Κόκκινα ταμπλό; Κόκκινα ναι, αλλά όχι και τόσο πολύ… Ξημερώματα Δευτέρας όλα φώναζαν bear, τα futures βούταγαν -3%, και τελικά τι έγινε; Οριακές απώλειες για ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάποιοι μάλιστα γύρισαν ανοδικοί! Αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμησή μας για την πορεία των αγορών και κυρίως για το ότι οι ΗΠΑ ήδη πήραν αυτό που ήθελαν από τον πόλεμο…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Πόλεμος; Laaast year…

Πανδημία; Ακόμη πιο λαστ γίαρ... Οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη αλλάξει σελίδα, όσον αφορά το ουκρανικό, και το απέδειξαν σήμερα.

Τι εννοούμε: Οι γεωπολιτικές αναταράξεις προφανώς και θα παραμείνουν και θα αντηχούν για καιρό. Η Wall Street τις χρειάζεται άλλωστε, τώρα που μας τελείωσε η πανδημία…

Τα γεωπολιτικά θα παραμείνουν ως μοχλοβραχίονας, ο καταλύτης που θα δικαιολογεί τις επικείμενες πτώσεις στα χρηματιστήρια, τα οποία κατά τα άλλα αυτή τη στιγμή, ΘΕΛΟΥΝ να ανέβουν.

Γιατί θέλουν να ανέβουν; Διότι ό,τι ήταν να γίνει με Ουκρανία, έχει ήδη προεξοφληθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του. Έχει γίνει priced in στις τιμές που βλέπουμε. Τώρα μένει μόνο η άνοδος.

Οι αγορές είναι καλωδιωμένες να πέσουν… Αλλά πρώτα θα ανέβουν

Γιατί άνοδος, θα πείτε; Αφού και να τελειώσει το ουκρανικό, παραμένει το σύννεφο της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη πυροδοτήσει το ντόμινο του πληθωρισμού, θα πείτε.

Διότι ακριβώς επειδή μακροπρόθεσμα οι αγορές είναι καταδικασμένες να πέσουν (ή μάλλον “καλωδιωμένες”, διότι περί ελεγχόμενης κατεδάφισης πρόκειται), το έξυπνο χρήμα θέλει να κάνει την στρατηγική του έξοδο.

Μια έξοδο που φυσικά δε γίνεται με τη μία. Μιλάμε άλλωστε για τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών, έστω κι αν είναι φούσκα. Μιλάμε για πολύ χρήμα, για πολλές ανοιχτές εκτεθειμένες θέσεις. Θα ήταν σα να προσπαθούν όλοι να βγουν από την ίδια πόρτα ταυτόχρονα.

Χρειάζεται “να ανοιγοκλείσει” πολλές φορές αυτή η πόρτα… Μέχρι το έξυπνο χρήμα, η ελίτ, τα φιλαράκια του Πάουελ της Fed, να ξεφορτώσουν μία μία τα positions τους. Πάνω μας φυσικά. Και ΤΟΤΕ θα είναι έτοιμη να πέσει πραγματικά η Wall Street. Ακόμη δεν είναι.

Ήττα σαν... νίκη: Ελεγχόμενη η πτώση στα χρηματιστήρια

Για ΑΥΤΟ και χρειάζονται ανόδους. Άσχετα αν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι δυσοίωνες. Η Wall St θέλει οπωσδήποτε, μερικά ακόμη ράλι. Ψευτοράλι.

Πως θα τα πετύχει; Εύκολο. Χάρη στην ουκραντική κρίση, η Fed όπως έχουμε εξηγήσει πήρε το πολύτιμο άλλοθι να δώσει παράταση στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ήτοι να τυπώσει, να μην αυξήσει πολύ τα επιτόκια κλπ. Να δώσει πολύτιμο χρόνο στα αφεντικά της στη Wall St να ολοκληρώσουν τα exit τους…

Άρα έχουμε και λέμε: Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τα κακά νέα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο, τις κυρώσεις κλπ, οπότε πάει αυτό. Θα πατήσουν στη χαλαρή νομισματική πολιτική για να ανέβουν. Και όταν θέλουν να πέφτουν (εκεί που θα ξεφορτώνουν στα ψαράκια), θα χρησιμοποιούν τα γεωπολιτικά ως μοχλοβραχίονα, όπως εξηγήσαμε πριν.

Μην τσιμπάτε – Sell the rallies

Είμαστε λοιπόν στο distribution phase. Τώρα κάνουν τη διανομή. Γι’ αυτό και το ακραίο volatility. Γι’ αυτό και βλέπουμε περιστατικά όπως ο Nasdaq να γυρνά από το -3% στο +3% (πριν λίγες εβδομάδες).

Ήττα σαν... νίκη: Ελεγχόμενη η πτώση στα χρηματιστήρια

Το έξυπνο χρήμα ξεφορτώνεται liabilities αυτή τη στιγμή. Μετοχές, κρυπτονομίσματα, όλα τα risk assets και σκουπίδια που κράταγαν καιρό.

Μην τσιμπάτε. Εκμεταλλευτείτε το παιχνίδι τους. Sell the rallies. Αν θέλετε να ρισκάρετε, καβαλήστε τα ψευτοανοδικά κύματα και πουλάτε τα ράλι νωρίς, μην πάτε για τα πολλά. Διότι όσα ράλι ακολουθήσουν από εδώ και πέρα, θα είναι για αυτόν τον λόγο.


Δεν πείθουν οι bears βραχυπρόθεσμα

Την Παρασκευή είπαμε πως αυτήν την εβδομάδα θα δούμε επιστροφή στα κέρδη. Ε λοιπόν, το είδαμε.

Τυφλός είσαι, θα πει κανείς; Ο S&P έπεσε -0,25%, ο Stoxx 600 -0,09%. Αυτό εγώ δεν το λέω πτώση. Αυτό είναι ήττα σα νίκη, δεδομένου του χαμού χθες βράδυ στα μίντια.

Χθες το βράδυ σκάναρα με μεγάλο ενδιαφέρον μίντια, social media, επενδυτικά φόρουμ. Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν φόβος, καταστροφή, bear, bear, bear.

Πολύ bear. Εμένα δε με πείθει αυτό. Για τον απλούστατο λόγο πως η αγορά δε λειτουργεί έτσι, δεν πουλά στην κακή είδηση.

Bear λόγω δήθεν όσων μεσολάβησαν το σκ. Μα τι συνέβη το σκ;

Τίποτα. Τίποτα που δεν είχαν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές. Όλες τις πιθανές κυρώσεις, όλα τα κακά νέα είχαν ήδη προεξοφληθεί από Πέμπτη Παρασκευή.

Η στιγμή να είσαι bear, ήταν την Πέμπτη αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή.

Τη Δευτέρα μόνο οι τελευταίοι χαζοί πουλάνε. Όχι ότι δε θα έπεφτε η αγορά, αλλα θα ήταν το τελευταίο το τρίτο elliot wave που λένε στη Τεχνική Ανάλυση, την υπερβάλλουσα ανοδική ή πτωτική κίνηση όπου συμμετέχει η (φτωχή) μάζα. Η πραγματική δουλειά έχει γίνει πριν.

Η απόδειξη; Ο δείκτης ES (S&P futures) βούταγε -2.5% τα ξημερώματα της Δευτέρας, μαρτυρώντας σφαγή σήμερα στα χρηματιστήρια. Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού +2%. Το πετρέλαιο +8%. Το ριψοκίνδυνο Bitcoin ακόμη χειρότερα -6%.

Τελικά; Ο S&P έκλεισε οριακά πτωτικός (-0,25%) κοντά σε υψηλό ημέρας (4.380 μονάδες). Πολύ σημαντικό.

Ο Nasdaq γύρισε ανοδικός! Έκλεισε στο +0,41%. Ο Stoxx 600 επίσης οριακά πτωτικός (-0,09%) ενώ άνοιξε με βαριά πτώση.

Τα ευρωπαϊκά χρηαμτιστήρια από κατακόκκινα, τελικά διέφυγαν με διαχειρισίμες απώλειες (εκτός από το διαλυμένο μαγαζάκι μας). Πορτογαλία έκλεισε με +1,24%! Η Ασία επίσης κέρδη, έστω και οριακά.

Ήττα σαν... νίκη: Ελεγχόμενη η πτώση στα χρηματιστήρια

Ο χρυσός έσβησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών (καλά εκεί κλασσικά γίνεται της χειραγώγησης το κάγκελο), όπως και το πετρέλαιο.

Το Bitcoin δείχνει το δρόμο

Ο μεγαλύτερος κράχτης από όλα; Το Bitcoin. Από -6% γύρισε στο +11%!!! Και όπως έχουμε πολλάκις εξηγήσει, το Bitcoin είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης της Wall Street. Είναι ο δείκτης της. Αν αυτό, ως ο βασιλιάς των risk assets αυτή τη στιγμή, ανεβαίνει, τότε και οι μετοχές θα ανεβαίνουν. Αν είναι να έρθει πτώση, θα είναι το πρώτο που θα πέφτει…

Ήττα σαν... νίκη: Ελεγχόμενη η πτώση στα χρηματιστήρια

Όλα τα σημάδια είναι εκεί. Δε θα μου κάνει έκπληξη, αν ήδη από μεσοβδόμαδα, αν όχι από αύριο (και ειδικά την Πέπτη το βράδυ) οι αγορές κάνουν ράλι. Και είπαμε τι πρέπει να κάνετε…

Διότι βλέπω να το πηγαίνουν βδομάδα ανά βδομάδα. Με υψηλό volatility. Μέχρι να ολοκληρωθεί το πλάνο εξόδου. Διότι βλέπω από τέλος άνοιξη, ή στη χειρότερη αρχές φθινοπώρου (το καλοκαίρι πάντα τη γλιτώνει) να πιάνουμε πάτο…


Οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ήθελαν – το άλλοθι για τον πληθωρισμό

Όπως και να έχει, οι κινήσεις των αγορών επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμηση του radar.gr, πως το μεγαλύτερο τρόπαιο από τον πόλεμο, (έναν πόλεμο όπου βολεύει και ΗΠΑ και Ρωσία, μόνο η Ευρώπη χάνει), η Αμερική το πήρε ήδη.

Το άλλοθι για τη νομισματική πολιτική. Σου λέει έγινε πόλεμος, δε φταίμε εμείς για την ενεργειακή κρίση που προκύπτει, και τον στασιμοπληθωρισμό.

Μέγιστη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ (όπως και όλα τα υπόλοιπα γύρω μας τα τελευταία δύο χρόνια), διότι ο ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Όμως τώρα βρήκαν το τέλειο άλλοθι για να τον δικαιολογήσουν. Τώρα η Fed, στα μάτια του κόσμου, σου λέει δε φταίμε εμείς (παρότι φταίνει), άρα δεν έχουμε και υποχρέωση να λύσουμε το πρόβλημα. Άρα ξεχάστε υψηλά επιτόκια, και βγάλτε τα πέρα με τον πληθωρισμό μόνοι σας.

Έχοντας δικαιολογήσει και το στασιμοπληθωρισμό στα μάτια του κόσμου, η Fed είναι αθώα και ελεύθερη, και άρα δε θα ευθύνεται για την επικείμενη ύφεση. Άρα δε θα χάσει την αξιοπιστία της (ή έτσι νομίζει). Μια αξιοπιστία πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρο το οικονομικό σύστημα.

Αφού το δολάριο δεν έχει intrinsic value. Η αξία του έγκειται στην εμπιστοσύνη που δίνουμε εμείς στο σύστημα. Μέχρι αυτό να αποφασίσει μόνο του να κάνει reset

Ένα reset που πιθανόν να συμβεί μέσα στην επόμενη κρίση, και να περιλαμβάνει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που κινείται το χρήμα, βλέπε CBDC (εξ ου και η όλη ιστορία με το SWIFT – περισσότερα εδώ).

Η ουσία είναι πως θα τα ρίξουν στο ουκρανικό για έναν στασιμοπληθωρισμό που υπήρχε ήδη (που οι ίδιοι προκάλεσαν με το ανεξέλεγκτο τύπωμα). Θα έχουν άλλοθι να μην προχωρήσουν ακόμη σε επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, και οι αγορές το πάτημά τους για τα πολύτιμα ψευτοράλι όπου θα ξεφορτώνονται τις θέσεις τους πριν το μεγάλο κραχ.

Όταν όλα πατώσουν, να είστε έτοιμοι για την ευκαιρία της δεκαετίας

Διότι το κραχ δεν αποφεύγεται, μη μπερδεύεστε. Το ντόμινο του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμο. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ποιοι θα προλάβουν να σώσουν, και να επωφεληθούν από αυτό, και το πόσο θα υποφέρει ο λαός που θα αφεθεί στην τύχη του, χάνοντας περιουσίες που θα αλλάξουν χέρια…

15 Μαρτίου η Fed συνεδριάζει. Ποντάρω πως θα ανακοινώσει παράταση στη χαλαρή πολιτική, και ηπιότερες από το αναμενόμενο αυξήσεις για φέτος. Ταυτόχρονα όμως θα μεταθέσει όλες τις αυστηρές αυξήσεις για το 2023.

Έτσι οι αγορές θα αντέξουν όσο αντέξουν. Και θα έρθει η ύφεση. Και όταν η ύφεση θα έχει ήδη ξεκινήσει, η Fed θα ξεκινήσει την σύσφιξη. Και όταν συμβεί αυτό, κάπου εκεί θα είναι ο πάτος… Κι εκεί θα πρέπει ο κάθε σόφρων επενδυτής να ξαναεισέλθει στην αγορά.

Διότι εκεί θα βρεθούν ανεπανάληπτες ευκαιρίες για φθηνές αγορές σε value stocks και υποσχόμενα blockchain projects, που θα διαμορφώσουν την τρέχουσα δεκαετία. Τότε που ο κόσμος θα καίγεται, θα είναι η στιγμή να ξαναχτίσει κανείς.

Αυτά από έναν “αιρετικό”…

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμη εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια! Οι αγορές καλούνται να αποτυπώσουν στο ταμπλό τις αντιτιθέμενες προσδοκίες τους!

Διαβάστε ακόμη:

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν

Κρίσιμη εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια! Οι αγορές καλούνται να αποτυπώσουν στο ταμπλό τις αντιτιθέμενες προσδοκίες τους!

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»

Ρεσιτάλ υποκρισίας: Μην περιμένετε μείωση πληθωρισμού από την Fed!

Οι πολυεθνικές που κάνουν “cancel” τη Ρωσία

Ετοιμαστείτε για χρηματιστηριακό κραχ… αλλά όχι bear market

Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας

Goldman Sachs: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να αποφύγει το ράλι

Οι πολυεθνικές που κάνουν “cancel” τη Ρωσία

Στα ύψη χρυσός, αλουμίνιο, σιτηρά μετά τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας

“Μη επενδύσιμη” η Ρωσία, προς κατάργηση από το δείκτη MSCI