Απίθανη χαρακτηρίζει η Bank of America μια συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος που παράγεται με άλλους τρόπους πλην του φυσικού αερίου. Όπως λένε οι αναλυτές του οίκου, το πλαφόν των 200 ευρώ ανά MWh που προωθεί η Κομισιόν είναι «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Έπειτα και από τα όσα ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η BofA επισημαίνει ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει πέντε βήματα:
1) Πλαφόν στα έσοδα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στα 200 ευρώ ανά MWh.
2) Υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής.
3) Συνεισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
4) Κρατική στήριξη ρευστότητας για την κάλυψη των margin calls των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
5) Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ως γνωστόν, το σχέδιο θα συζητηθεί αύριο, στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, η BofA επισημαίνει ότι η μόνη πληροφορία που έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής μιλά για ανώτατη τιμή 200 ευρώ ανά MWh για τους παραγωγούς ανανεώσιμων, υδροηλεκτρικών, πυρηνικών και άλλων εργοστασίων που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή χονδρικής του ρεύματος (για παράδειγμα στη Γερμανία η τιμή για το επόμενο έτος διαμορφώνεται στα 527 ευρώ), αλλά είναι και τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν πριν από ένα χρόνο.
Όμως, σύμφωνα με την Bank of America, η τιμή των 200 ευρώ ανά MWh είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Ο οίκος, σε προηγούμενη ανάλυσή του, είχε εκτιμήσει ότι το πλαφόν θα έπρεπε να τεθεί τουλάχιστον στα 100 ευρώ ανά MWh. Οι αναλυτές τονίζουν ότι τα 200 ευρώ είναι υπερβολικά γενναιόδωρα.
«Υπολογίζουμε ότι στα 200 ευρώ ανά MWh, τα έσοδα θα αντισταθμίζουν μόλις το ένα πέμπτο της συνολικής αύξησης των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και πάλι δεν θα κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία», εξηγούν οι αναλυτές.
Για αυτό τον λόγο, η BofA δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία για υποχρεωτικό πλαφόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιθανότερο είναι ότι μεμονωμένες χώρες θα συνεχίσουν να ακολουθούν διαφορετικά μέτρα, καταλήγει ο οίκος.