια φωνή (τη φωνή των μίντια) «καταδίκαζε» (ποιον δεν ξέρω – μάλλον εμάς τους πολίτες της) και επέβαλλε γελοίες «κυρώσεις» που ουσιαστικά πυροβολούσαν τα πόδια της.

Κάποιοι φωνάξαμε γι’ αυτό, αλλά μας είπαν φασίστες, ρωσόφιλους ή ψεκασμένους. Λες και μας ένοιαξε εμάς ο Πούτιν. Ωστόσο κάποια πράγματα δε χρειάζεσαι πτυχίο οικονομικών για να τα εκτιμήσεις, αρκεί η κοινή λογική. Αλλά σπανίζει στις μέρες μας. Προειδοποποίησαμε πως οι κυρώσεις αυτές δε θα είχαν ούτε καν ψυχολογικό αντίκτυπο στον αντίπαλο, πόσο μάλλον οικονομικό, και στην ουσία θα γυρνούσαν μπούμερανγκ στη βαριά εξαρτημένη (από ρωσική ενέργεια, και άλλα πολλά) Ευρώπη, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία. Την είδαμε λοιπόν την κατάντια της Γερμανίας, οι πολίτες έχουν αγανακτήσει, και πλέον ακόμη κι οι πουλημένοι (τι, δεν είναι;) πολιτικοί της «σήκωσαν μπαϊράκι».

«Έχουμε ήδη παράσχει τρία συστήματα Patriot, που σημαίνει το ένα τέταρτο των δυνατοτήτων μας. Προσφέραμε πολλά, αλλά άλλοι ίσως μπορούν να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας.

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία

«Δώσαμε, δώσαμε!» Σου λένε, δε μας παίρνει για άλλο αφοπλισμό, για άλλο πληθωρισμό από τα τυπωμένα ευρώ των φορολογουμένων που τροφοδοτούν έναν πόλεμο από τον οποίο μόνο οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν, αν δηλαδή επικρατήσουν, πράγμα που δε διαφαίνεται… Η Ευρώπη, πάντως, μόνο χαμένη βγαίνει. Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίζουν, ειδικά αν βλέπουμε τους Γερμανούς να συμμαζεύονται. Γεγονός που μας πάει στο:

3) Πόσο νομίζετε θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος; Και πού θα οδηγήσει;

Αρχικά, τα 50 δισ. θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία από το τέλος του έτους. Αυτό από μόνο του λέει κάτι για το πόσο σκοπεύουν να το τραβήξουν… Ένα είναι το σίγουρο: όσο χρειαστεί. Όσο χρειαστεί ώστε να κάνει απόσβεση η επένδυση.

Οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση αποτελεί μια «επένδυση», ένα άνοιγμα που αποσκοπεί σε κέρδος, συνήθως με τη μορφή γης, που αποτελεί το πιο σημαντικό, αποπληθωριστικό asset. Τα λεφτά δε σημαίνουν τίποτα. Ειδικά στην εποχή μας, το κατάλαβαν πια και οι πλέον υπέρμαχοι της αποταμίευσης. Fed και ΕΚΤ τυπώνουν με τέτοιον ρυθμό (για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο, και πριν από αυτόν την πανδημία) που ο πληθωρισμός δε ροκανίζει απλώς, κατατρώει την αγοραστική μας δύναμη με ακραίο ρυθμό. Τα 50 δισ. δε σημαίνουν τίποτα πια. Ειδικά εμπρός στο τρόπαιο που θα κρίνει ο πόλεμος. Δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά το ποιος θα επικρατήσει, η πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρα και πλέον παρηκμασμένη Δύση, ή οι ανερχόμενες BRICS; Που και από μόνη της η Ουκρανία, βέβαια, αποτελεί τρανό τρόπαιο…

Όλα γίνονται για τον ορυκτό πλούτο αξίας $12 τρισ. της Ουκρανίας

Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε φυσικούς πόρους, όπως τιτάνιο, σίδηρο, λίθιο (απαραίτητα για αεροσκάφη και μπαταρίες) και άλλλες σπάνιες γαίες.

