Το SWIFT είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα επικοινωνίας των τραπεζών, που πρέπει να αλλάξει. Μήπως ο ντόρος των κυρώσεων γίνεται ακριβώς για να εκθέσει την ανεπάρκειά του, και να ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή των τραπεζικών CBDC που θα κυριαρχούν στις συναλλαγές (και τις ζωές μας);

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Πριν μια εβδομάδα, πριν καν χυθεί αίμα, γράφαμε πως ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος θα γίνει για το ψηφιακό χρήμα.

Βαρετά πράγματα που κανείς δεν έδινε σημασία τότε. Όλοι ήταν απορροφημένοι με τα γεωπολιτικά παιχνίδια Αμερικανών-Ρώσων. Ίσως νόμιζαν ότι υπερβάλλω λόγω της γνωστής τρέλας μου με τα κρυπτονομίσματα.

Τώρα όμως σε όλα τα διεθνή πρωτοσέλιδα φιγουράρει η λέξη SWIFT και η απειλή να πετάξουν έξω τους Ρώσους. Όλοι ρωτάνε τι είναι αυτό το SWIFT.

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Αν η Ρωσία βγει από το SWIFT, η Δύση χάνει

Τότε πίστευα ότι η Δύση μπλοφάρει, διότι έιναι ξεκάθαρο πως αν πετάγαν τους Ρώσους εκτός SWIFT, μόνο η Δύση θα έχανε. Και συγκεκριμένα η κακομοίρα Ευρώπη που είναι εξαρτημένη ενεργειακά (όλο το εμπόριο φυσικού αερίου εκτελείται μέσω αυτού).

Ο Ρώσος μάλιστα όχι μόνο δε θα χάσει, αλλά θα κερδίσει. Διότι έχει προετοιμαστεί δεκαετίες για αυτό. Πρόκειται για μια χώρα που δίνει έμφαση στη εθνική της κυριαρχία (όχι σαν κάτι άλλους προδότες), είναι ενεργειακά και νομισματικά αυτάρκης, και συγκεντρώνει μεγάλα αποθέματα χρυσού εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης έχει αναπτύξει δικό της αντι-SWIFT, το SPFS.

Αν αποβάλλουν τη Ρωσία, αυτή θα “ταμπουρωθεί” οικονομικά, σε αυτό που η ίδια ονομάζει “Fortress Russia” (Φρούριο Ρωσία), και η Δύση θα περάσει δύσκολα. Τα πάντα θα ακριβύνουν ακόμη περισσότερο (ίσως αυτό να είναι το σχέδιο της Δύσης; προκειμένου να δικαιολογήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό… ποιος ξέρει)

Με άλλα λόγια ετοιμάστε φλοκάτες για τον επόμενο χειμώνα.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Δε βγάζει νόημα να θέλει η Ευρώπη κάτι τέτοιο

Με βάση τη λογική, δεν έβγαζε νοήμα να το θέλει αυτό η Δύση. Είναι αυτοκαταστροφή. Άλλωστε οι ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που κυρίως ήθελαν (άλλοθι για μια εγκληματική νομισματική πολιτική). Όμως από την άλλη, οι ΗΠΑ δε θα είχαν το ίδιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Χέστηκαν για εμάς… Έχουν αποδείξει ότι είμαστε ένα πεδίο μάχης για αυτούς, και κυρίως, καταναλωτές τους. Όποτε σου λένε δε μας νοιάζει, θα αγοράζετε πανάκριβο υγροποιημένο αέριο LNG από εμάς.

Γενικώς από τον πόλεμο αυτο, ΗΠΑ Ρωσία κερδίζουν, η Ευρώπη χάνει.

Αλλά και πάλι, δε στέκει με τη λογική και αυτό. Δεν αποφασίζουν μόνο οι ΗΠΑ για το αν θα παραμείνει στο SWIFT η Ρωσία. Δε γίνεται να είναι τόσο τρελή η Ευρώπη που να θέλει να βγάλει τα μάτια της… έτσι;

Από την άλλη, σκεφτόμαστε με λογική, σε έναν κόσμο και μια εποχή εντελώς παράλογη.

Και τώρα Γερμανία Ιταλία αρχίζουν μία μία να τα γυρνάνε και να το λέει όντως η καρδούλα τους να πετάξουν εκτός SWIFT τη Ρωσία (άραγε εμάς μας ρώτησαν τι θέλουμε);!

Αλλά ξέχασα, οι Ρώσοι τώρα είναι ο απόλυτος κακός, τους κάναμε cancel, δε θα τους ψηφίσουμε στη Eurovision, θα τους γιουχάρουμε στα γήπεδα, και δε θα πίνουμε βότκα…

Σήμερα συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι. Να πω την αλήθεια μου ακόμη αμφιβάλλω πως θα πετάξουν εντελώς εκτός τη Ρωσία. Δε ξέρω πως θα το καταφέρουν, αλλά θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν να φανεί σα να την πετάνε, χωρίς ωστόσο να πλήττουν ουσιαστικά το εμπόριο. Μακάρι να ήξερα πως.

Παρεμπιπτόντως, η Ινδία έχει ανοίξει παρτίδες με τη Ρωσία ώστε να τα βρίσκουν αλλιώς, με άλλο τραπεζικό σύστημα που έχουν ήδη αναπτύξει.

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Το SWIFT είναι απαρχαιωμένο, ξεπερασμένο, ανεπαρκές

Ωστόσο (και τώρα πάμε στις συνωμοσιολογίες), ένα από τα πολλά σενάρια που σκέφτομαι είναι το εξής:

Τι κάνει αυτή τη στιγή η Δύση; Παίζει παντού τη λέξη SWIFT. Το έμαθε και το τελευταίο νοικοκυριό.

Αυτό με γυρίζει πίσω πολλά χρόνια, το 2016-2017, όταν πρωτοασχολήθηκα με τα κρυπτονομίσματα. Και με βάζει σε σκέψεις, για τον εξής λόγο.

Το SWIFT είναι μια μετριότητα. Ακούγεται σαν κάτι τρομερά σημαντικό χωρίς το οποίο δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Και είναι σημαντικό… αλλά ταυτόχρονα δεν είναι.

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Ουσιαστικά ένα σύστημα επικοινωνίας, ένα “τσατ” μεταξύ τραπεζών είναι, και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι κάτι τρομερό τεχνολογικά. Είναι απαρχαιωμένη τεχνολογία μισού αιώνα.

Είναι γελοίο αν σκεφτεί κανείς τι τεχνολογία κουβαλάμε στην τσέπη μας. Και τι τεχνολογία χειρίζεται τις παγκόσμιες συναλλαγές.

Απλά έτυχε να είναι ο μόνος παίχτης, σε ένα οικονομικό σύστημα που δε χρειαζόταν να αναβαθμιστεί, διότι δε γνώριζε ανταγωνισμό.

Μέχρι που μπήκαν τα κρυπτονομίσματα στο παιχνίδι. Γεγονός που με φέρνει πίσω.


Κρυπτο εναντίον SWIFT

Όταν μιλούσα για το XRP, πάντα θα εξηγούσα και το SWIFT. Δε νοείται σωστή κουβέντα περί XRP (και οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα κανονικά), δίχως να μιλήσεις για SWIFT. Διότι στην ουσία, το τραπεζικό SWIFT ανταγωνίζεσαι ως κρυπτο. Το XRP τουλάχιστον, και ειδικά το XRP, είναι το ιδανικότερο κρυπτονόμισμα μέχρι σήμερα που πληροί τις προϋποθέσεις όχι απλώς να αναλάβει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς συναλλαγών, αλλά να αντικαταστήσει εντελώς το SWIFT.

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Όπως και να έχει, το θέμα μας εδώ δεν είναι το XRP και τα κρυπτονομίσματα (ή μήπως είναι;) Το θέμα έιναι ότι το σύστημα μέχι τώρα κρατούσε κρυφό το SWIFT. Ή τέλος πάντων επρόκειτο για κάτι τόσο βαρετό και αδιάφορο, που κανείς δε μίλαγε για αυτό. Η σελίδα τους στο Twitter με το ζόρι απαριθμούσε 500 άτομα πριν το μπαμ των κρυπτο. Και έτσι ήθελαν να παραμείνει, κάτω από τα ραντάρ, για να μη φαίνεται η ασχήμια του, η ανεπάρκειά του.

Κι όμως κάτι τόσο αδιάφορο καθορίζει τρομακτικά τις ζωές μας. Κάθε συναλλαγή που επικυρώνετε, κάτω στα ψιλά γράμματα γράφει SWIFT, κι μην το έχετε πάρει χαμπάρι ποτέ οι περισσότεροι, πράγμα λογικό.

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Το θέμα είναι οπότε… γιατί κάτι τόσο αδιάφορο και μη δημοφιλές, ξαφνικά είναι στο προσκήνιο; Γιατί το παίζουν όλα τα φώτα του πλανήτη και μιλάνε όλοι γι’ αυτό;

Διότι ίσως το σύστημα, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αποκαλύψει στον κόσμο το SWIFT. Και όταν λέμε αποκαλύψει, εννοούμε “εκθέσει”.

Διότι η απειλή των κυρώσεων στη Ρωσία και το δίλημμα της Ευρώπης αν μη τι άλλο φανερώνει ένα πράγμα: πως το SWIFT “μπάζει”.

Άρα σας λένε “να δείτε, ένας πόλεμος να γίνει ή οτιδήποτε, και μπορούν να σας απειλήσουν με αυτό”.


Με άλλα λόγια, πιστεύω πως ετοιμάζουν την απόσυρση του SWIFT, γενικότερα. Αν όχι σήμερα ή αύριο, πάντως έκαναν την αρχή. Εισήγαγαν την έννοια, στις συνειδήσεις μας, και πάντα έτσι παίζουν αυτοί. Εισάγουν έννοια, και μετά προχωρούν σε πράξεις. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι τεράστιο.

Ίσως δηλαδή η Δύση δεν απειλέι τη Ρωσία επειδή πραγματικά θέλει να την πετάξει εκτός SWIFT. Αλλά επειδή ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ (ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ) SWIFT, ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!


Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Είναι η τέλεια στιγμή να φύγει το SWIFT

Γιατί να το πετάξει; Γιατί τώρα; Κοιτάξτε γύρω σας. Κοιτάξτε το παζλ που διαμορφώνεται. Όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους. Ξεκίνησε από την πανδημία. Τα δήθεν “μολυσμένα από κόβιντ μετρητά” που οι κυβερνήσεις (Κίνα) έλεγαν “φέρτε τα εδώ να τα πλύνουμε” (και τα αντάλλαζαν με ψηφιακά), η γενικότερη ψηφιοποίηση των συναλλαγών, των πάντων. Ο πληθωρισμός, η οικονομική κρίση αλλά και η γενική κρίση που ετοίμασε την τέλεια καταιγίδα, η οποία θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων τα πάντα, για να ξαναξεκινήσουμε από την αρχή.

Ακόμη και στα κρυπτονομίσματα, το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα όπως το έχω αποκαλέσει κατά καιρούς, όπου τα χιλιάδες shitcoins θα αφανιστούν όταν πατώσει η αγορά, ώστε να “εξυγιανθεί” και να ξαναρχίσει.

Έχουν δημιουργηθεί οι τέλειες συνθήκες για επανεκκινήσεις, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Πότε άλλοτε η ιδανικότερη ευκαθρία, αν όχι τώρα, και για το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών να “εξελιχθεί”;

Ίσως όταν η κρίση θα βρίσκεται σε πλήρη εκτόνωση, και οι οικονομίες αποτυγχάνουν, να μας πουν “ιδού, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το παλιό σάπιο σύστημα, και να ξεκινήσουμε με κάτι νέρο”.

Δε ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως η λέξη κλειδί είναι CBDC. Τα Central Bank Digital Currency των κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμα, και περιμένουν το “πάμε”.

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Ίσως όλο αυτό γίνεται εν μέρει για αυτό. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές, γράφεται ιστορία που θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια οικονομία, και συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, αλλά εμείς κοιτάμε άλλού. Ίσως αυτό είναι το ταχυδκατυλουργικό, η Ρωσία δεν είναι ο μεγάλος στόχος, αλλά το μέσο.

Ο μεγάλος στόχος είναι το ίδιο το οικονομικό σύστημα. Το SWIFT, τα CBDC, (τα κρυπτονομίσματα θα παίξουν το ρόλο τους), και οσονούπω, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (UBI)…

Ίσως όλα αυτά να είναι τρελές σκέψεις…


Πόσο πραγματικά decentralized είναι το Bitcoin; Και πόσο δυστοπικό ένα μέλλον όπου οι κεντρικές τράπεζες κυριαρχούν στη ζωή μας μέσω των CBDC; Διαβάστε εδώ:

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

Ο πραγματικός νικητής του Super Bowl; Το (ψηφιακό) χρήμα

Ινδία: Ψηφιακό εθνικό νόμισμα και 30% φορολογία!

Στο $1 το XRP με μεγάλο ντιλ στη Μέση Ανατολή

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»