Το 19,7% της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft πουλάει η βρετανο-πορτογαλική πετρελαϊκή, ύστερα από πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

H Rosneft είναι ρωσική εταιρεία ορυκτελαίου με έδρα στη Μόσχα. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2006.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Igor Sechin, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στη ρώσικη εταιρία θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις έως και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ανέφερε η BP. Η εταιρία απέκτησε τη συμμετοχή της στη Rosneft το 2013 ως μέρος της πώλησης μεριδίου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην TNK-BP.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney και ο προκάτοχός του Bob Dudley θα αποχωρήσουν και οι δύο από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρίας.

Όπως τόσοι πολλοί, έχω σοκαριστεί και στεναχωριέμαι βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και η καρδιά μου είναι με όλους τους πληγέντες. Μας έκανε να επανεξετάσουμε ριζικά τη θέση της bp με τη Rosneft”, δήλωσε ο Looney.