Η Κροατία θα ορίσει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου έως την 1η Μαρτίου, προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με σημερινή (08/09) ενημέρωση του Πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Κροατία –που αναμένεται να γίνει μέλος της Ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου– κατέρριψε ιστορικό υψηλό, καθώς έφθασε το 12.3% σε ετήσια βάση.

Ο κ. Πλένκοβιτς γνωστοποίησε πως «η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά θα φθάσει τα 59€ ανά μεγαβατώρα κατά ανώτατο όριο και τα 88€ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με την εξάμηνη κατανάλωση.

Προσθέτως, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η χώρα υφίσταται τον αντίκτυπο των παγκόσμιων κρίσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια υπερθέρμανση και την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας ενισχύει την ανθεκτικότητά μας και μάς επιτρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας.

Για τα σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους θεσμούς, η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 62€ ανά μεγαβατώρα. Για τις εταιρείες, οι τιμές θα ποικίλλουν από 180€ έως 230€ για κάθε μεγαβατώρα.

Το κροατικό κοινοβούλιο είχε ήδη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, έως την 1η Απριλίου. Η Κροατία εισάγει το 45% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρισμό και περίπου, το 77% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς σημείωσε πως «επίσης, η κυβέρνηση θα μειώσει τις τιμές σε βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης, του μαγειρικού ελαίου, του χοιρινού και του κοτόπουλου, αλλά και θα παράσχει οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους, ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας».

Η οικονομία του νεότερου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγεθύνθηκε κατά 7.8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση υποστήριξε πως αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού που ισοδυναμεί με το 20% (κατά προσέγγιση) του ΑΕΠ της Κροατίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone 14 στην Ελλάδα;

Χωρίς μάσκα ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία – Δείτε ολόκληρο το πρωτόκολλο και το ΦΕΚ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αρχές του 2023 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί η πυραμίδα των fintech αρχίζει να… ξεφουσκώνει