Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την κατακόρυφη άνοδο των εμπορευμάτων από τα σιτηρά μέχρι τον χρυσό και το αλουμίνιο, καθώς αυξάνονται τα ρίσκα στον επαρκή εφοδιασμό, ενώ κορυφώνονται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών σήμερα Δευτέρα, ενώ το αλουμίνιο έσπασε νέο ρεκόρ. Ανοδος και στην τιμή του νικελίου.

Ο χρυσός που αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους διεθνών εντάσεων, σημείωσε άνοδο άνω του 2%.

Η απόφαση των ΗΠΑ και της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να αποκλείσουν ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT που χρησιμοποιείται για διεθνείς μεταβιβάσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενίσχυσαν την αβεβαιότητα στην αγορά εμπορευμάτων, που είχε ήδη δεχθεί αναταράξεις από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

«Αποκλείοντας την επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει τις τιμές των εμπορευμάτων να αυξηθούν απότομα, καθώς βλέπουμε την καταστροφή της ζήτησης ως τον μόνο σημαντικό μηχανισμό εξισορρόπησης που απομένει», γράφει η Goldman Sachs Group σε σημείωμα της

Αν και τα μέταλλα και τα γεωργικά προϊόντα δεν βρίσκονται άμεσα στο στόχαστρο των φορέων χάραξης πολιτικής της Δύσης, οι τιμές τους αυξάνονται, γιατί οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα τελευταία μέτρα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές και να ωθήσουν τις τράπεζες να περιορίσουν περαιτέρω τη χρηματοδότηση για αγορές ρωσικών αγαθών.

Παράλληλα, οι επενδυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής για μια σειρά εμπορευμάτων όπως αλουμίνιο, νικέλιο, παλλάδιο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αλουμινίου το 2020 και ακολουθούσαν Κίνα και Ιαπωνία.

Στις αγορές σιτηρών, τα λιμάνια στην Ουκρανία είναι κλειστά και οι έμποροι λένε ότι μένουν μακριά από τα ρωσικά σιτηρά. Ορισμένοι εξαγωγείς δεν μπορούν να κλείσουν συμφωνίες για συμβάσεις αυτή τη στιγμή επειδή δεν γνωρίζουν αν θα είναι σε θέση να τις εκπληρώσουν καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, μεταδίδει το Bloomberg.

Πώς η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας θα μας κάνει να πούμε το ψωμί, ψωμάκι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 8,7% στα 9,34 δολάρια για 3/4 του μπούσελ, ενώ το καλαμπόκι ανέβηκε κατά 5% και η σόγια σημείωσε άνοδο 3,9%. Το φοινικέλαιο στην Κουάλα Λουμπούρ έφτασε να ενισχύεται πρόσκαιρα κατά 5,1%.

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο έως και 4% στο Λονδίνο φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε έως και 7,8% λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Η Ρωσία παράγει περίπου το 40% του παλλαδίου που εξορύσσεται παγκοσμίως. Το ασήμι και η πλατίνα σημείωσαν οριακές μεταβολές.

Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από την περιοχή θα επηρεαστούν από οποιαδήποτε παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, έγραψε σε σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος της Navigate Commodities, Atilla Widnell. Το σιδηρομετάλλευμα που χρησιμοποιεόται για την παραγωγή χάλυβα κέρδισε 3,2% στη Σιγκαπούρη.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τον χρυσό καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Οι τελευταίες κυρώσεις της Δύσης είχαν ως συνέπεια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να δεσμευτεί για νέες αγορές του πολύτιμου μετάλλου μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

«Ο χρυσός έχει μόνο μία τροχιά προς το παρόν, και αυτή είναι ανοδική», δήλωσε ο Gavin Wendt, ανώτερος αναλυτής πόρων στο MineLife Pty, σχολιάζοντας ότι στην ανοδική του πορεία συμβάλλουν ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα αναφορικά με τα επιτόκια. ”

Νωρίτερα , η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 2,2% στα 1.930,85 δολάρια η ουγγιά.

Η Ευρώπη αναζητά απελπισμένα αλουμίνιο – Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ η τιμή