“Ως μη κατάλληλο για επενδύσεις”, χαρακτηρίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο από την MSCI.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής της Επιτροπής της εταιρίας, η αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους ειδικούς παγκόσμιους δείκτες MSCI, είναι το “επόμενο φυσικό βήμα”, που θα έρθει να προστεθεί στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, όπως την μερική αποβολή από το SWIFT.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η τύχη της.

«Δεν θα ήταν λογικό να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε τις ρωσικές μετοχές εάν οι πελάτες μας και οι επενδυτές δεν μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά», δήλωσε στο Reuters o Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής έρευνας δεικτών και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής του Δείκτη.

«Είναι προφανές σε όλους μας ότι οι συναλλαγές στην αγορά έχουν καταστεί πολύ δύσκολες, και, στην πραγματικότητα, δεν ενδείκνυται για επενδύσεις σήμερα», πρόσθεσε.

"Μη επενδύσιμη" η Ρωσία, προς κατάργηση από το δείκτη MSCI

Η MSCI ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου ότι «πάγωσε» τον δείκτη και δεν θα εφαρμόσει τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούσαν ρωσικές μετοχές.

«Το επόμενο φυσικό βήμα που θα μπορούσαμε δυνητικά να εφαρμόσουμε -δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απόφαση- αλλά το επόμενο φυσικό βήμα μπορεί να είναι η επί της ουσίας εξέταση της κατάργησης του MSCI Russia ή της αφαίρεσης των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες μας», πρόσθεσε ο Μελάς.

Η Ρωσία έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI και στάθμιση 0,3% στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 25/02, έχοντας κλείσει την Παρασκευή με +20% μετά από “σφαγή” της τάξεως του 50%.

"Μη επενδύσιμη" η Ρωσία, προς κατάργηση από το δείκτη MSCI

Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν