Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, με αφορμή την ύποπτη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο στρατός «θα είναι εμφανέστερος στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, σε χθεσινή (28/09) συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Στέρε ανέφερε, επίσης, ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλεια στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους, όμως, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για ενδεχόμενη απειλή εναντίον εκείνων των εγκαταστάσεων.

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα διαχειριστούμε από κοινού, με τους συμμάχους μας», οιαδήποτε επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Γιόνας Γκαρ Στέρε: «Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δε θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης»

«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, στις 12/09.

Η Νορβηγία, η οποία έχει γίνει, πλέον, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στη θέση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως προτείνουν πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κ. Γκαρ Στέρε.

«Συμφωνούμε στην προοπτική στενότερου διαλόγου με την Ένωση στο μέλλον αναφορικά με τις διάφορες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι», τόνισε μέσω επίσημης ανακοίνωσης, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την Πρόεδρο της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα, ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δε θα αλλάξει τίποτε στο θεμελιώδες πρόβλημα, ήτοι πως υπάρχει ελάχιστο φυσικό αέριο στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών της Ένωσης, που συνεδρίασαν την 9η Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, τάχθηκαν υπέρ της λήψης σειράς μέτρων με σκοπό την επιβολή «φρένου» στην «εκρηκτική» αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου.

Ορισμένοι ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η Κομισιόν πρότεινε το πλαφόν για το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία. Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, υιοθετούν την άποψη της επιβολής πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου (LNG).

Διαβάστε ακόμη: