Η Κροατία σκοπεύει να γίνει το 20ό κράτος – μέλος της Ευρωζώνης από την πρώτη ημέρα του 2023, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα (13/05) το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, HINA.
Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, καθώς κατεγράφησαν 117 ψήφοι υπέρ, 13 κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή.
Οι υποβληθείσες τροπολογίες των κομμάτων της δεξιάς, όπου υποστήριζαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ διότι θα αυξηθούν κατακόρυφα τόσο η φτώχεια όσο και ο πληθωρισμός, απορρίφθηκαν.
Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις.
Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε το κράτος να πληροί τα μακροοικονομικά κριτήρια της Ευρωζώνης.
Στην έκθεση του περασμένου Απριλίου, το ΔΝΤ ανέφερε πως «το επίπεδο του πληθωρισμού αναμένεται να βρεθεί περίπου στο 4.5%, στο τέλος της εφετινής χρονιάς».
Στην εκτίμηση του Ιανουαρίου, το Ταμείο προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 4.6%, ωστόσο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία εν εξελίξει, οι εθνικές οικονομίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ισχυρά πλήγματα. Για το 2023, ο δείκτης θα μειωθεί στο 2.6%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το επιτελείο σημειώνει πως πρόκειται να φθάσει το 4.5% στο τέλος της σεζόν, έναντι του 0.6% της περυσινής και της πρόβλεψης του 1.3% για την επόμενη, ήτοι το 2023.
Στον τομέα της ανεργίας, εκτιμάται σαφής μείωση στο 12.9%, σε σύγκριση με το 15% του 2021 και την πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για 14.6%.
Επιπλέον, δε φαίνεται πως το έλλειμμα θα έχει αισθητή μεταβολή από πέρυσι, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6.3% του ΑΕΠ, από 6.4% το 2021, ενώ για του χρόνου το ποσοστό προβλέπεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 6.1%.
Στην παγκόσμια οικονομία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό 3.6% τόσο το 2022 όσο και το 2023, κατεβάζοντας τον πήχυ κατά 0.8% και 0.2% συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ υποβαθμίζει δραστικά τις προβλέψεις του κατά 1.1%, αναμένοντας πλέον ρυθμό ανάπτυξης στο 2.8%, καθώς παραμένει «ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία», όπως επισημαίνεται.