Η Ουκρανία διαθέτει τα απαραίτητα ορυκτά για μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 117 από τα 120 μέταλλα και ορυκτά που είναι κρίσιμα για μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας μπορούν να εξορυχτούν στην Ουκρανία (τουλάχιστον 8.700 κοιτάσματα).

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους φυσικούς πόρους, η Ουκρανία βρίσκεται στην 4η θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυτικές χώρες μαζί με την ελίτ του Κιέβου, ξεκίνησαν μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, τους οποίους ονόμασαν «κρίσιμη ορυκτή υπερδύναμη».

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία

Οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να λαμβάνουν σωρηδόν άδειες για να αναπτύξουν και να εξάγουν οτιδήποτε πολύτιμο στη Δύση – μόνο το 2022, η ουκρανική κυβέρνηση έλαβε περισσότερες από 100 αιτήσεις. Φυσικά, εντελώς τυχαία, αυτό συνέπεσε με μια εκρηκτική άνοδο των τιμών των αντίστοιχων πόρων και μια απότομη αύξηση της ζήτησης για αυτούς.

Για παράδειγμα, το ίδιο λίθιο: χωρίς αυτό, δεν θα κινείται ούτε ένα drone ή ηλεκτρικό σκούτερ. Προβλέπεται ότι έως το 2030, το 27% όλων των οχημάτων στον κόσμο θα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Κατά το 2023, η τιμή του λιθίου μόνο αυξήθηκε κατά 600%, και τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4.000%. Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία υπάρχουν τουλάχιστον 500 χιλιάδες τόνοι κοιτασμάτων λιθίου (ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη).

Η πολωνο-ουκρανική επενδυτική εταιρεία «Millstone & Co» σύναψε συμφωνία το 2021 με μια αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης για ενεργή εξερεύνηση σε δύο ανέγγιχτες τοποθεσίες λιθίου. Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, οι εταιρείες πάγωσαν αυτά τα σχέδια, όπως και τα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών λιθίου. Αλλά το πάρτι σταμάτησε απότομα με την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Εκτιμάται πως ορυκτός πλούτος συνολικής αξίας $12 τρισ. (!) δολαρίων κρύβεται κάτω από τα ματωμένα ουκρανικά εδάφη… Το γνωρίζατε αυτό; Οι Ρώσοι μάλλον το γνωρίζουν. Οι Αμερικανοί σίγουρα το γνωρίζουν. Κάπως έτσι βγάζει νόημα η επένδυση…

Επομένως, δεν τους ενδιαφέρει πόσο χρήμα θα τυπώσουν, πόσο πληθωρισμό και εξευτελισμό ακόμη θα υποστούμε, ας το καταπιούμε σαν κατσαρίδες που είμαστε (για εκείνους). Εδώ παίζονται κυριολεκτικά όλα τα λεφτά του κόσμου. Οπότε μερικά πληθωριστικά δολάρια ρίχνοναι στην αρένα με σκοπό την κατάκτηση πολύτιμης, αποπληθωριστικής γης. Μοιάζει με καλή επένδυση, έτσι; Και πράγματι είναι, γιαυτό ο πόλεμος είναι η καλύτερη μπίζνα… Επομένως ας μην αναρωτιόμαστε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά. Και τα πυρομαχικά στην προκειμένη είναι το χρήμα. Πόση εξαθλίωση μπορούν να αντέξουν οι πολίτες της Δύσης; Δεν ξέρω, αλλά κάτι μού λέει θα το μάθουμε…

Κι όταν τελειώσουν τα λεφτά; – θα ρωτήσει κανείς. Τα λεφτά δεν τελειώνουν ποτέ, ανόητοι πληβείοι, απαντούν εκείνοι. Όσο η πρέσσα τυπώνει, τα λεφτά δεν τελειώνουν. Αυτό που τελειώνει είναι η αντοχή του κάτω στρώματος της οικονομίας, που καλείται να πληρώσει τον πληθωρισμό, τη μη βιώσιμη αγορά κατοικίας. Όταν λοιπόν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, και οι οικονομίες της Ευρώπης αρχίζουν να γκρεμίζονται (κάτι που ήδη συμβαίνει), αφού όπως φαίνεται οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την Ευρώπη σε μια απέλπιδα σκακιστική κίνηση να στριμώξουν τον αντίπαλο βασιλιά; Αν δεν έχουμε «κερδίσει» μέχρι τότε, τότε τι;

Τότε ίσως συμβεί αυτό που φοβόμαστε.

4) Αυτό που τελευταία έχουν αρχίσει να προοικονομούν ακόμη και ηγέτες κρατών (όπως ο Γερμανός καγκελάριος) και mainstream μίντια… Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το χρήμα κινεί τον κόσμο. Κι αν κάτι έχει νόημα οικονομικά, τότε να ξέρετε ότι κάποιος θα επιδιώξει να το κάνει. Αν, πάλι, παίζεται η οικονομική του επιβίωση, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.
Ξέρω, πολλοί θα πείτε αποκλείεται. Στην πραγματικότητα, δεν το βασίζετε κάπου, παρά μόνο στην εγγενή ψευδαίσθηση του ανθρώπου πως όλα θα πάνε καλά, και ποτέ δε θα συμβεί το κακό στη βάρδιά του. Κι εγώ «αποκλείεται» έλεγα έως τώρα, για πολλούς λόγους. Πλέον, όμως, το βλέπω ρεαλιστικά σαν μια υπαρκτή και ολοένα πιο υψηλή πιθανότητα, καθώς περνούν τα χρόνια και το Ουκρανικό δεν τελειώνει.

Πού το βασίζω; Δεν έχω ιδέα από πόλεμο, κανείς μας δεν έχει, κανείς δε γνωρίζει τι στο διάολο συμβαίνει εκεί πέρα, πέρα από το ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για οπλικά συστήματα και άλλα τεχνολογικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων. Όμως έχω ιδέα από οικονομικά. Και γνωρίζω ένα βασικό πράγμα, πως κάθε επένδυση αποσκοπεί σε απόδοση. Και ειδικά όταν βλέπεις τον επενδυτή όχι απλώς να ποντάρει μερικές μάρκες αλλά να βάζει ουσιαστικά τα ρέστα του, τότε καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον ίδιο, και δεν μπορεί να κάνει πια πίσω. Είναι αναγκασμένος να το πάει μέχρι τέλους.

Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ παρακμάζει, αυτό αποτελεί πλέον εμφανές δεδομένο. Όχι μόνο οικονομικά (η Κίνα την προσπέρασε), αλλά ακόμη και τεχνολογικά, κοινωνικά. Το μόνο όπλο που της έχει μείνει είναι το δολάριο και ο πόλεμος. Και τον τελευταίο δεν το κάνει πια με την ίδια μαεστρία που τον έκανε κάποτε… Δεδομένο είναι επίσης ότι την ουκρανική γραμμή μάχης την τροφοδοτούν οι ΗΠΑ, μέσω ΝΑΤΟ. Πρακτικά λοιπόν έχουμε έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά και ουσιαστικά μεταξύ Δύσης-Ανατολής (και Παγκόσμιου Νότου), αφού η Ευρώπη είναι εντελώς εκτεθειμένη (οικονομικά και μη) σε αυτόν τον πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία τα έχει πλακάκια με τα ολοένα αυξανόμενα μέλη των BRICS.

Επίταξη της περιουσίας

Στην ουσία, ο Γ΄ Π.Π. ήδη συμβαίνει, απλά δεν τον έχουμε νιώσει ακόμη, διότι δεν έχει γίνει επιστράτευση. Όμως ουσιαστικά έχει γίνει επίταξη της περιουσίας μας, αφού δίχως την άδειά μας τυπώνουν ανεξέλεγκτα (προκειμένου να χρηματοδοτούν τον πόλεμο), τρέφοντας έναν πληθωρισμό που λίγο-λίγο εξαφανίζει τις περιουσίες μας. Άρα, τα κορμιά μας ίσως να μη ρίχνονται στη μάχη, αλλά τις ζωές μας τις έπαιξαν σα μάρκες… Μήπως τώρα αρχίζετε να συνειδητοποιείτε πως τελικά συμμετέχουμε σε έναν Γ΄ Π.Π.;

Ναι, αλλά δε σκοτωνόμαστε, θα πει κανείς. Πράγματι, αλλά μη νομίζετε ότι ένας πιθανός επίσημος Γ΄ Π.Π. σημαίνει απαραίτητα πως θα χυθεί τόσο αίμα όσο στους Α΄ και Β΄… Πλέον το παιχνίδι παίζεται αλλιώς. Η αφαίμαξη είναι οικονομική. Ο κόσμος θα πεινάσει, και θα βιώσουμε τρομακτικές στερήσεις. Ένας αργός θάνατος, που ήδη συμβαίνει. Και μια ολική μεταμόρφωση οικονομίας και κοινωνίας, από το πώς θα τρεφόμαστε μέχρι το πώς θα μετακινούμαστε, που ενδεχομένως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κάποιοι θέτουν εκεί το ορόσημο για έναν πιθανό Γ΄ Π.Π. Και έχει λογική. Το αργό ροκάνισμα της οικονομίας δύναται εύκολα να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια 5ετία. Υπάρχει λίπος ακόμη, άλλωστε.

Τα χρηματιστήρια;

Και τα χρηματιστήρια; Αν θέλουν πάνε τον S&P στις 7.000 μονάδες, δεν το έχουν σε τίποτα… Επίσης κοιτάχτε λίγο γύρω σας τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Μια εξαιρετικά έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε γη. Κινέζοι, Εβραίοι, οτιδήποτε, πυροβολούν ό,τι κινείται και δεν κινείται. Αγοράζουν κυριολεκτικά τα πάντα, γουρούνια σε σακιά, δεν τα τσεκάρουν καν, δεν τους ενδιαφέρει λέμε! Και όχι μόνο σε φιλέτα όπως η Ελλάδα. Γενικά παρατηρούμε (όχι τόσο) πανικόβλητες κινήσεις διεθνών funds που μοιάζουν να προετοιμάζονται για κάτι που αγνοούμε εμείς οι υπόλοιποι που απλώς «νοικιάζουμε». Νοικιάζουμε σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και συντρόφους, τα πάντα δανεικά και εφήμερα.

Η ίδια ελίτ μάς προετοιμάζει για μια οικονομία (με ορίζοντα το 2030-35) με μότο «δε θα σας ανήκει τίποτα, και θα είστε ευτυχισμένοι», όπως δηλώνει το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Εγώ γιατί σαν απλός παρατηρητής βλέπω ξύπνιους να τοποθετούνται στα σκληρά (αποπληθωριστικά) assets και ανόητους να σκορπάνε τα λεφτά τους σε πληθωριστικές πυραμίδες και εφήμερες απολαύσεις; Ούτε καν σταθερή σύντροφο δε μοιάζει να ενδιαφέρει να αποκτήσει ο μέσος άνθρωπος σήμερα… Όμως ο τρόπος που φέρονται τα funds, σε συνδυασμό με τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές, μαρτυρά ότι βρισκόμαστε ίσως σε ένα τελευταίο «παραθυράκι» της εποχής μας, προτού γίνει το «μπαμ» και κλειδώσουν όλα.

Καθώς τα σκληρά assets (ακίνητα, αυτοκίνητα) σταδιακά θα «δημεύονται» στα χέρια λίγων, ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι. Η οικονομία της Δύσης, ούσα ανεστραμμένη πυραμίδα, θα καταρρεύσει από το ίδιο της το βάρος, αφού η παραγωγή δε θα καλύπτει την κατανάλωση. Κάπου σε εκείνο το σημείο, ίσως γύρω στο 2030, θα είναι η τέλεια αφορμή για ένα κατακλυσμιαίο γεγονός, που αφενός θα «δικαιολογήσει» την κατάρρευση της οικονομίας, και αφετέρου θα πυροδοτήσει την επανεκκίνησή της. Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να είναι από μια πανδημία και ένα ηφαίστειο μέχρι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Ε, κοιτάξτε λίγο γύρω σας, και μαντέψτε ποιο φαντάζει πιο πιθανό. Την πανδημία, άλλωστε, την περάσαμε ήδη αυτήν την πίστα…

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν πίσω αν και ξέρουν ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές ισορροπίες δεν τους ευνοούν

Σιγά-σιγά τα πιόνια μπαίνουν στις θέσεις τους. Οι BRICS γίνονται δυνατότερες μέρα με τη μέρα, και είναι κάτι που φυσικά οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αφήσουν. Και όσο περνάει ο χρόνος οι Αμερικανοί εξασθενούν, ενώ ο ίδιος τους ο στρατός, το μεγαλύτερο τους όπλο, σκουριάζει. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στα όπλα τους. Και ως ορθολογικός επενδυτής, περιμένουν απόσβεση, ειδάλλως καταστράφηκαν. Ειδάλλως θα τους προσπεράσουν έθνη που επενδύουν σε παραδοσιακές βιομηχανίες, στην κατασκευή, και όχι στο γκρέμισμα, που είναι το ταλέντο των Αμερικανών.

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο. Σε στρατό και όπλα που στέλνουν, σε τεχνολογίες, αλλά, το κυριότερο, έχουν παίξει κυριολεκτικά τα ρέστα τους, την ίδια τους την οικονομία. Και τις περιουσίες του λαού τους. Δεν υπάρχει γυρισμός από αυτό. Αν κάνουν πίσω τώρα, τότε όλα τα τρισ. πάνε χαμένα, πάνε στον αντίπαλο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει ξεφύγει βιομηχανικά. Σε 50 χρόνια η Δύση θα έχει συρρικνωθεί οικονομικά και πληθυσμιακά, και δε θα είναι παρά μια κουτσουλιά στον παγκόσμιο χάρτη, ένα καλοκαιρινό θέρετρο για Ινδούς, Κινέζους, Ρώσους, Νοτιοαφρικανούς, και για όσους πλούσιους Αμερικανούς, Εβραίους και λοιπούς Ευρωπαίους επιβιώσουν από αυτές τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που βιώνουμε.

Αργός θάνατος

Όλοι μαζί, θέλοντας και μη (αφού κανείς δε μας ρώτησε σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλουμε να είμαστε), και ειδικά χώρες σαν την Ελλάδα που δεν έχουν εθνική κυριαρχία και αποτελούν πρακτικά αποικίες άλλων, έχουμε μπλεχτεί σε αυτήν τη σκατένια κατάσταση, και έχουμε επενδύσει πολλά.

Αν κάνουμε πίσω τώρα θα βιώσουμε έναν αργό θάνατο. Θα επιβιώσουμε, αλλά θα είμαστε οι σερβιτόροι των ανατολικών. Και εννοείται θα αφομοιωθούμε πληθυσμιακά και πολιτισμικά, μέχρι τον σταδιακό αφανισμό μας (ή, στην καλύτερη, συρρίκνωση). Αυτά που «παίζονται» λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι πολλά, υπερβολικά πολλά, και ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Και να είστε σίγουροι, πως όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι οι ισχυροί δε θα διστάσουν να θυσιάσουν τους «πύργους» τους, προκειμένου να αντέξουν το χτύπημα.

Οι ΗΠΑ έχουν «θυσιάσει» ξανά την Ευρώπη, και δε θα διστάσουν να το ξανακάνουν… Και όσο τα ευρωπαϊκα κράτη στραγγίζονται από χρήμα και όπλα, τόσο πιο εκτεθειμένοι μένουμε σε μια πιθανή κλιμάκωση εχθροπραξιών, όποτε και αν γίνει αυτή. Κάπως έτσι έφτασαν οι Γερμανοί να λένε «δε στέλνουμε άλλα Patriot». Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι εντελώς εκτεθειμένη, στην πιο κρίσιμη και τρωτή γεωστρατηγική θέση…

Αν τα μεγαθήρια «πιαστούν» μεταξύ τους…

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Έχουν παίξει πολλά και θα αναγκαστούν σε κάποια κίνηση πριν το τέλος της δεκαετίας. Όμως δεν είναι και ανόητοι. Ξέρουν ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές ισορροπίες δεν τους ευνοούν. Αν είναι πράγματι να κάνουν κίνηση, πρώτα θα προσπαθήσουν να υποκινήσουν μια φασαρία κατά Ταϊβάν μεριά (ίσως;), ενώ μην ξεχνάμε την αιώνια διαμάχη Κίνας – Ινδίας. Αν αυτά τα μεγαθήρια «πιαστούν» μεταξύ τους κάποια στιγμή, να είστε σίγουροι πως αυτό θα είναι το σινιάλο. Αν όλα αυτά σάς φαντάζουν απίθανα, σκεφτείτε απλώς ότι μέχρι το τέλος του ήρεμου 2019 δε θα φανταζόσασταν ποτέ πως θα άλλαζε η ζωή μας για πάντα, με μια πανδημία, έναν πόλεμο, και γενικώς μια νέα κανονικότητα που αν μη τι άλλο δε μας αφήνει να βαριόμαστε ποτέ. Ή, όπως λένε οι Κινέζοι, «Άτυχοι όσοι ζουν σε συναρπαστικές εποχές»…

Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Και ένα μπόνους, σημείο:

5) Αλήθεια, έχει νόημα πια να τους αποκαλούμε G7; Γελάει ο κόσμος μαζί μας. Και βρίσκονται και οι Ιταλοί ανάμεσά τους, οι οποίοι είναι απλά… λιγότερο φτωχοί Έλληνες!

Δεν υφίστανται πλέον “Great 7”, όχι τουλάχιστον με την παραδοσιακή τους έννοια. Ο όρος είναι υποκριτικός, αφού και οι 7 οικονομίες είναι πλέον κατά πολύ μικρότερες των ανταγωνιστών τους, ενώ η όποια διάσκεψη μοιάζει με θλιβερό τοπικό τουρνουά ποδοσφαίρου από το οποίο (σκοπίμως) λείπουν όλα τα μεγάλα ονόματα που συνθέτουν το Μουντιάλ, διότι αν φυσικά συμπεριλαμβάνονταν στο θεσμό, θα διασύρονταν οι μικρές ομάδες…

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία

Μόνο Κίνα και Ινδία καταπίνουν τόσο οικονομικά όσο και πληθυσμιακά όλες τις «Great» μαζί… Ως πότε η Δύση θα περιφέρεται σαν τον γυμνό αυτοκράτορα; Μήπως να συνέλθουμε, να στρωθούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε αντί να κάνουμε τους νταήδες, ενώ δε μας παίρνει καν;

Να επικεντρωθούμε στα δυνατά μας σημεία, επωφελούμενοι από το ανοιχτό παγκόσμιο εμπόριο, και να ανοικοδομήσουμε έναν λαμπρό πολιτισμό, που τον αφήσαμε να μαραζώνει; Να σεβαστούμε την κουλτούρα των άλλων, αλλά και τη δική μας κουλτούρα, να γιορτάσουμε στ’ αλήθεια το διαφορετικό και να επωφεληθούμε από αυτό, από τις πανέμορφες ποικίλες παραδόσεις μας, αντί να μετατρεπόμαστε σε μια άμορφη ομογενή μάζα, αντί να αυτοκαταστρεφόμαστε; Μπα, ε; Τι λέω τώρα κι εγώ…

Ακολουθούν τα άρθρα από τα σχετικά links του κειμένου:

Σήκωσαν κεφάλι οι BRICS και αμφισβητούν ευθέως την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Νέα (νομισματική) Τάξη Πραγμάτων από BRICS και Σαουδάραβες

Πέρα από το ουκρανικό μέτωπο: Ρωσία και BRICS κερδίζουν τον οικονομικό πόλεμο

Χρυσός: Το «κρυφό» γεωπολιτικό όπλο των BRICS – Ρεκόρ αγορών από κεντρικές τράπεζες Κίνας, Ινδίας – Όσο η Ευρώπη αυτοκτονεί, η Ρωσία πιέζει μέσω “αντί-SWIFT” – Η αποδολαριοποίηση δεν απειλεί μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά την ίδια την ύπαρξη της Δύσης

Τέσσερα χρόνια… παροδικού πληθωρισμού και τα ψέματα συνεχίζονται!

Τι θα σημάνει για την παγκόσμια οικονομία μια εκλογή Τραμπ 

Ο «κρυφός» παγκόσμιος πόλεμος για νομισματική κυριαρχία

Διαβάστε ακόμη