Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Φινλανδία θα μειώσει κατά 90% τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγεί σε Ρώσους πολίτες, σύμφωνα με σημερινή (16/08) ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ρώσων τουριστών οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του εδάφους της σκανδιναβικής χώρας.

Ο κ. Χααβίστο επεσήμανε ότι «η φινλανδική κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση, καθώς μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών χρησιμοποιεί τη Φινλανδία και το αεροδρόμιο του Ελσίνκι ως διάμεσο σταθμό μετεπιβίβασης σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη, μετά την άρση των περιορισμών από τη Μόσχα όσον αφορά τα ταξίδια, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Μάλλον, αυτό δεν είναι σωστό, αν αναλογισθούμε, φερειπείν, τους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά τη χρήση του εναέριου χώρου», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Φινλανδία, απέκλεισαν τον εναέριό τους χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη οιαδήποτε μετακίνηση των Ρώσων πολιτών, προς την Ευρώπη.

«Η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής θα προτείνουν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε «ανοίξει» τον δρόμο για την παροχή άδειας εισόδου σε κάθε Ρώσο πολίτη που επιθυμούσε να ταξιδέψει σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Πέκα Χααβίστο.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Φινλανδή Πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν και η Εσθονή ομόλογός της, Κάγια Κάλας, έχουν ζητήσει την εφαρμογή του περιορισμού, ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τάχθηκε κατά της πρότασης, επισημαίνοντας ότι όσοι Ρώσοι πολίτες διαφωνούν με το καθεστώς και τις πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης από την πατρίδα τους.

Η Φινλανδία εξετάζει τη δημιουργία μίας ανθρωπιστικής βίζας, η οποία θα μπορεί να παρέχεται στους Ρώσους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα ή σε όσους χρειάζεται να επισκεφθούν την Ευρώπη για δημοσιογραφικές αποστολές ή ακτιβισμό», προσέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.