Η κυβέρνηση της Νορβηγίας προβλέπει ότι θα «σπάσουν» τα… κοντέρ της κερδοφορίας εντός του επόμενου έτους, μέσω της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βασικοί παράγοντες, οι επιβεβλημένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εις βάρος της Ρωσίας και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στη ρωσική ενέργεια, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Τα έσοδα –κατά το 2023– από τα δύο ορυκτά καύσιμα αναμένεται να ανέλθουν στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια (1.38 τρισ. νορβηγικές κορώνες), αυξημένα κατά 18% σε σύγκριση με τα εφετινά και πενταπλάσια συγκριτικά με εκείνα του 2021, βάσει του προσχεδίου του νορβηγικού Υπουργείου Οικονομικών, για τον προϋπολογισμό.

Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης και εκ των κορυφαίων παραγωγών αργού πετρελαίου, αναμένει ότι θα αντλεί 4.3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, από 4.1 εκατομμύρια βαρέλια, εφέτος.

Παρότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου δεν αποτελεί –μακροπρόθεσμα– θετική εξέλιξη, απορρίπτει τις εκκλήσεις για ανώτατο όριο τιμών, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν δε θα βοηθούσε την Ευρώπη να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας κατά 2 δισ. κορώνες, αντισταθμίζοντας το πακέτο των μέτρων στήριξης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση μειώνει το αποκαλούμενο «ποσοστό αύξησης», μία ειδική έκπτωση φόρου, στο 12.4% από 17.69%.

Η κίνηση είναι, επίσης, μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας για αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των ιχθυοκαλλιεργειών, στην προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο συνασπισμός των Εργατικών και του Κεντρώου Κόμματος έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει την περικοπή δαπανών από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους 1.2 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η κυβέρνηση πρότεινε να αποσύρει 316.8 δισ. κορώνες από το κρατικό επενδυτικό ταμείο το επόμενο έτος, χαμηλότερα από τα αναθεωρημένα 335.1 δισ. κορώνες, το 2022. Η κυβέρνηση θα πρέπει, τώρα, να διαπραγματευθεί με το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα στο κοινοβούλιο, για να περάσει ο προϋπολογισμός.

Το ΑΕΠ της οικονομίας, απόντος του πετρελαίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.9% εφέτος, υποχωρώντας στο 1.7% το 2023, πριν ανακάμψει στο 2% το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Διαβάστε ακόμη: