Ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «ο νόμος στην Τουρκία αντιμετωπίζεται με ανησυχία, καθώς χαρακτηρίζεται από ασαφή γλώσσα σχετικά με ό,τι αποτελεί ψεύτικη ή παραπλανητική πληροφόρηση», αναφορικά με τη νέα νομοθεσία στη γειτονική χώρα, η οποία οδηγεί δυνητικά σε φυλάκιση με την κατηγορία της «παραπληροφόρησης».
«Φοβόμαστε ότι μπορεί να περικόψει περαιτέρω την ελευθερία έκφρασης των ανεξάρτητων Μέσων στην Τουρκία και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διάταξη του νόμου», επεσήμανε.
Προσθέτως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ακόμη χώρα υποψήφια προς ένταξη και παλιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι’ αυτό, αναμένεται η εφαρμογή των ύψιστων δημοκρατικών προδιαγραφών και πρακτικών.
Το ποινικό δίκαιο δε θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιηθεί για να σιωπήσουν ή να περιορισθούν οι διαφορετικές απόψεις ή οι φωνές που ασκούν κριτική».
Τέλος, ανέφερε ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της παρέμβασης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ωστόσο, είναι επιτακτικό όποια νομικά μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, να έχουν ξεκάθαρη οριοθέτηση και να θεσπίζονται με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και κυρίως, την ελευθερία έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.
Τουρκία: Προφυλάκιση δεκαέξι δημοσιογράφων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
Διαβάστε ακόμη:
- «Πολυθρόνα για δύο» με Ελλάκτωρα και ΓΕΚ Τέρνα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού
- Σεπόλια: Υπό άκρα μυστικότητα εξετάσθηκε από τον ιατροδικαστή η 12άχρονη – Σοκάρει το πόρισμα
- Ο Μηλιώνης, οι Εβραίοι, η κάνναβη, το εργοστάσιο στην Κόρινθο και ο «κρυφός μέτοχος», σύμφωνα με τις φήμες επώνυμος πολιτικός!
- Καρκίνωμα NUT: Τι είναι το εξαιρετικά σπάνιο είδος καρκίνου από το οποίο πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης