Η Νορβηγία, η οποία έχει γίνει, πλέον, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στη θέση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως προτείνουν πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κ. Γκαρ Στέρε.

«Συμφωνούμε στην προοπτική στενότερου διαλόγου με την Ένωση στο μέλλον αναφορικά με τις διάφορες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι», τόνισε μέσω επίσημης ανακοίνωσης, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα, ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δε θα αλλάξει τίποτε στο θεμελιώδες πρόβλημα, ήτοι πως υπάρχει ελάχιστο φυσικό αέριο στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών της Ένωσης, που συνεδρίασαν πριν από τρεις ημέρες (09/09) στις Βρυξέλλες, τάχθηκαν υπέρ της λήψης σειράς μέτρων με σκοπό την επιβολή «φρένου» στην «εκρηκτική» αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου.

Ορισμένοι ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η Κομισιόν πρότεινε το πλαφόν για το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία. Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, υιοθετούν την άποψη της επιβολής πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου (LNG).

Η Νορβηγία, που έχει επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής, έως σήμερα απέφευγε να λάβει θέση για το πλαφόν και παρέπεμπε το θέμα στις πετρελαϊκές εταιρείες που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια. Πρόσφατα, η Νορβηγία ξεπέρασε τη Ρωσία και έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν κατά 8% οι παραδόσεις της, ενόσω μειώνονταν τάχιστα εκείνες της Μόσχας.

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς ζητά την παραγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία

Διαβάστε ακόμη: