Buy the blood: Αγόρασαν στον πανικό, κούφιες οι απειλές SWIFT, η Fed πήρε το άλλοθί της!

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Αν κάποιος άνοιγε σήμερα την τηλεόρασή του έπειτα από τριήμερη αποχή, και έριχνε μια ματιά στις αγορές, δεν υπήρχε περίπτωση να πίστευε πως συμβαίνει πόλεμος.

Τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι σε αυτό που κάποιοι θα ονομάσουν τεχνική ανοδική αντίδραση, ωστόσο εμείς θα πούμε πως απλώς όντας πάντα δύο κινήσεις μπροστά, “βλέπουν” να τελειώνει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

“Buy the blood”

Μόλις χθες γράφαμε ότι όλο αυτό δε μπορεί να διαρκέσει για πολύ, διότι και οι δύο πλεύρες πήραν ήδη αυτό που ήθελαν. Ο Πούτιν το έδαφος, και οι Αμερικάνοι το τέλειο άλλοθι, μεταξύ άλλων, για τη συνεχίση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, παίρνοντας ουσιαστικά άφεση αμαρτιών για το έγκλημα του πληθωρισμού. Και παράλληλα αφήνοντάς τον στην τύχη του, να κατατρώει τις περιουσίες του λαού… (περισσότερα εδώ).

Είπαμε πως δε θα μας έκανε έκπληξη αν σήμερα κιόλας τα χρηματιστήρια “αγόραζαν τον πανικό”, διότι πολύ απλά, έτσι κάνει το έξυπνο χρήμα.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

Πρώτο και καλύτερο το ρωσικό χρηματιστήριο (MOEX), που είχε χάσει εώς και 50%, με ένα +20% επιβεβαίωσε στο ακέραιο το διάσημο ρητό του Baron Rothschild, “αγόρασε το αίμα στους δρόμους, ακόμη κι αν είναι το δικό σου αίμα”. Του ανήκει πρακτικά ο πλανήτης (μέσω της Vanguard), κάτι θα ξέρει αυτός…

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

Follow the money

Βέβαια οι γεωπολιτικές αναταράξεις κάθε άλλο παρά θα εξαφανιστούν γρήγορα. Απλώς αυτό που συμβαίνει αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος δεν είναι παρά ο μοχλοβραχίονας προκειμένου το έξυπνο χρήμα να προκαλέι ανόδους/πτώσεις στο επόμενο διάστημα, μέσα στις οποίες θα ξεφορτώνεται σιγά σιγά τις θέσεις του.

Και να είστε σίγουροι πως αυτό συμβαίνει. Έχει αρχίσει τα στρατηγικά exit του. Τώρα είναι ό,τι σώσεις. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και αρκετές εναλλαγές ανόδου/πτώσης (και άρα αρκετές αφορμές για αυτό) προκειμένου οι θεσμικοί να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους (πάνω μας). Σε αυτό ποντάρουμε όμως. Για αυτό πουλήστε τα ράλι οι bagholders, και μην πάτε για τα πολλά. Δε θα έχετε πολλές ευκαιρίες.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

Επιστρέφει στα… ταμεία το radar.gr, με 3/3 προβλέψεις!

1) Τα χρηματιστήρια πράγματι αγόρασαν τον “πανικό”, μαρτυρώντας πως ο εφιάλτης δε θα κρατήσει για πολύ.

2) Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ για το SWIFT, στο οποίο πρώτοι και ήδη από την περασμένη εβδομάδα μέσα από τα φύλλα της Axianews στο “Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα τονίσαμε πως θα γίνει σφαγή με έπαθλο τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές. Τώρα η λέξη SWIFT φιγουράρει σε όλα τα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Και ότι οι όποιες απειλές της Δύσης να πετάξει εκτός τη Ρωσία, για ήταν κούφιες, διότι οι κυρώσεις έτσι κι αλλιώς δεν την ενδιέφεραν ποτέ. Η Αμερική άλλο ήθελε, και το πήρε. Γεγονός που μας πάει στο

3) Την επική κωλοτούμπα της Fed, την απόλυτη ξεφτίλα, και επιβεβαίωση για radar.gr. Η κεντρική τράπεζα βγήκε σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας να ανακοινώσει πως λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων, η χαλαρή νομισματική πολιτική θα πάρει παράταση (μέχρι νεωτέρας).

Βγήκε δηλαδή να πει τι – Ότι ξέρετε παιδιά, με όλα αυτά που συμβαίνουν, λέμε να μην ανεβάσουμε ακόμη τα επιτόκια, οπότε φάτε στον κ@λο τον πληθωρισμό, “δε φταίμε εμείς, οι Ρώσοι” (όπως πριν “έφταιγε η πανδημία”).

Που ήταν ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Καταδίκασαν γενιές και γενιές σε οικονομικό στραγγαλισμό, από έναν πληθωρισμό που θα μας πάρει ό,τι έχουμε και δεν έχουμε (και θα τα δώσει σε αυτούς), που θα φροντίσει όχι απλώς να χαθούν ψυχές, αλλά ακόμη περισσότερες να μη γεννηθούν ποτέ, σε μια δεκαετία μιζέριας και στέρησης.

Και παρότι επίσημα θα ξέρουμε μόνο το Μάρτιο αν τελικά η Fed θα κάνει πίσω, σημασία έχει ότι οι αγορές τώρα βλέπουν μικρότερη πιθανότητα αύξησης επιτοκίων. Τα πονταρίσματα έχουν πέσει.

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν

Η Αμερική πήρε αυτό που ήθελε. Και γι’ αυτό θα τελειώσει και ο πόλεμος. Η Fed πήρε το άλλοθί της. Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαλαρά προς το πάρον, οι αγορές θα κάνουν τα (ψευτο)ράλι τους, αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει ανεξέλεγκτος. Και το ντόμινο είναι αναπόφευκτο. Οι αγορές το ξέρουν αυτό, και κάθε ράλι από εδώ και πέρα είναι ψευτο-ράλι με αφορμή τη χαλαρή νομισματική πολιτική, που το έξυπνο χρήμα θα εκμεταλλεύεται για να ξεφορτώνεται σιγά σιγά τις θέσεις του.

Τι κάνουμε τώρα;

Αν κρατάτε risk assets: Sell the rallies. Σε κάθε ευκαιρία, διότι δε θα υπάρξουν πολλές.
Αν περισσεύουν χρήματα, κάντε τα ασήμι. Προστατεύεστε τις εργατοώρες σας.
Μην πετάτε τα λεφτά, εκτός κι αν έχετε συνετό πλάνο εξόδου.
Όσοι έχετε γη, μην την πουλάτε για κανένα λόγο, εκτός κι αν είναι αδύνατον να την κρατήσετε (θα σας φέρουν στο αμήν, αυτό είναι το σχέδιο).
Όσοι είστε ταπί και ψύχραιμοι, δουλέψτε, επενδύστε στον εαυτό σας και το χρόνο σας (που δεν πληθωρίζεται), και μαζέψτε ό,τι μπορείτε για όταν οι αγορές πιάσουν πραγματικά πάτο μέχρι και το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν

Κάλυψη των σορτ

Οι traders πούλησαν puts και αγόρασαν calls. Η πράξη της πώλησης και της αγοράς calls δημιουργεί θετικά δέλτα για τους traders δικαιωμάτων προαίρεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι πρέπει να αγοράσουν μετοχές ως αντιστάθμιση.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι οι traders μπήκαν την ημέρα Long σ’ αυτά τα δικαιώματα πώλησης, και έτσι άρχισαν να πουλάνε θέσεις για να κλείσουν. Αντίστοιχα, οι πιθανοί traders δικαιωμάτων προαίρεσης ξεκίνησαν τις ημερήσιες ανοικτές πωλήσεις, αντισταθμισμένες με short stock.

Ως εκ τούτου, καθώς τα puts πωλούνται οι traders αγοράζουν πίσω αυτές τις πωλήσεις και αγοράζουν πίσω τους αντισταθμιστικούς κινδύνους short των μετοχών τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατατάσσουν πολλοί αναλυτές το ράλι της 24ης και της 25ης Φεβρουαρίου 2022 ως short covering.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

Πολλά λεφτά πέσαν στις ρωσικές μετοχές…

«Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχει επιπλέον μεταβλητότητα στην αγορά, ωστόσο αυτά τα γεγονότα, ιστορικά, προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες εφόσον δεν ακολουθήσει ύφεση», υποστήριξε ο Cliff Hodge της Cornerstone Wealth. «Ήμασταν σε κατάσταση υπερπώλησης.

Υπήρξε μια υπερβολική αντίδραση στις αγορές μετοχών στην κρίση της Ουκρανίας» δήλωσε ο Jeff Kilburg, επικεφαλής επενδύσεων της Sanctuary Wealth.

Στα της αγοράς:

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,5%, στις 34.058 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +2,24%, στις 4.384 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,64%, στις 13.694 μονάδες. Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 27 μονάδες .

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+4,9%) και 3Μ Co (+4,5%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Walt Disney (-0,1%).

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2022 στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με δείκτη του υπουργείου Εμπορίου.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 6,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Ο δομικός δείκτης (Core Inflation), ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 5,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία. Μαζί με τις τιμές κινήθηκαν υψηλότερα και οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες πραγματοποίησαν άλμα 2,1% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1,5%.

Το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο.

Την ίδια ώρα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για αγαθά διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιανουάριο 2022.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/02 ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σκαρφάλωσαν 1,6% τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στα 277,5 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,8%.

Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν άνοδο 0,7% τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά παρέμεινε κοντά σε χαμηλό δέκα ετών καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 62,8 μονάδες από 61,7. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος. Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών σκαρφάλωσε στις 59,4 μονάδες από 57,4 τον προηγούμενο μήνα.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο

Ξεφούσκωσε το ράλι στον χρυσό

Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1,3% στα 91,59 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2% στα 1.887 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,97% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1263 δολ.

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

Ρεσιτάλ υποκρισίας: Μην περιμένετε μείωση πληθωρισμού από την Fed!

Ο πραγματικός ψυχρός πόλεμος γίνεται για το ψηφιακό χρήμα

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»