Μεγαλώνει η λίστα με τις εταιρίες που εγκαταλείπουν τις επενδύσεις και σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Η BP κυριολεκτικά θυσίασε $25 δισ. προκειμένου να κάνει cancel τη Ρωσία, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ρωσικές, και ψάχνουν διέξοδο.

Η βρετανική πετρελαϊκή, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Ρωσίας, ανακοίνωσε ξαφνικά το Σαββατοκύριακο ότι εγκαταλείπει το 20% της συμμετοχής της στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, με κόστος έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τρόπο που μειώνει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείες στο μισό και την παραγωγής της BP κατά ένα τρίτο.

Η απόφαση της BP ελήφθη μετά από συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση, και τράβηξε την προσοχή και στους σχεδιασμούς των άλλων δυτικών εταιρειών που έχουν υψηλή συμμετοχή σε ρωσικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως είναι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, η γαλλική TotalEnergies και η βρετανική Shell.

Η Equinor η ενεργειακή εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε ότι θα αρχίσει να πουλάει τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, αν και ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεμπερδέψει μια επιχείρηση με δραστηριότητες που ανέπτυσσε εδώ και δεκαετίες».

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα προχωρήσει στην πώληση των περιουσιακών του στοιχείων αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, ενώ το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Αυστραλίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να μηδενίσει την έκθεσή του σε εταιρείες εισηγμένες στο ρωσικό Χρηματιστήριο.

Οι πολυεθνικές που κάνουν "cancel" τη Ρωσία

Γυρνά την πλάητη η HSBC – Εκτεθειμένες οι UniCredit, Societe

Μεγάλα τμήματα της ρωσικής οικονομίας θα είναι πλέον απαγορευμένη ζώνη μετά την απόφαση της Δύσης να αποκόψει ορισμένες από τις τράπεζές της από το SWIFT, το σύστημα ενημέρωσης και διακανονισμού που χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και απειλείται με χρεοκοπία, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως συνέπεια της εξάντλησης των καταθέσεων της.

Η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι θα τερματίζει τις σχέσεις της με διάφορες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε μέγεθος, VTB, που αναμένεται να πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Εν μέσω της κλιμακούμενης πίεσης προς τη Ρωσία, ακόμη και η ουδέτερη Ελβετία δήλωσε ότι θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων Ρώσων, ατόμων και εταιρειών.

Την ίδια ώρα εκτεθειμένες σε ρωσικές τράπεζες είναι οι UniCredit, Societe Generale και Raiffeisen Bank International (συνολικά σχεδόν 50 δισ. ευρώ), ψάχνοντας διέξοδο…

Ericsson, Maersk, Nokian Tires, Societe Generale, Renault

Άλλες δυτικές εταιρείες ανέστειλαν άμεσα τις δραστηριότητές τους, ενώ άλλες άρχισαν να εκπονούν γρήγορα σχέδια έκτακτης ανάγκης ενάντια στη Ρωσία.

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson δήλωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις υλικού στη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις κοντέινερ εντός και εκτός Ρωσίας. Αρκετές εταιρείες με έκθεση στη Ρωσία είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση.

Η Nokian Tyres υποχώρησε και ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, θα αποσύρει την παραγωγή της από τη Ρωσία και θα μεταφέρει στη Φινλανδία.
Οι μετοχές της Societe Generale στην οποία ανήκει η ρωσική Rosbank, και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησαν επίσης.

Η Finnair έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της αφού έκλεισε τον εναέριο χώρο της Φιλανδίας στο ρωσικό κρατικό αερομεταφορέα και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο.

Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών

Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης δήλωσαν ότι θα τερματίσουν τις μισθώσεις αεροσκαφών στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες λόγω κυρώσεων. Η Ρωσία διαθέτει 980 επιβατικά αεροσκάφη σε υπηρεσία, με 777 μισθωμένα και 515 ενοικιασμένα από ξένες εταιρείες, δήλωσε η εταιρεία αναλύσεων Cirium.

Η ιρλανδική AerCap Holdings, ο μεγαλύτερος εκμισθωτής αεροπλάνων στον κόσμο με περίπου το 5% του στόλου της μισθωμένο σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις μισθώσεις στη Ρωσία.

Αλλά και η ασιατική εταιρεία BOC Aviation που εκμισθώνει αεροπλάνα ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της στη Ρωσία, που αφορά το 4.5% του στόλου της αναμένει ότι θα πληγεί.

Η BP αποχωρεί από την κρατική ρωσική εταιρεία ορυκτέλαιου Rosneft

“Μη επενδύσιμη” η Ρωσία, προς κατάργηση από το δείκτη MSCI

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν