Με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Μαΐου 2024, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.

  • Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 ευρώ ανά μετοχή (μικτό).
  • Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 Ευρώ ανά μετοχή.

Κατά συνέπεια, μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους της ένα ποσό της τάξης των 218 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 5,8% περίπου.

Εκτιμήσεις για το 2024

Κατά τη συζήτηση για την έγκριση και των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους για την μέχρι σήμερα πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με προσοχή και τη δέουσα επιμέλεια τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ότι θα επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Προς το παρόν, η διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις της, για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, σ’ ένα εύρος μεταξύ +8% έως +10%.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των καταναλωτών, κατά την Πασχαλινή περίοδο, ανέβασε το σύνολο των πωλήσεων, από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 5η Μαΐου, κατά +10% περίπου.

Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων

Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους –συνεταίρους της, ότι από την αρχή του έτους ξεκίνησαν να λειτουργούν:

  • το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα στην πόλη Oradea στη Ρουμανία, το δεύτερο JUMBO στην πόλη,
  • το πλήρως ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Καρδίτσα που παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

Σήμερα, ο Όμιλος JUMBO αριθμεί 86 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 18 στη Ρουμανία.

Στις αρχές Ιουνίου του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει το πλήρως ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Λάρισα που παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν:

  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην Λευκωσία.
  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην πόλη Timisoara (Ρουμανία).
  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στο Βουκουρέστι (Ρουμανία

Βακάκης: Η Jumbo δεν θα αυξήσει το ποσοστό της στην Trade Estates

«Η αδράνεια, η ατολμία και η ακινησία δεν είναι καλοί οιωνοί. Χωρίς αύξηση παραγωγικότητας το μόνο που θα ζήσουμε είναι πληθωρισμός. Και επειδή αυτός δεν είναι λύση αλλά μεγιστοποιεί το πρόβλημα του καταναλωτή τελικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο». Τα μηνύματα του βασικού μετόχου και Προέδρου της Jumbo κ. Απόστολου Βακάκη για την πορεία της οικονομίας και της αγοράς πολλαπλά μέσα απ’ τη ΓΣ των μετόχων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Μεταξύ αυτών και το αίτημα για απελευθέρωση του ωραρίου στη χώρα με την επισήμανση ότι θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να αυξηθεί η παραγωγικότητα στη χώρα. «Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άλλο να δουλεύει ο υπάλληλος 40 ώρες κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε και άλλο να επιδιώκει κάποιος να δουλεύει λιγότερο».

«Έχω πει ότι δεν δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε καθώς είμαστε μια πετυχημένη επιχειρήση και σεβόμαστε την προσπάθεια που καταβάλει κάθε κυβέρνηση. Δεν φιλοδοξώ να υποκαταστήσω κάποιον. Εξάλλου αυτή τη δουλειά δεν την ξέρω. Ανησυχώ όμως ότι πάμε αργάΑνησυχώ απ’ τη χαρά που βλέπω γύρω μου και λέω ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο χαρούμενοι αφού τίποτα δεν έχει διορθωθεί επί τοις ουσίαςΣτερείται λογικής τόση χαρά που βλέπω στην Ελλάδα. Άρα γιατί να μην ανησυχώ;», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βακάκης τονίζοντας ότι ο κόσμος τείνει να συνηθίσει το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη οι δύο πόλεμοι και προειδοποιώντας για σημαντικές συνέπειες που θα έρθουν στην περιπτωση που τελικά παγιωθεί αυτή η κατάσταση.

«Ο κόσμος έχει συνηθίσει τον κίνδυνο. Θεωρεί φυσιολογικό να μην δουλευει το Σουεζ, να κάνουν τα πλοία το γύρο της Αφρικής, να είναι αυξημένα τα ναύλα, και να υπάρχει αδράνεια σε ο,τι αφορά επίλυση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν επίπτωση όμως. (…) Δε νοείται διεθνές εμπόριο χωρίς το Σουέζ. Μιλάμε για άλλον κόσμο. Οπότε πρέπει με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθούν λύσεις», τόνισε ο κ. Βακάκης προειδοποιώντας πως θα ασκηθούν μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις εκ νέου σε μία τέτοια περίπτωση.

Προς το παρόν πάντως ο κ. Βακάκης διατηρεί ως έχει την πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας του Ομίλου μεταξύ 8% και 10% για το σύνολο της φετινής χρονιάς. «Αυτό ήταν ένα συντηρητικό σενάριο το οποίο πλέον έχει γίνει λιγότερο συντηρητικό», σημείωσε ο κ. Βακάκης σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν απ’ την πορεία του πολέμου στη Μ. Ανατολή. «Είναι ένας επιτεύξιμος στόχος διότι θα έχουμε συμβολή κάποιων νέων καταστημάτων που θα καλύψουν αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του!», είπε χαρακτηριστικά.

Στην τελική εικόνα, όπως εξήγησε θα συμβάλλουν και τα 11,5 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία ως αποζημίωση απ’ τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα δύο καταστήματα που είχαν καταστραφεί στη Θεσσαλία και τα οποία δεν είχαν εγγραφεί στα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Διαβάστε ακόμη: