Η αξιωματούχος του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καταδικάστηκε πρωτοδίκως το 2019 σε 10 χρόνια κάθειρξης.

Ωστόσο, στο εφετείο η ποινή της μειώθηκε τέσσερα χρόνια και έντεκα μήνες, μία απόφαση που επικυρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Υψηλά ιστάμενο μέλος του CHP ανέφερε σήμερα στο AFP πως η Καφταντζίογλου οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Πιθανώς να αφεθεί ελεύθερη σε μερικές ημέρες, αλλά είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο κατηγορητήριο της 50άχρονης πολιτικού αναγράφεται η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ 2012 – 2017, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, τις αποκαλούμενες και «κίνημα του Γκεζί».

Από την αρχή της υπόθεσης, η Καφταντζίογλου μιλούσε για μία «πολιτική δίωξη» με στόχο την τιμωρία της, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Τουρκικό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση για μία άλλη υπόθεση αύριο (01/06), εις βάρος του νικητή εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης, του Δημάρχου της ΚωνσταντινούποληςΕκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως ισχυρό πιθανό αντίπαλο, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις επόμενες εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές του CHP θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή είναι άλλη μία προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να «φιμώσουν» την αντιπολίτευση εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.

Ο Ιμάμογλου κατηγορείται για προσβολή δημόσιου λειτουργού σε ομιλία του για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών του 2019 καθώς είχε κερδίσει οριακά τον υποψήφιο του AKP, όμως, τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία κέρδισε και πάλι, με μεγαλύτερη άνεση. Σε εκείνη την ομιλία είχε δηλώσει πως «εκείνοι που ακύρωσαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι ανόητοι».

Το γραφείο Τύπου του Δήμου Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι απαντούσε στον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αποκάλεσε «ανόητο» τον Ιμάμογλου.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Ιμάμογλου δεν επέκρινε την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αλλά τους πολιτικούς που οδήγησαν στην ακύρωση των εκλογών. Αυτήν την εβδομάδα, το γραφείο Τύπου του Δήμου κατήγγειλε ότι η δικαιοσύνη χρησιμοποιείται ως «όπλο».

Ο σκοπός είναι, με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του ώστε «να αποκλειστεί από τις επερχόμενες εκλογές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εισαγγελία πρότεινε να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και ενός μήνα, βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου Αναντολού. Ο «ανεπίσημος» συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο Πρόεδρος του CHPΚεμάλ Κιλιντσάρογλου, θα κερδίσει το χρίσμα, αλλά ο Ιμάμογλου θα μπορούσε επίσης να είναι διεκδικητής.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κέρδιζε με άνεση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έχοντας απέναντι τον Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου φθίνει λόγω της οικονομικής κρίσης.