Η Γερουσία της Τσεχίας ενέκρινε χθες (10/08) τη διεύρυνση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Οι 66 Γερουσιαστές που συμμετείχαν στη διαδικασία, «άναψαν» το «πράσινο» φως για την προσθήκη της Σουηδίας στο NATO, ενώ 64 από 65, ενέκριναν και εκείνη της Φινλανδίας. Ένας Γερουσιαστής απείχε, ωστόσο, διαβεβαίωσε αργότερα μέσω τοποθέτησης στο πρακτορείο ειδήσεων ČTK, ότι το έκανε «κατά λάθος».

Πλέον, τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών πρέπει να εγκριθούν και από την τσεχική κάτω Βουλή, γεγονός που θεωρείται απλώς τυπική διαδικασία. Το τελευταίο βήμα της επικύρωσης, περνά από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, καθώς απαιτείται η υπογραφή του.

Η Τσεχία αναμένεται να αποτελέσει το 24ο κράτος – μέλος του NATO, το οποίο θα εγκρίνει τη διεύρυνση, ενώ, χρειάζεται η επικύρωση των πρωτοκόλλων από όλα (τριάντα) κράτη – μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία. Η Άγκυρα προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη, αλλά και το Ελσίνκι, πως προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος «Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν» (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές».